Hva når du vet du får besøk av noen som har det ekstremt ryddig?

Mitt hus er aldri strøkent overalt samtidig. Det får jeg ikke til, og ser ikke på det som et problem heller. Det gjør meg absolutt ingen ting om ikke alt er i sin skjønneste orden til enhver tid. Jeg synes en asymetrisk og levende bokhylle er koselig.

Men det hender jo at jeg får besøk av noen som jeg vet alltid har det kjemperyddig OVERALT!

Jeg forstår ikke hvordan de får det til! Jeg føler at jeg da må rydde ekstra mye og at det må se slik og sånn ut, for å være like bra. Jeg tenker at de kanskje vil synes det ikke er bra nok eller koselig nok om ikke alt er perfekt.

Jeg vet ikke om de tenker slik. Dere som alltid har det perfekt hjemme; hva tenker dere om dette?
Synes dere det er litt sånn. «eh…..visste du ikke at du skulle få besøk?», liksom når dere kommer et sted som ikke er like ryddig som deres eget hus?
Tenker dere at «Jeg har det mye finere, jeg er glad jeg klarer å holde huset i orden».
Tenker dere at dere helst ikke vil komme på besøk igjen?

Jeg har opplevd at besøk jeg har hatt, har begynt å rydde.  Så derfor har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal komme å rydde hos andre når jeg er på besøk, for det synes jeg ikke er så hyggelig at noen gjør. Altså, når en venn av meg har vært igjen her i en barnebursdag, så er det kjempefint med litt hjelp. Men man trenger ikke å ta helt av å gi meg inntrykk av at jeg ikke har kontroll på en måte.

Det er jo ikke sånn at alt flyter her da, spesielt ikke når jeg skal få besøk. Jeg liker jo å ha det litt ryddig her hjemme jeg også. Men helt komplett perfekt blir det aldri og jeg rydder jo alltid litt ekstra når jeg venter besøk. Eller..ikke alltid, noen ganger tar vi det som det er. Og det er igrunn veldig befriende.

Men hva er greit da?
Jeg synes det er greit at gjester hjelper til å ta maten av bordet, og gjerne sette inn i oppvaksmaskinen, og tørke bordet, sånne vanlige ting som må gjøres, men sammen med meg. Hvis ikke jeg stresser med dette, trenger ikke noen besøkende å gjøre det heller.
Jeg liker å slappe litt av når jeg har besøk og ikke være på kjøkkenet hele tiden.

De trenger ikke å begynne å vaske gulvet, det blir for mye.
Eller å omorganisere i skapene mine. Det blir for mye.

Jeg vil at besøket skal slappe av å ikke tenke på at de må «hjelpe» meg.

Litt vanskelig tema dette her egentlig.

Jeg tror det viktigste er å sørge for en god atmosfære. Og det viktigste er at man selv trives i hjemmet sitt. Noen liker det minimalistisk og noen liker det overdådige. Noen tåler litt rot (som jeg- det er en slags overlevelsestaktikk som husmor) mens andre helst ikke vil ha et eneste støvkorn.

Når vertinnen er avslappet der jeg er på besøk, slapper jeg også av. Det man sitter igjen med etter et besøk er atmosfæren.

Hva tenker dere?

Blir dere helt stresset av å få besøk av noen som har det pinlig ryddig?
Hvor går grensa for når det ikke er koselig at besøket rydder?

Linda

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

11 Comments:

 1. Etter 8 år i Belgia, så forstod jeg at det du snakker om nå er kulturelt. Veldig ofte møter vi normenn som snakket om hus/rydding mitt hus/ikke ryddet..blabla bla… Egentlig alle vi møtte i norge snakker om dette. I Belgia hjelper gjestene ofte til med å rydde. De rydder ofte mer enn meg og bra er det 🙂 derfor er det altid deilig å ha Belgere på besøk. Jeg har faktisk renere kjøkken når de har vært her enn når de ikke er her. En gang bad en Americansk vennine meg om å gå å legge meg så jeg kunne sove mens hun passet barna mine og lagde mat ol. LOVED IT ! Min mor vasker også når hun er hos meg …Elsker det også! Jeg kan ha det ekstremt ekstremt rotete noen ganger og syntes det forsatt er ok å ha folk på besøk… mange blir sjokkert og sier at her var det rotete eller så mye rot blabla… jeg syntes det ikke spiller noen rolle hva folk sier om husets innhold der og da. Mye viktigere at folk kommer inn og gjør/sier det som er best for de… enten det er å be meg legge meg så de kan rydde hehe.. eller at de slenger bena på borde å promper. Men jeg får inntrykk av at normenn, noe jeg selv er, har et spesielt forhold til besøk og ryding. Er glad jeg slipper å tenke på det lenger… Takk Belgia… ihvertfall en god ting dere hjalp meg med ..hehe…å bli kvitt rydde-besøks maniet. God kveld forsatt! …. må rydde litt, kansje noen kommer på besøk ..neida!

 2. Hei 🙂
  Flott innlegg! 🙂
  Jeg er helt enig med deg, at det er atmosfæren man sitter igjen med, og at det er den som er viktigst! 🙂 Jeg forstår ikke hvordan noen klarer å holde det så strøkent som det virker som de har det..?Jeg prøver så godt jeg kan å holde det ryddig og fint, men kreftene holder rett og slett ikke til at det skal være strøkent her hjemme. Barna må jo få sitt, og når kvelden kommer, så er mor utkjørt. Så er det på’n igjen dagen etter, og jeg kommer aldri i mål. Men hva er egentlig målet? Ungene er lykkelige, de har fått lekt og spist seg mette. Og mor og far har fått litt kjærestetid på kvelden:-) Huset er någenlunde fint, men strøkent blir det nok ikke på noen år. Og det er helt greit, tenker jeg! 😉 Vi har et levende hjem! 🙂

 3. Sannheten er at det som regel bare er «fasade» vi som har det så strøkent:p Vi har det nemlig slik hjemme hos oss. Mesteparten av tiden ser det ganske rotete ut, men hvis vi vet vi får besøk da er det full shining. Haha, høres jo kjempedumt ut, men jeg blir jo superstressa hvis jeg får overaskelsesbesøk (selv om det er meget hyggelig).

