Vi er en gjeng med lus-ere

Jepp, vi har fått lus, vi er 4 hoder her hjemme nå med lus. Så alle som har vært i kontakt med oss bør sjekke seg.

Litt fakta om lus:

Hva er hodelus?

Hodelus er små vingeløse insekter som må suge menneskeblod flere ganger daglig for å overleve. Farven kan variere fra gråhvit, brunaktig til nesten sorte. Lusene er 1-2 mm lange. Bare mennesker kan være vert. Alle de tre utviklingstrinnene foregår i hodebunnen til mennesker.

Lusenes innvirkning på helse

Hodelus er ikke kjent for å være bærere av smittsomme sykdommer. De kan imidlertid forårsake infeksjoner. Sårene i huden kiler og klør, og den som har lus vil ofte klore seg selv i hodebunnen, med mange små sår som følge. Disse sårene blir ikke sjelden betente og må behandles.

Luseegg og skall

Etter at man er smittet, ved at en lus er overført fra et menneske til et annet, beveger lusa seg raskt inn til hodebunnen, hvor den begynner å suge blod. Den holder seg godt fast i håret. Er lusen en hunnlus, vil det raskt utvikle seg en koloni. En hunnlus kan legge opp til seks egg hver dag. Eggene til lusa er bitte små og dråpeformede. Luseeggene limes fast i hårstrå helt inntil hodebunnen, og er nesten usynlige. Limet som hodelusa bruker til å feste eggene, er veldig sterkt. Luseegg løsner ikke fra håret ved for eksempel hårvask. Skallet er dessuten så sterkt, at det skal sterk gift eller etsende kjemikalier til for å drepe egget eller bryte ned skallet. Etter syv dager fra legging, klekkes eggene og frigjør nymfer.

Nymfer

Nymfer er lusebarn, som ennå ikke selv har rukket å bli kjønnsmodne. Fra nymfene selv er klekket, bruker de mellom syv og ti dager på å bli fullvoksne.

Lus

Etter at en lus er blitt voksen, vil den i løpet av et døgn skaffe seg en make, og bare ett døgn senere vil lusa legge egg. Lus er kjønnet, og bare hunn-lus legger egg. Inntil 6 egg i døgnet. Typisk legger hun 4 egg i døgnet, og med en levetid på ca en måned, legger den inntil 100 egg. Lusekolonien i håret til en ubehandlet person, øker derfor raskt til flere hundre individer. Lus er parasitter, som lever av menneskeblod. Blodet suges opp ved hjelp av et avansert sugerør. Røret biter seg gjennom huden og ned til den treffer en blodåre. Røret er mikroskopisk, og man føler ingen ting til at lusa suger blod. Det vil imidlertid dannes betente sår, som kan forårsake intens kløe. Ofte har man hatt lus i flere uker, før man merker noe til det. Det er viktig å huske at man allikevel er smittebærer, hele tiden.
(informasjonen er hentet fra hodelus.no)

Usj! Det er viktig å huske på at lus har ingenting med hygiene å gjøre, lus trives også godt i rent hår. Man må begynne behandlingen så snart man oppdager lus, og når behandlingen er i gang, kan man gå til skolen og barnehagen dagen etter.

Så her går det i lusekam og lusemiddel. Jeg har aldri selv hatt lus før nå, og ingen av barna har tidligere hatt lus, så vi har vært heldig å slippe unna med det så langt.

Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments are closed.