Hjemmeskole og hjemmeundervisning

I det siste har jeg lest litt her og der om hjemmeskole. Jeg synes det ser så morsomt ut og er imponert over de som har hjemmeskole.

Hvis vi skulle bodd i utlandet noen år kunne vi jo gjort det, og da kunne jeg hjemmeundervist barna. Det tror jeg ville gått bra.

Jeg har sett for meg hvordan jeg ville ha innredet et rom til hjemeskolen og hatt tusenvis av ideer til undervisning i diverse fag. Jeg er ikke i tvil om at jeg hadde kunnet lært barna mine alt de lærer på skolen og mer til. Jeg tror jeg kunne hatt meget effektiv undervisning og lært dem mer på kortere tid. Alle ville fått et opplegg som passet for dem fordi jeg kjenner dem så godt og fordi jeg hadde hatt tid til det.

Men likevel så har jeg ikke tenkt å gjennomføre det. Vi er så godt igang på skolen vi har valgt. Vi har valgt en privatskole for barna våre. Skolen er drevet av Adventissamfunnet( vi er ikke selv medlemmer av den kirken). Det er høy lærertetthet der. Det er 80 elever på skolen fra 1-10 trinn. De har aktiviteter hvor hele skolen er med, så på den måten er det et godt miljø, alle kjenner hverandre på fornavn, både lærere og elever. Rektor snakker med og kjenner alle elevene. Vi føler at vi har funnet et god skole for barna våre.

Her er hjemmesiden til skolen: Torderød skole. Barna er med på flere bilder her.

Men jeg har, mens jeg har lest om hjemmeundervisning, fått en annen innstilling til lekser og min rolle som underviser. Jeg tenker slik at det er vi foreldrene som er hovedlærerne til barna våre, og ikke bare noen som hjelper til med leksene. Jeg har hjemmeundervisning her hjemme i tillegg til skolen. Ikke sånn at vi har skole når de er ferdig med skole, men jeg  ser muligheter for læring i det meste. Når vi lager mat, så måler de opp. Vi har mat og helse hver dag, for vi har jo middag hver dag. Jeg kan lære dem om hvilke vitaminer de finner i den maten vi holder på å tilberede. Når Eskil på 3 år er med, kan han lære om fargene på maten og han kan sette frem riktig anntall kopper på bordet. Hvor mange kopper er blå? hvor mange er rosa? Når et av de litt større skolebarna setter frem kopper, kan jeg be dem oppgi i brøk hvor mange av koppene de setter frem som er blå, grønne osv. Så får vi gjort litt matte også. Og de kan lese og forstå oppskrifter, det har vi gjort mye allerede.

Her en dag, så hadde et av barna litt problemer med et kapittel om brøk. Stykkene i boken var kjedelige og harde å ta fatt på. Vi la bort boken, fant frem lego og gjorde brøkregning med lego en liten stund. Etter det gikk stykkene i boken som en lek. Det var kjempegøy!

Hvor stor andel er røde, grønne, blå og gule? I brøk..

Hvor stor andel er røde, grønne, blå og gule? I brøk..

Jeg setter meg inn i hva barna har om i f.eks. samfunnsfag sånn at vi kan snakke om det hjemme. Akkurat det har jeg igrunn alltid gjort, men jeg gjør det litt på en annen måte nå.

Barn er egentlig mottagelige for læring hele tiden. De kan lære ting uten å tenke på at de lærer noe. Vi har jo alltid prøvd å lære dem ting, men jeg har fått en motivasjon til gjøre det enda bedre og på flere måter og morsommere måter. Jeg har alltid hatt førskole hjemme med barna under skolealder, men nå vil jeg utvide det til nye høyder og horisonter. Dette blir moro!

En gang lærte jeg barna om pyramider og faraoer da en av barna hadde om det på skolen, da fikk alle en liten innføring i det. Jeg bruker egentlig lego til veldig mye.

I bilen kan vi f.eks ha det sånn at vi kun snakker engelsk. Her en dag var det en situasjon mellom to av barna under middagen. Mannen min sa da til den ene av dem; «Deal with it». Jeg sa at «Jammen han vet jo ikke hva det betyr». «Åjoda, jeg vet hva det betyr, det betyr «del med det» «. Så han trodde han skulle dele maten eller noe sånt. Så da fikk alle lært hva «deal with it» betyr. Det ble en litt morsom greie og alle lo.

Jeg har også gjort noe som jeg så på en blogg hos en som har hjemmeundervisning, jeg har latt Elias på 9 år opprette en lego-blogg. Da får han øvd seg i å produsere tekst, han får lært seg å legge inn bilder på pcen, lage mapper og ja- bruke pc-en til annet enn spilling, og etterhvert kan han også lære å redigere bilder.

Man kan jo legge undervisning i hva som helst, bare fantasien setter grenser.

Her er noen hjemmeskole-linker:

www.heavensentblessings.com 

http://skole-hjemme.blogspot.no

Norsk  hjemmeundervisningsforbund

Hvorfor Advokater og leger velger hjemmeskole

Og besøk den fine bloggen til min sønn, vis den gjerne til deres barn. Han blir velidg glad for kommentarer også: Legohjem

Har du noen tanker eller erfaringer om hjemmeundervisning, vil jeg gjerne høre:)

Ha en flott helg!

Linda

 

8 Comments:

 1. Jeg tenker at hjemmeskole er idealet. Egentlig er jeg/vi tilhenger av unschooling, altså at man ikke har noe som likner skole, men «smir mens jernet er varmt» og lærer barna i naturlige situasjoner og ellers når de er klare for det.