  ;D

 4. For å være ærlig så er nok jeg av dem som har det rimelig ryddig – til enhver tid…Jeg er ingen mester i vasking, men jeg liker at det er ryddig. Jeg må ha det ryddig rundt meg for å fungere.

  Når jeg drar til andre, så bryr jeg meg ikke om rotet deres. Bare jeg klarer å grave frem en sitteplass og et sted å sette kaffe-koppen, så er jeg fornøyd.

  Hvis en av venninnene mine ser slitne ut og er fortviltet over rot hjemme, kan jeg godt tilby meg å hjelpe til. Noen ganger. Av og til takker de ja, av og til nei. Jeg hjelper alltid til hvis jeg blir spurt, det skulle bare mangle!

  Å rydde av middagskopper o.l. Vet du? Det FORVENTER jeg at gjester hjelper til med. Det er mye mer koselig å få hjelp til å ta av bordet når man har gjester, enn å gjøre alt selv. Og bordet blir jo så fort tømt når alle tar sitt dekketøy og putter i oppvaskmaskinen! Og jeg tar det som en selvfølge at vi gjør det når vi er på middag hos andre. Ungene gjør det hjemme, hos venner, når vi er på middag hos andre – og andre gjør det hos oss, til og med vennene til tenåringene! De gjør det helt automatisk, med verdens største selvfølgelighet! Det blir en avsporing; men jeg kjenner jeg blir stolt av ungdommene når de reiser seg, takker for maten og setter dekketøyet i oppvaskmaskinen. 🙂

  Nei, vet du Linda, vi skal bry oss om hverandre, ikke bry oss med hverandres rot, eller mangel på rot.

  Håper du får en flott dag!

  • Enig i at man skal hjelpe til å ta av bordet, det er bare ren høflighet, egentlig. Alle her hjemme gjør det også, og jeg forventer av barna mine gjør det når de er på besøk hos andre.

   Godt å høre at du kan slappe av borte selv om det ikke er like ryddig som hjemme hos deg:D

   Ha en flott dag du også!

 5. Ingrid Wikstad Gundersen

  Har hatt mange barn i huset i mange år nå, og har kommet frem til det at for å ha hjemmet ryddig til en hver tid, må det gå på bekostning av noe annet. Jeg har blitt enig med meg selv om at huset ikke skal få topp prioritet. Det er rett og slett ikke viktig nok. Langt viktigere er det å ha TID til andre og til å gjøre ting som beriker livet.
  Med litt disiplin i en time daglig får man gjort mye av det mest nødvendige. Heldige er de som er anlagt som en liten arbeidsmaur som holder på non-stop. Jeg jobber best under press desverre, noe som kan medføre unødvendig stress til tider… Sint på meg selv når jeg har surret bort tiden og får et lite sjokk når noen står på døren. ELSKER besøk! 🙂

  • Høres ut som meg. Jeg gjør det som er nødvendig for hygienen ogsånt, men ser det ikke som så viktig å til enhver tid ha det pinlig ryddig at jeg kan tillate meg å holde på nonstop. Jeg også jobber bra under press, og av og til håper jeg at det ikke skal komme noen på uanmeldt besøk:) 😀

 6. Jeg forstår godt at folk snakker mye om rydding i dette landet. Hver gang man kommer på besøk eller folk har vært hos meg så er det snakk om «rydding». Man blir jo egentlig sprø av det. Samtidig forstår jeg hvorfor folk shiner huset sitt før besøk og ikke ønsker besøk utenom planlagt tid. Ofte er normenn kritiske til besøk, det virker som en stor greie…. og ofte er «ryddingen» et stort tema. folk fokuserer mye på det Blir aldri klok på det egentlig. Uansett hva man gjør ikke gjør så er det egentlig feil uansett. Virker som om normenn krever noe av besøket enten det er slik eller sånn. oppførsel. Merker også at folk her påpeker og snakker om folks hjem eller besøket, og motsatt(de som var på besøk). Kansje det er derfor så få besøker hverandre her..? I utlandet har besøk altid vært noe positivt enten man får hjelp eller ei, uansett personlighet eller hva som bli medbrak eller ei. Må si jeg savner den mentaliteten….. De fleste som har bodd «ute» snakker kansje litt for mye om dette med rare besøks vaner i norden… men det er nok et stort savn . Så normenn slutt å tenke så mye på rydding… Spiller vel ingen rolle hva folk sier når du besøker eller får besøk….. kremt!

  • Ja, vi er kanskje litt rare der. Jeg har aldri bodd i utlandet. Men kanskje det er sånn at vi nordmenn er litt sånn kjølige og at besøk er gjerne noe som planlegges i forveien ogsånn, sånn at man får forberedt seg. Det er sjeden folk bare dumper inn her eller jeg dumper inn andre steder igrunn. Det åpner nok opp for en bredere horisont på mange plan når man bor litt i utlandet. Tusen takk for at du deler dine erfaringer og tanker, Rita 😀

Comments are closed