Hva gjør barn med forholdet?

Lammelåret har skrevet et bra innlegg om foreldrelykke. Der tar hun blant annet opp tre punkter som hun igjen kommenterer. Jeg har litt andre tanker enn henne om disse tre punktene.

Thomas Hansen er psykolog og har forsket på foreldrelykke. I sitt arbeid har han sett på folks forestillinger om hva barn gjør med livet og parforholdet. Internasjonale studier har vist at følgende er vanlige oppfatninger/forventninger

 

 1. Å se barnet vokse opp er livets største glede (så mye som 80-90 % tror dette)

 2. Barn er svært viktig for ekteskapet, bringer par nærmere hverandre og gjør ekteskapet fullkomment

 3. Man blir ensom i alderdommen uten barn

Mine kommentarer til disse punktene:
1. Ja, det er vel ikke noe større enn det. Jeg kan nesten kjenne hånda deres vokse mens jeg holder den. Og det er fantastisk å se tegneferdighetene utvikle seg fra kruseduller til mennesker med fingre og til flotte detaljerte kunstverk. Det er gøy å se de bli til kjekke unge menn og flotte unge kvinner som stabler seg frem og prøver seg ut, som faller og reiser seg. Det er en utrolig reise å få være med på, og dette er noe jeg virkelig fryder meg over. Og jeg blir så stolt og glad når jeg ser hvor fine mennesker de er og blir.

2. Jeg kan lett se når jeg ser rundt meg og på mine egne erfaringer at jeg forstår godt hvorfor mange forhold går under i småbarnsperioden. Dette er en fase hvor man blir kjent med hverandre på en helt annen måte. Denne fasen byr på store omveltninger for den enkelte i parforholdet og for selve parforholdet. Om man ikke har klare visjoner på forhånd for parforholdet, så sliter man. Men om man har bestemt seg for å klare det og begge to har den innstillingen om at man må ofre og man må gi og ta, så kan man klare det.
Jeg mener bestemt at barn bringer par nærmere hverandre. Det er på en måte en fylde av kjærlighet som oppstår, og som man før ikke kjente det dugg til.
Jeg mener ikke bastant at man SKAL holde sammen pga barna, men jeg selv opplever at barna gjør at man prøver enda hardere å reparere eller styrke forholdet, for man tror jo at barna har best av foreldre som er glade i hverandre. Barn er en motivasjon for å tilgi, og for å bli bedre, for å prøve hardere, for å ofre, for å elske og for å være ydmyk.

3. Her har jeg ingen egen erfaring, men jeg kan bare tenke meg til at det må være en stor glede og fryd å ha familie rundt seg når man blir gammel. Jeg tror ingen ting i livet betyr så mye som å ha familie rundt seg i sin alderdom. Jeg tenker at generasjonsbolig må være helt toppen! Og så må vi som er unge og spreke ikke glemme hvor viktig det er å se til de eldste i familien. Og de eldste må også ta litt ansvar her og huske på å holde kontakten med barn og barnebarn.

Familieforhold tar tid, men den tiden du bruker på det er verdt hvert sekund. Mor og far må ta tid til hverandre i hverdagen, og mor og far må ta seg tid til barna, da tror jeg det er mye større sjanse til at barna tar seg tid til foreldrene når de blir elder. Dette burde travle mennesker tenke på. Tar de seg tid til foreldrene sine? Bare et lite besøk, og kan viske ubetydelig kan ha kjempestor betydning for den som får besøk.

Hva er dine kommentarer på de tre punktene?
Og les gjerne hele innlegget til Lammelåret.

Linda

Absolutt hjemme er på Facebook.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

4 Comments:

 1. Jeg tror virkelig at livets største glede er å se barna vokse opp. For en fantastisk reise det er! Tenk å kunne føle en så inderlig glede over at barnet ditt får sin første tann. Sier sitt første ord. Tar sine første skritt. Når de knekker lese koden. Første skole dag. Jeg lever for barna mine, lever for å oppleve og se de gifte seg, få egne barn osv.:D

  Jeg tror også at barn får par nærmere hverandre. Man har en familie, en tilhørighet, et felles mål om å gjøre det beste man kan for barna.

  Mange sier at barnebarn er livets dessert, og det tror jeg på! Gleder meg, og håper inderlig at jeg får oppleve det. For meg ville alderdommen vært svært trist og ensom uten en familie.

 2. Jeg har lest både lammelåret og ditt innlegg, og jeg må si jeg er mest enig med deg. Jeg syns det er noe av det største jeg har og holder på å oppleve, det å se barna mine vokse opp. En ubeskrivelig glede:)
  Ang parforhold så tror jeg det kan både styrke et forhold, men om forholdet er vaklende, så tror jeg ikke det vil gjøre det bedre å få et barn. Så det kommer litt an på. Småbarnsperioden kan være en utfordring for forholdet om man ikke er bevisst på det, som du sier.
  Når jeg ser den gleden mine foreldre og svigerforeldre viser når de er sammen med barnebarna er jeg ikke i tvil om at det er en gave å mange barn og barnebarn rundt seg når man blir gammel:)

 3. Hei!

  Så flott at du tar temaet over til din blogg, Linda!

  Jeg tenker at forskningen jeg viser til er aktuell og viktig, for å justere oppfatninger folk har av hva foreldreskapet egentlig er. Det er jo synd dersom en tror at det eneste som kan gjøre livet og parforholdet fullkomment er barn. Det stemmer ikke helt.

  Tror nok det er stor forskjell i de ulike miljøene hvor stor rolle unger spiller i livene til folk.

  Håper du orker å ta deg tid til å lese oppfølgingen også: http://lammelaartanker.wordpress.com/2014/01/30/lykkelig-svangerskap-og-barseltid-men-sa-ingen-lykke-uten-barn/

  • Ja, folk finner lykke på forskjellig vis her i livet. Noen må ha et vakkert hjem, og nye biler, mens andre kan gjerne ha det mer primitivt. Og alle ønsker seg ikke barn, mens noen vil ha mange. Men om forholdet skranter, så tror jeg absolutt ikke at løsningen er å få et barn, tvert om. For at et barn skal berike forholdet er det nok en stor fordel an forholdet er stabilt og trygt før det kommer barn inn i bildet. Jeg ser også at mange er lykkelige uten barn eller med ett eller to.

   Jeg synes det er interessant at du tar opp dette med foreldrelykke, for det kan jo være så mangt. Det er ikke kun skinnende rene gulv som er foreldrelykke. Jeg er opptatt med bursdagsforberedelser akkurat nå, men jeg vil gjerne leser oppfølger innlegget ditt også. Og forskningen:)

   Ha en fin helg 😀

Comments are closed