  Men så er det virkeligheten da. Jeg kjenner meg selv godt nok til at jeg vet at hjemmeskole ikke ville fungert hos oss. Jeg ville blitt en dårlig lærer og en dårlig mor av det. Jeg er både utålmodig og rotete. Nei, det ville virkelig blitt krangel og kaos av det – det må jeg ærlig innrømme.

  Og vår lille, kristne privatskole er som en utvidet familie for ungene, og lekser klarer jeg å hjelpe til med. Innimellom er det faktisk kjempegøy!!Så for både meg og resten av familien tror jeg dette er den beste løsningen.

  Men all ære til dem som gjennomfører det! Jeg beundrer dem nesten like mye som aleneforeldre! 🙂

 2. Veldig interessant tema…og jeg var inne og leste sidene du hadde linket til.
  Jeg har 3 barn hjemme som er under skolealder, og koser meg virkelig med at vi kan ta dagene som de kommer og finne på ting som en familie.
  Men hjemmeundervisning er jo veldig mye mer kontroversielt.
  Nå har det blitt spesielt nok at ungene ikke er i barnehagen, føler jeg må «forsvare» meg nok der..

  • Linda C.Hagen

   Ja, hvis man skal ha hjemmeskole i tillegg til at man ikke har barna i barnehage, blir man nok enda litt rarer o spesiell (negativt spesiell). Men det er veldig spennende tanker det der! Men i lille Norge skal det ikke så mye til før man blir sett litt rart på.

 3. Siri Anne Bjørhusdal

  Hei! Jeg har lett etter hjemmeskole foreldre her på nettet og så fant jeg deg! 🙂 Vi er en familie på 5 der 3 er barn vi hjemmeskolerer. vi har bodd Australia og hjemmeskolerte der i de 2 siste årene og bor nå i norge og har fortsatt med det her. Jeg følger og er inspirert av Rudolf Steiner filosofier, natural leraning, unschooling og Tekos som er en free spirit skole i Russland. Men jeg har satt sammen min egen timeplan som går i rytme med personlighetene våre, intressefelt, humør for dagen og fysisk deltakelse i all læring! Da går kunnskap rett inn og vi lærer masse på en dag:) Jeg er på jakt etter hjemmeskole folk/familier/grupper her i norge? I Aus Tasmania hvor vi bodde i 10 år så er det nå 680 familier som hjemmeskolerer i en stat som har 500 000 innbyggere, det sier litt om omfanget. Men jeg håper da at noen der ute i norge gjør det samme som oss, og hva slags lover og motgang de evt har møtt? Mvh Siri

  • Så spennende, jeg synes det er så kult å høre om familier som gjør dette. Det fascinerer meg. Nå har ikke vi hjemmeskole men jeg leser en del om det og kunne tenke meg å prøve forsåvidt, men vet ikke helt liksom. Hvor gamle er barna dine og hvor lenge har dere tenkt til å hjemmeskole dem? Hvordan gjør dere det med det sosiale? Er de med på noe sport eller klubb eller noe sånt? Hva tenker du om det? Jeg vet det arrangeres turer ogsånn for de som er medlem i foreningen for hjemmeundervisning. Jeg vet om noen som gjør det her i norge, men jeg kjenner ingen sånn personlig. Håper du finne all informasjonen du er ute etter. Og jeg hører gjerne mer om deres hjemmeskole. Det hørtes helt genialt ut slik du har langt opp i forhold til personlighet og interesser og sånt. Genialt!!

 4. Spennende!!
  Ser ut at vi finner hverandre gjennom blogging og facebook :)) Så bra! Kanskje blir det en hel gruppe av oss her etterhvert :)). Jeg kjenner jo til de som kommer på NHUF treff, men det er ærtig å bli kjent med flere :)))

  Velsignelser!

  Lidia

 5. siri anne bjørhusdal

  Hei igjen! 🙂 Ja vi har hjemmeskolert våre barn i de 2-3 siste årene. De er 5, 7, og 9 år gamle. Det er så vanlig og så mange som gjør det i Australia at der var det bare å gå rett inn i noe som var velorganisert og mangfoldig. Det å mette barn med masse sosialisering er etter min menig en myte og en kjedelig og sressfull trend. Barn er fra ung alder behovsløse for å sosialisere seg så veldig mye med andre utenom familie og nære venner. Det er en stor verden de entrer inn i når de kommer til oss og de lærer utrolig mye bare av å være i mors og fars trygge havn med nære medmennesker i de første årenen av deres liv. Når vi følger et barns aktiviteter i hverdagen og lar dem få utfolde seg og utforske ting uten for mange restriksjoner, da utvikler de seg utrolig raskt og bygger opp en selvsikkerhet og sosiale evner via kommunikasjon med alle nære familier, venner i sitt eget personlige tempo. Verden utenom hjemmeområdet kan vente til de er klare ,for barn gir tydelig beskjed når den tid er inne. Alltids oppmuntre dem til å utforske verden når inntressen er vekket. Vi bor i Helgeland på landsbygda, og her har vi ikke god internett tilgang så om jeg ikke svarer på en stund så er det derfor. Vi har levd og lever ganske alternativt og kjærlighet for alt som er er den viktigste lærdom å vekke i hver enn sjel. Så flott å vite at dere er der ute og at vi alle heiser flagget for den viktigste jobben/livstilen som finns i verden, Husmor!!:)) Verdens beste Mamma!! :)) Mvh Siri

  • Spennende å høre dine tanker. Jeg tenker også at den sosialiseringen man legger sånn vekt på her i Norge er sterkt overdrevet. Her skal barn i barnehage helst fra ett år. Jeg synes det er tidlig. Det er ikke sosialisering de trenger i den alderen, de trenger tid med sine nærmeste en god stund til etter min vurdering. Lykke til videre med hjemmeskolen. hadde vært kult om dere hadde en blogg å følge med på:D Ha en flott helg og sommer!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.