Nytt mål: Ikke sløse bort tiden på å rydde så mye

For litt siden snakket vi sammen her i familien om prioriteringer og hva vi egentlig bruker tiden på, om det vi gjør er bra, eller om vi kan gjøre noe enda bedre med tiden vår.
Det er jo enkelt å vite når man gjør noe som ikke er bra, som å spille hele dagen, eller gjøre noe som er opplagt usmart.
Men det kan være vanskeligere å skille mellom det som er bra, bedre og best.

F.eks hvis jeg vil ha noe å drikke, så kan jeg ta litt juice i kjøleskapet. Juice er jo ikke saft eller brus, det er jo frukt liksom, men det er enda bedre om jeg heller drikker vann. Det er best, særlig mellom måltider og i forhold til tennene mine, og forsåvidt økonomi også.

Alle i familien grunnet litt på hvordan de kan ta enda bedre valg for seg selv.

Jeg sa at jeg ikke burde rydde så mye. Da skjønte de ikke helt hva jeg mente. Men jeg hadde tenkt litt på det etterat mannen min snakket med oss om prioriteringer mellom «bra-bedre-best».

I det siste har jeg vært veldig stressa på det å ha det så ryddig, at jeg har lagt meg sent, i den tro at det beste for oss alle er at jeg tar en runde med rydding og vasking når alle er i seng, sånn at vi kan våkne til et ryddig hus.
Tanken på å våkne til et ryddig hus, er jo bra, det er bare det at jeg blir så trøtt og sliten av å være oppe for sent. Og ingen er tjent med at jeg går rundt på dagen og er sliten og trøtt hele tiden. Dessuten blir det aldri plettfritt her uansett.

Så jeg bestemte meg for å roe ned ryddinga, ta på meg trivselsbrillene jeg hadde før og være fornøyd når barna la seg lykkelige, ikke stresse sånn meg alt jeg ikke fikk gjort, heller ha en koselig stund med mannen min på kvelden, og legge meg i normal tid.

Og vet du hva? Det er faktisk ikke mer rotete her om jeg gjør dette. For selv om det så klart er mer rot enn om jeg ryddet halve natta, så har jeg mer overskudd til å gjøre husarbeid på dagen og ikke minst sette igang barna med deres oppgaver, for det er faktisk ganske slitsomt å sette igang barn om man ikke har styrke til å motivere dem på en positiv måte.

På fredagen var det ganske mye rot her. Men jeg dro ut på biblioteket med de små jeg har hjemme, og tenkte at etter skoledagen, skal alle gjøre sine oppgaver og da blir det fint igjen. Og det ble det. Jeg kunne ha blitt stressa og tenkt at jeg ikke hadde tid til å dra ut med de små fordi jeg måtte fikse huset først. Men om jeg gjorde det, hadde jeg jo ikke fått dratt ut med de små, og det var mye viktigere for meg og for dem. Og når alle var hjemme igjen, satte jeg barna i sving med det nye ryddeopplegget jeg holder på å gjøre helt ferdig, og vips så var det kjempekoselig er på null komma niks! Noe jeg alene hadde brukt minst to timer på (hvis jeg ikke hadde blitt avbrutt)!

Vi har også begynt å trene på Spenst, noe vi gjør 3 ganger i uken. Sånt har jeg jo normalt ikke tid til, men dette er noe vi prioriterer fordi det er så viktig for helsa og velvære og trivselen. Så får heller huset vente litt. Det tåler det. Det MÅ tross alt ikke være ryddig hele tiden. I går kveld, etter trening og etter kveldsmat, dusjing og legging av barn, tok jeg en 20 minutters runde på kjøkkenet, akkurat nok til at det var koselig nok til å stå opp i dag tidlig. Jeg prioriterte litt tid med mannen min også.

Det er bra å rydde, men det er enda bedre med et godt ryddesystem sånn at alle hjelper til uten at det blir for mye styr med det.
Det er best at jeg legger meg i normal tid, så jeg kan være supermamma på dagen.
Det er bra å rydde, men ikke hele tiden, det er bedre å få trent sånn at jeg er frisk og sterk og har overskudd til familien!

Det er jo en grunn til at det oppstår rot og hauger med skittentøy. Det er jo nettopp fordi jeg er så heldig å ha så mange fine og søte og gode barn! Når man har det så er det en del av pakka å leve med rot:D

Linda

2 Comments:

 1. Sukk, takk for en liten oppvekker. Jeg er (dessverre) veldig opptatt av å ha det ryddig og rent her. Men med tre barn så blir det jo aldri det, det varer i hvert fall ikke lenge! Og da går jeg bare å rydder og rydder, og blir bare stresset og i dårlig humør. For når jeg rydder og vasker, så vet jeg jo at innen kvelden kommer er det like rotete igjen!
  Det er jo så klart mye mer viktig å prioritere TID med barna, helsen, kosekveld med mannen eller gjøre noe man liker, som feks å bake litt. Det er jo hyggelig for alle at det er rent og ryddig, men nå i den hektiske småbarns perioden må man bare prioritere.
  Ble rørt av teksten over her, jeg VET at jeg absolutt kommer til å savne kleshaugen:(

  • Takk for fin kommentar. Det er så lett å miste fokus og man vil jo gjerne ha det fint og ryddig. Og det kan man jo ha, men man trenger ikke å ha det ryddig HELE tiden. Man kan tåle litt rot, som jo er noe som hører livet til, spesielt småbarnstiden. Jeg tror på at jeg kommer til å savne kleshaugene som jeg nå til tider klager på. Jeg må minne meg selv på at der det er unger er det kleshauger. Og der det er unger (mine spesielt) liker jeg veldig godt å være:)
   Så bra at du fikk en liten oppvekker, da håper jeg du klarer å slappe litt av med rotet og leke og kose enda mer:)
   Klem!

Comments are closed