Date-kveld hver uke!

Jeg må si jeg har sansen for Barne -og inkluderingsministeren Solveig Horne, som jeg synes virkelig har noe friskt å komme med når det gjelder familieforhold. Jeg tror vi trenger en kvinne som henne nå.

Dette for å få ned skilsmissetallene.
Tror du det kan få ned skilsmissetallene?
Det tror jeg. Ektefeller er nødt til å pleie forholdet for å bevare det og for å styrke det ytterligere. Alle opplever motgang og utfordringer. Og ingen er så perfekte sammen at de ikke trenger å jobbe for forholdet. Det går ikke av seg selv.

Mannen min og jeg har date hver uke. Det er en stund siden vi var ute av huset helt uten barn nå, men det er fordi vi har en liten baby. Og siden jeg ammer, så er det ikke like praktisk å ha med seg baby overalt. Men en date kan også foregå hjemme, og det er virkelig et høydepunkt!

Jeg har flere ganger fått spørsmål om  hvordan vi får til til å pleie kjærligheten når vi har så mange barn og sikkert har det rimelig travelt.

Først og fremst så er det noe vi prioriterer. De første årene av ekteskapet gikk dette litt av seg selv. Vi var nygifte og hadde det helt topp. Men så kom barna og hverdagen med alt det innebærer. Det ble en helt ny erfaring og nye utfordringer.

Den tiden vi hadde rikelig av tidligere ble det nå mindre av. Kjærestetiden. Den definerte kjærestetiden der det bare var oss ble invadert av småbarn, trøtthet, studier og andre ting.
Det ble et savn å ha tid til hverandre slik vi hadde helt i starten.
Og man trenger mye tid sammen for å lære hverandre å kjenne godt og å pleie og dyrke kjærligheten.

Jeg skjønner veldig godt at mange forhold ryker når man har små barn. Småbarnslivet er på mange måter en krisetilstand for parforholdet. Man lider av for lite søvn, rådløshet på grunn av at man ikke vet hvordan å takle alle forskjellige situasjoner med barna, man lider av tilpasningforskjeller; hvordan prioritere tiden til trening, hobby, jobb og husoppgaver. Det er så mye som skal på plass. Jeg tør påstå at man ikke kjenner sin partner riktig godt før man har hatt barn sammen en stund. Man må lære seg å samarbeide på en helt ny måte. Man ser sider av sin partner man ikke hadde mulighet til å se tidligere. Å finne ut hvordan partneren fungerer med mangel på søvn kan være en overraskelse.

Det er fort gjort at kjærestelivet lider litt i alt det nye det medfører å få barn. Det er nesten ironisk, for det å få barn sammen er jo toppen av romanse, er det ikke?

Å holde ut: Det er ikke noe krise at ikke alt er perfekt eller blir akkurat slik du forestilte deg. Det viktigste er at du tar et bevisst valg, du har valgt han/henne og velger å holde ut. Dere samarbeider. Dette er ikke noe enmannsshow, det må to til for å få det til å fungere. Hvis man kommer seg over kneika, altså de første årene med småbarn, så har man kommet langt. Hvis det da ikke føles som om det er noe kjæresteliv igjen, så betyr ikke det at det ikke er det. Det betyr kanskje bare at det må jobbes med, og at det da vil blomster opp igjen. Men begge må jobbe!

Det er her dating kommer inn. Å bruke barnevakt er en god investering for forholdet. Å komme seg ut sammen er kjempeviktig.

Man må aldri slutte med det!

Nå som vi har kommet over den kneika og til og med fått flere barn, totalt 7 barn, er det nesten lettere for oss å ha kjæreste-tid. Tiden vår er omtrent full. Derfor blir vi helt nødt til å prioritere tiden godt, og vi er blitt flinke til å nyte øyeblikkene. En god klem om morgenen, et kyss hvis en av oss skal ut av huset.
Man må ikke slutte å flørte. Vi flørter mye med hverandre i det daglige.
Jeg tror det er en god ting at barna ser at foreldrene er glad i hverandre. Det gir dem en trygghet og et ønske om å selv søke etter et kjærlig og meningsfylt forhold.

Jeg tror også at det handler om innstilling, ikke bare om tid. Man kan innstille seg på at «vi er kjærester». Og da er mye gjort. Hvis mannen min ikke så på meg som kjæreste annet enn når jeg dollet meg opp og var uthvilt og opplagt hadde vi hatt et problem. Dette er en ting jeg beundrer ham for og som er et eksempel til etterfølgelse.
Jeg har spurt ham om dette. Jeg er jo hjemmeværende og har ofte på meg klær med flekker og gulp og alt det som hører med når man har småbarn som søler på deg og gulper på deg. Jeg er veldig trøtt og sliten noen ganger, og irritert også av og til.
Når han er ute på jobb, møter han andre kvinner som er freshe, moteriktige og interessante på mange måter, og jeg har spurt hvordan det er å da komme hjem til meg?

