Lekser meg her og lekser meg der!

Jeg har lest litt rundt omkring angående lekser. Tok et søk og fikk opp mye interessant. Selv har jeg nå fire skolebarn som har lekser, en i 1. trinn, en i 3. trinn, en i 6. trinn og en i 8. trinn. Det er alltid snakk om lekser; «Kan du alle glosene? Kan du alle øveordene? Har du lest i 20 min OG skrevet i loggboka? Ikke si du har glemt engelskboka! Hvor er ukebrevet?? Nei, du får ikke gå ut før du har gjort alle leksene, sett i gang! Hvorfor sitter du der og tegner når du har mer lekser?»

Ja, det dreier seg veldig mye om lekser. Ikke bare fordi jeg har fire skolebarn, for jeg har ikke alltid hatt fire skolebarn, men det har alltid vært mye snakk om lekser uansett. Jeg henter barna på skolen ca kl 15.00. Med en gang vi kommer hjem må de ha mat, så da er klokken ca 16 (for å ta i) når vi har spist og somlet oss ferdig og fått ryddet bort. Jeg må nå også begynne å ordne med middagen slik at de som skal på trening kan spise før de drar. Denne hektiske tiden er den tiden vi har til å gjøre lekser på. Det er kanskje min feil, men det er jo sånn det er. Vi kommer  hjem, spiser, lager middag OG gjør lekser. Noen ganger nesten samtidig. Resten av dagen går til lekser, trening, legging og litt lek.

Noen ganger når vi gjør lekser og vi alle er sure og slitne tenker jeg: «Får vi egentlig noe ut av dette?» Av og til blir det sene kvelder, veldig sene kvelder. Visst kunne barna vært flinkere til å sette seg ned på egen hånd og gjort alt. Det gjør de også noen ganger, det er ikke det, men alikevel er det alltid ett eller annet som vi må holde på ekstra med.

Under her har jeg kopiert inn en meningsmåling:

Er lekser et overgrep?
Ja
 19881  (86.4 %)
Nei
 3122  (13.6 %)
0 50 100 %

Hvor seriøst man skal ta denne meningsmålingen er èn ting, men det er veldig tydelig her at de fleste mener det er et overgrep mot barn. Jeg tror neppe de fleste føler det slik fordi de har mange skolebarn som meg, jeg tror det føles slik fordi mange har hatt en lang dag på jobb og skole/sfo. Ja, barn leker når de er på sfo, men slapper de egentlig av? Slapper voksen av på toget på vei hjem fra jobb, eller slapper de av når de først har kommet hjem? » Er det godt å komme hjem fra skolen? – så fint, da. Men kom nå så gjør vi alle leksene!»

Mange ganger koser vi oss med leksene, så vi får det jo til på et vis. Men det er mye som blir stress ut av det også. Hvis ikke barnet er ferdig med leksene før trening, ja da må han/hun belage seg på å fortsette når han/hun kommer hjem igjen. Det er sikkert deilig å tenke på når treningen er ferdig, at da skal du hjem å gjøre lekser!

Men MÅ barna ha fritidsaktiviteter da? Må de på trening? Vel, nei de MÅ ingenting egentlig. Men jeg synes ikke lekser skal stå i veien for det heller. Det er en verdi i å mestre fysiske utfoldelser også. Det er også stor mestringsfølelse for mine barn når de står der på gradering etter et hardt semester og knyter på seg et nytt belte med ny farge (Taekwondo). De skal ikke gå glipp av dette pga lekser, det vil jeg bare ikke tillate!

Det er en kjent sak at den Norske skolen er mye dårligere enn diverse utenlandske skoler. Hva er det som er galt da? Er det selve undervisningen i skolen, eller er det foreldrene som ikke hjelper til nok? Hvorfor er norske skolebarn dårligere enn i andre land når de er på skolen hele dagen og i tillegg gjør masse lekser hjemme hver eneste dag? Mon tro hvorfor så mange blir skoleleie!?

Det som hadde vært ideelt hos oss, er maks EN lekse om dagen. Det er bedre å få gjort den ene leksen skikkelig bra enn å gjøre mange som ikke kommer til å sitte. Så kan vi heller bruke tiden til å kose oss med å lese og leke, trene og ja, pc-spill for den sakens skyld! Og å komme oss i seng i normal tid ikke minst!

Jeg anbelfaler å lese denne lenken:

«Lekser bryter med menneskerettighetene. De ødelegger barnas fritid; de hindrer deres hvile, og de ødelegger skillet mellom skole og fritid.»

