Kino og forsøpling

Nå har min kjære og jeg akkurat vært på kino. Og vi er sjokkerte hver gang vi går ut derfra. Ikke på grunn av filmen (jo kanskje noen ganger), men først og fremst over hvor mye søppel folk etterlater seg! Det er ikke bare popcornsmuler som ligger igjen, men rent søpper, som sjokoladepapir og flasker og til og med popcornboksen er det noen som ikke gidder å bære bort til søplekassa som man t.o.m. går rett forbi på vei ut!

Jeg tenker litt på hvor oppdragelsen er her. Men det gjelder vel egentlig ikke bare unge mennesker selv om det er en overvekt av dem som legger igjen søppelet sitt. Gjør de sånn hjemme også? Har de ikke noe ansvarsbevissthet?

Mine unger er ikke fullt så flinke til å rydde bort etter seg hjemme, men de kaster aldri søppel ute på bakken, eller legger igjen søppel på kino. De bemerker det ofte når de ser noen som kaster søppel på bakken og det synes det er veldig synd.

En gang var jeg ute å gikk med barna og et lite stykke foran oss gikk en ungdom sammen med en forelder (det var iallefall en voksen person). Ungdomen åpnet en is og kastet ispairet rett ned på bakken! Jeg ble så irritert og sa litt høyt hva jeg syntes om det.
Det er jo helt håpløst! Hvorfor ikke ta av papiret på isen ved søppelkassa utenfor butikken, kaste det oppi der og så gå videre? Hva er det som er så vanskelig med det???

Mange ganger har jeg tatt med barna og noen søpleposer ut for å plukke søppel. For å lære dem at man skal være takknemlig for naturen og ta vare på omgivelsene rundt oss. Og ved å ikke forsøple er man en god borger, man tar ansvar! Vi trenger ikke gå så lenge før vi har fylt både en og to søppelposer.

Jeg vil de skal se hvor fint det er når det ikke ligger søppel rundt, og jeg vil at de skal se at de kan gjøre en forskjell. Egentlig hjelper det jo ikke at vi her i huset ikke forsøpler, men uansett kan vi vite at vi har iallefall ikke bidratt til at det skal se sånn ut langs veiene! Det har noe med ansvarsbevissthet å gjøre. Som ungdom forsøplet jeg aldri, dette har alltid provosert meg.

Kan ikke alle foreldre ta det opp med sine unger, at man kaster bare ikke søppel på bakken, det gjør man bare ikke.

Vær en god borger; hold det rent rundt deg, ikke kast søppel på bakken!
Ta ansvar; bruk søppelkasser, eller oppbevar søpla i lommen din til du finner et mer egnet sted å kaste det.

Det er tåpelig at skoler og organisasjoner må bruke ressurser og tid på å plukke søppel som folk kaster fra seg! Det er bare for dumt!

Jaja, dette var bare et lit hjertesukk fra en som IRRIETERER seg over at folk ikke kan ta ansvar og kaste søpla si i søpla. Det ville blitt så  mye triveligere for alle.
Om du er enig så spre budskapet videre eller snakk med dine barn.

Linda

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

2 Comments:

  1. Helt enig, utrolig unødvendig! Min naturfaglærer på ungdomskolen sa en gang at om vi så noen som kastet søppel på bakken skulle vi plukke det opp for så å gå bort til vedkommende og si at h*n glemte noe, hehe.

Comments are closed