Når jeg føler meg sliten og ikke helt fresh kan jeg si: «Hvordan er det egentlig å komme hem til meg nå, når jeg ser så trøtt ut, har ikke sminket meg, har på med DIN t-skjorte og er særdeles ufeminin?»
Han bare ler og klemmer meg og sier han er såååååå glad for å komme hjem til meg, og at han alltid lengter hjem til meg.
Det spiller ingen rolle hvem alle andre er og hvor moteriktige og interessante de er, for det er jeg som er kjæresten hans og sånn er det bare. Det har han bestemt seg for for lenge siden. Det er bare tull å vingle og lure på hva man egentlig føler. Så klart føler man ikke like mye hele tiden, det er ting som kan oppta deg i perioder som tar mye oppmerksomhet. I slike stunder er det veldig greit å bare ha bestemt seg. Det høres kanskje lite romantisk ut, men egentlig synes jeg det er veldig romantisk.

Jeg gir tommel opp for Solveig Horne og støtter hennes forslag og anmodning om Date-kvelder. Jeg er overbevist om at å gå ut sammen regelmessig vil kunne bidra til å styrke forholdet. Om man ikke har mulighet hver uke, så kan man begynne med en gang i måneden. Det gjorde vi først, men senere har vi faktisk gjort det mer eller mindre hver fredag. Noen ganger sammen med andre par også.

Hvis jeg har vært irritert på han over lengre tid sier jeg: «Nei nå tror jeg det er på tide vi har en skikkelig date, altså!»

Gleder meg til neste date, om bare noen dager:)

Er det lenge siden dere datet?

Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

8 Comments:

 1. Om det er lenge siden vi har vært på date? Tja, ikke siden vi fikk barn og nå er det under ei uke til Emma blir 3 år 😉
  Tror det er superviktig å ta tid til hverandre og her håper vi at vi finner en barnevakt så vi kan komme oss ut av og til uten barn. Blir spennende å teste det på fredag 🙂

 2. Jeg har fri en gang i uka, og barnefri hver 3 helg – på den tiden får jeg og Thomas litt alenetid sammen og pleie kjærligheten. Den tiden bruker vi bare på hverandre og det er helt klart fantastisk 🙂

 3. Jeg er vel ingen stor tilhenger av Frp, men vi får gi dama en sjangs. Selv tror jeg hennes utspill om forebyggende familievern er et hetere tips enn ukentlig barnefrie kvelder. Datingkvelder gjør seg sikkert bedre på face-book, men jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å snakke høyt om hvor inmari vanskelig det er inninmellom. Jeg har skrevet om det her: http://www.verdidebatt.no/debatt/cat19/subcat22/thread445542/#post_445542

  • Et godt innlegg du har skrevet, jeg delte det på min side på facebook. Jeg tenkte først at dating nettopp ER forebyggende familievern, og det er det jo på sett og vis. Men som du sier, så er det ikke sånn at det løser alt heller. Og det er nok som du påpeker penere å dele et bilde fra en date, enn fra sofaen på familievernkontoret. jeg er enig med deg i det du skriver, og synes du er tøff og modig. Jeg kan også innrømme at vi også en gang gikk til en terapaut av noe slag noen ganger i en tid vi hadde det vanskelig. Vi gikk til en privat da, selv om det var litt dyrere:)

   • Takk! Sendte innlegget til vårt lokale menighetsblad i dag også, og ja da, de ville ha det! Litt flaut å gå på butikken dagen etter det ligger i postkassa, men pytt, pytt! Tenk om det kan være med på å forandre verden bittelitt for noen?

    Forresten: Regstrer deg på verdidebatt da vel! Vi trenger flere kvinnestemmer der inne!

    • Ja kanskje jeg skulle gjøre det? Takk for tips, det har jeg aldri tenkt på.
     Ikke vær flau for å gå i butikken, du er er godt eksempel, og antagelig en stor støte ved å bare fortelle det du gjorde:) Dessuten var det et veldig bra innlegg!

 4. Jeg har mer sansen for deg enn for Horne. Selv om forandring og variasjon er nødvendig (særlig når man stort sett er hjemme), så er det hverdagen som teller mest – rett og slett fordi det er flest av dem.

  Som du er inne på så skal det ofte ikke så mye til, noen glimt av tilstedeværende oppmerksomhet gir forholdet energi videre.

  Ønsker deg en super kveld!

Comments are closed