Førskole med barna som er hjemme: Pyramider

Jeg tenkte at jeg skulle begynne å dokumentere hva vi gjør her hjemme på «førskole». På den måten tvinger det meg selv til å organisere det mer, og gjøre det enda bedre. Jeg ønsker også å vise andre at jeg som hjemmeværende mor underviser barna på et bredt spekter, og jeg håper at andre kan finne det inspirerende og nyttig.

I dag har jeg de to yngste hjemme fra skolen fordi de er så forkjølet. Så i dag var de med på førskolen.

Dagens/ukens tema er Pyramider: 

Jeg bygde en pyramide av legoklosser og tok den med til noen forventningsfulle små. Jeg sa på forhånd at det var noe inni pyramiden. Forventingene steg enda mer og de lurte på om det kanskje kunne være sjokolade jeg hadde gjemt inni der.

Ivrige, men overraskende samarbeidsvillige, plukket de klossene av pyramiden en for en. «Å! Det er papir inni den», var det en som utbrøt.


Elias plukket opp en figur surret inn i dopapir. Så spurte jeg dem hvorfor de trodde jeg hadde lagt den figuren nedi der. Jeg fortalte at en pyramide var et gravsted for noen spesielle personer, og ikke bare hvem som helst, men for Faraoer, altså Konger.

Det  var ikke bare faraoen/mumien som lå i pyramiden. De plukket opp et våpen og et smykke også. Jeg fortalte at på den tiden de begravde Faraoene i Pyramider, la de slike ting i pyramiden sammen med Faraoen. Det kunne jo hende Faraoen ville få bruk for det senere?!

Jentene var ivrige etter å bygge opp pyramiden igjen, og Elias lette etter info på nettet om hvordan de i alle dager klarte å bygge en så stor sak, av så tunge steinblokker (tyngre enn bilen vår), uten heisekraner!


Barna foreslo at vi kunne lage et skuespill om dette. Vi kan jo bruke bæresjalet til å surre rundt oss som en mumie. Det var smart. Men det får kanskje bli på neste førskole, med mindre de tar saken i egne hender.

Nå, en god stund etter at Førskolen er ferdig, holder de på med å bygge pyramider og finne  ting de kan legge inni sammen med Faraoen. Og jeg kan fortsette med husarbeid mens de er sysselsatt. Kjempesmart!

Jeg har tenkt å ha forskjellig tema hver uke. Og kanskje noen temaer må strekke seg over to. Det får vi se. Men nå vil jeg samle alt vi gjør her, iallefall det meste. Jeg er ikke ute etter at alle skal «se så flink jeg er». Men som jeg sa innledningsvis vil jeg vise at jeg som hjemmeværende gjør slike ting for barna mine, og at de lærer masse av meg her hjemme. Dette er forsåvidt noe jeg har gjort i alle år, bare uten at det har vært så veldig organisert, men mer sporadisk og spontant.

Jeg spurte barna hva de kunne tenke seg at jeg planla å lære dem mer om, og noen forslag var: Dinosaurer, solsystemet, land, språk, kunst og masse annet! Vi kommer til å gjøre mye moro, det er helt sikkert!

Håper du vil finne dette inspirerende:)

Linda

9 Comments:

 1. Så hyggelig og inspirerende innlegg 🙂 For meg som har litt dårlig fantasi passer dette perfekt 🙂 gleder meg til å følge med deg og din «førskole» videre 🙂

 2. Kom over bloggen din i dag via en annen. Har lest og lest her inne nå. Mye godt lesestoff:-) Godt at de som lever litt «annerledes» forteller om sin hverdag, mange er nyskjerrige og andre har fordommer. Jeeg er som deg 78 modell, giftet meg som 19åring, uten å teste om vi passet sammen seksuellt først (hihi), men har «bare» fire barn. To i skolealder og to små. Synes det er så viktig det su skriver om i dette innlegget, at vi lærer bort kunnskap til de barna en er hjemme med. Kjenner flere som daglig rusler rundt på kjøpesenter og cafe med ungene på slep. Det synes jo ikke barna er så gøy og da hadde nok de kanskje hatt det like greit i barnehagen. Her styrer vi på med prosjekter, baking, leketreff og hobbysysler osv til hverdags, og da blir handleturen med innlagt cafebesøk en gang i blant en morsom og spennende aktivitet.

  Takk for du deler!

  • Skal ikke kimse av fire barn:) Godt jobba! Det er i sannhet en heldagsjobb og meget krevende stilling å være hjemmemamma, ja. Skakke kimse av det heller, hehe. Tittet på din blogg, og du er heldig som har et så vakkert hjem! Takk for en fin kommentar:)

 3. Spennende! Jeg har også mine to yngste hjemme, dog bare 50 %, da de går i barnehage annenhver dag, og vi forsøker å ha en liten læringsøkt hver dag. Hittil har det gått mest på tall og bokstaver, men jeg kommer til å følge med på bloggen din fremover for flere tips. Ha en god helg. 🙂

 4. Tack för goda tips! Och kom gärna med fler! 🙂 Jag är hemma-mamma till en pojke på 2 år och 4 mån och en flicka på 4 månader. Min pojke går två-tre korta dagar på dagis för att få möta andra barn då det inte finns andra barn hemma i närheten. Men försöker hitta en struktur för lärande till min lille pojk här hemma. Gillar din blogg!

 5. Så morsomt! Jeg driver å planlegger litt sånn eventyruker etter vinterferien, kjør på med mer inspirasjon! 😀

  Har du funnet en litt dagsrytme igjen eller?
  Skjønner at det er endel tidstyver når man får skolebarn ja.. Lekser er vel en av de største.

  • Hei, jeg har iallefall tenkt organisere førskolen litt mer. Vi har jo alltid holdt på med ting, men jeg skal samle det mer og gjøre det enda bedre. Har funnet at hvis jeg har førskole tidlig på dagne, så holder barna på med det lenge etterpå, mens jeg kan sysle med husarbeid og andre ting:) Jeg tenkte å undervise om den kinesiske muren som det neste. De synes jo sånt er fascinerende og moro og vite litt om . Taj Mahal tenkte jeg også og undervise om. Det blir mye gøy! Utfordringne og er å gjøre det spennense og intrerssant for dem, så jeg må holde det enkelt også:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.