Det skriver dr. med og assistentlege ved divisjon for psykisk helsevern ved Sykehuset Innlandet, Ståle Fredriksen:

http://www.dagbladet.no/nyheter/2005/09/29/444891.html?1128005760#1128005760

Jeg har ikke noe imot å hjelpe barna med lekser, det handler ikke om det. Vi er en familie som liker å gjøre ting sammen, ikke bare lekser. Det er også, må jeg innrømme, et lite stressmoment at hvis en lekse ikke er blitt gjort må du ha melding med til læreren. Det skjønner jeg jo. Det er greit for læreren å vite grunnen til at en lekse ikke ble gjort. Men jeg er også redd for at lærerne skal tro at jeg ikke følger opp eller ikke er engasjert nok i barnas skolegang. For det er jeg jo! Men jeg synes det blir mye lekser og som sagt tenker jeg noen ganger når vi sitter med lekser » Får vi egentlig noe ut av dette nå»?

Det er interessant å lese mange forskjellige meninger om dette. Men mitt spørsmål er bare: Hvorfor en norske skolebarn dårligere enn andre når de er på skolen hele dagen OG gjør lekser etter skoletid?

Vel, det var vel dagens lille hjertesukk.

Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

5 Comments:

 1. Nice stykke søss 😉 er helt enig. Ser frem mot en skoleordning og hverdag der TV og Samfunns status ikke er fokuset, men egen lykke og glede. Jeg drømmer om en skolegang som velges utifra interessene til individet. Kan ikke ta andre enn meg selv som eksempel; Har gjort utrolig få lekser i løpet av livet, men sitter alikevell med kunnskaper jeg trives med og liker. Det er nok mange som tenker at «det er få barn som vet hva de liker og vil, så da kan de jo ikke velge selv!», i mine øyne vet et barn uten frykt for samfunns»tabuer» og mange av de teite trosystemene de voksne dusjer de med, mye mer enn fleste voksne i området å glede sin sjel. De gjør hva de liker og faktisk liker hva de gjør. Se på Kælln din f.eks. Tviler på at han lærte å være radiomann på skolen, også en voicer, men det er det han ser ut til å like. Så hvor mye har han egentlig hatt bruk for av det som var skolepensum på hans tid, og det samme i mitt tilfelle? og eller da også i vår kjære mors tilfelle? og i ditt tilfelle?

  Jeg kan holde på i årevis omtrent på dette temaet, så jeg skal ikke skrive et sub-blogginlegg i blogginnlegget ditt 😛 hehe.

  Men som avsluttning vil jeg si: Selvom vi er mennesker av kjøtt og blod (i det fysiske) så er vi ikke no «jævvla» kjøttklump som skal på liv og død presses igjennom no «jævvla» trakt for å ende opp i samme «jævvla» kjøttdeig embalasje! Selvom skolesystemet/lekseopplegget funket for noen så gjør det ikke det for alle 😛

 2. Det er faktisk ikke alle barn som er i stand til å gjøre leksene sine på egenhånd. Ifrå brukte jeg et par timer på å pugge naturfagene to barn som hadde prøve idag. Ble ganske sliten, men hva gjør man ikke for ungene sine? Men jeg er ikke sikker på at alle lekser er hverken gjennomtenkte eller meningsfulle.

 3. Lekser burde det være forbud mot! Det har jeg ment i alle år ! Trlr det kan virke ødeleggende for hele skolegangen!!

 4. Jeg har foreløpig ikke skolebarn, men jeg har jo snakket med noen foreldre, og de beskriver det samme som deg. Lekser er et stressmoment som må gjøres når alle er slitne. Hvis ungene i det minste kunne få unna leksene på SFO, ville det hjelpe, men der er det ofte ikke ro nok, og i hvert fall ikke noen som har mulighet til å hjelpe. Når vi også vet at lekser gjør det enda vanskeligere for barn som kommer fra hjem med få ressurser, fordi de ikke får samme hjelp hjemme som andre, da burde det være ganske enkelt å konkludere med at lekser bør avskaffes.

  På den andre siden – jeg gleder meg også til å hjelpe barna mine med lekser. Det er jo en mulighet til å delta i deres skolehverdag. Men faren er jo at leksene bare blir et konfliktområde der jeg presser på og de prøver å vri seg unna. Det hører jeg om i mange familier.

  Det høres jo ut som dere tross alt har det ganske bra med leksene hos dere. Lykke til videre med det!

Comments are closed