Å forberede hjemmebarn til skolestart

På forespørsel skriver jeg litt om mine tanker om det å forberede barn til skolestart når de er hjemmebarn.

Ingen av mine skolebarn har gått i barnehage før de begynte på skolen. Derfor er det  umulig å vite hvorvidt det hadde hatt noen innvirkning om de hadde gått i barnehage før skolestart, altså om skolestarten ville vært bedre eller dårligere, eller om de hadde klart seg bedre eller dårligere på skolen.

Mange er fast bestemt på at alle barn bør være innom barnehagen før de starter på skolen. Jeg tror helt sikkert at mange barn vil ha utbytte av det, og derfor har jeg søkt min gutt som bilr 5 år til sommeren inn i barnehage. Men jeg har bare søkt om 60%.

3 av skolebarna har gått i barnepark i perioder hvor jeg selv trengte avlastning. Da kunne de ha det gøy mens jeg fikk litt fri.

Selv om mange barn har utbytte av å gå i barnehage før skolestart, så er det ikke slik at de absolutt bør begynne så tidlig som mulig. Alle barn er så forskjellige, så foreldrene må bare ta vurderingen selv.

Jeg tror at tryggheten til barnet må på plass før det er klar for å «dra ut i verden». Å få på plass denne tryggheten tar tid, og er igjen noe som foreldrene kan bedømme selv. Mange barn er nødt til å begynne tidlig i barnehagen, og da tenker jeg at familien må ta igjen den «tapte» tiden på ettermiddagene og helgene. Jeg tror at det ikke er lurt å fylle opp ettermiddagene i tillegg dersom man er fra hverandre hele dagen.

Jeg tror mange barn vil ha fordel med gå litt i barnehage det siste året før skolestart. Dette for å «øve» seg på å rette seg etter andre og å følge et visst opplegg. Selv om man har et visst opplegg hjemme, så tror jeg det blir annerledes å følge et opplegg borte. Barna blir også litt kjent med de som de skal begynne i klasse sammen med. Hvis de begynner på den lokale skolen da. Noe mine barn jo ikke gjør.
Jeg tenker også at 60% skulle holde.
Men dette er jo utifra mine preferanser.
Min gutt som blir 5 år i sommer, er veldig aktiv av seg, og jeg prøver å ta han med ut på ting i uka når de andre er på skolen. Vi drar på Åpnen Barnehage, biblioteket, ut i naturen. Jeg ser at han elsker det. Jeg tror han vil få det morsomt i barnehage. Hadde det fortsatt eksistert barnepark i området, så hadde han gått der, det er helt sikkert.

bib6Her er et bilde fra biblioteket. Når han starter i barnehagen, vi vi fortsatt ha tid til å dra til biblioteket og andre steder siden han bare skal ha 60 %. Vi kan også bare kose oss hjemme.

Lilli gled rett inn i skolen uten noen tilpasningproblemer, enda hun er født sent på året og sånn sett er yngst i kalssen. Men det er den typen hun er. Det hadde helt sikkert ikke hatt noen innvirkning om hun hadde gått i barnehage. Både hun og jeg nøt tiden frem til skolestart sammen. Og jeg gråt da hun begynte på skolen. Jeg savnet henne veldig.

Mange snakker om at barn må lære å sosialisere seg, og derfor må å barnehage. Angående det, tenker jeg at barn blir fort nok kastet ut i verden, så hvorfor ikke nyte roen og tryggheten hjemme så lenge som overhode mulig? I allefall så lenge «hjemme» er trygt og godt og stimulerende. Det er ikke slik at om et barn ikke går i barnehage så vil det ikke lære seg å sosialisere seg med andre. Det ser jeg utifra min erfaring med egne barn. De har alle forskjellig personligheter, og den har de uansett. Det er helt umulig å si om skolegangen/skolestarten hadde forløpet seg annerledes (dårligere eller bedre) dersom de hadde gått i barnehage.
Personligheten sin tar de med seg overalt.

Sånn rent faglig så vet jeg ikke så mye om hvor mye de lærer i barnehagen og hvor avgjørende akkurat det har for skolestart.

Men det som jeg tenker er smart at man gjør for å forberede barna til skolestart sånn faglig sett, er:
Les med og for barna, masse og om hva som helst de er intressert i.
Bruk hendene (tegne, male, pærle, modelleire, klippe), dette for å trene opp musklene i hendene sånn at de er klare til å skrive og ikke blir å slite med det pga at musklene ikke er sterke nok.

Akkurat de to tingene tenker jeg er det viktigste. Utover det tar jeg tak i det jeg ser barna intresserer seg for og bruker mye tid på det, og gjør aktiviteter utifra det.
Jeg er ikke tilhenger av å sette opp et kunstig opplegg uten mål og mening, bare fordi barnet må lære seg å bruke saks, for eksempel. Jeg tenker at det kommer naturlig inn i forskjellige aktiviteter vi gjør.

Men jeg ser hvor mye de læere og hvor fort de lærer. Eskil på 4, 5 kan nesten alle bokstavene allerede, og jeg tenkte at siden han gjerne vil si hvilken bokstav som er først i ord, så gjør vi ofte det, på hans premisser. Og når han vil søke etter en sang på Youtube, så lærer han seg bokstavene. Jeg er faktisk overrasket over hvor mye han har fått med seg.
Neste trinn for han er å øve seg på skrive bokstavene, og det holder vi på med når han vil det. I den forbindelse bruker vi gjenrne en egnet nettside eller tegnebrettet hans.

FørskoleSiden han liker Mario og Minecraft, bruker vi ord fra de spillene. Så vi leker mer enn vi øver egentlig, men lærer samtidig.

De er også med på matlaging. Det lærer de også mye av, som mengder og selve ferdigheten av å steke pannekaker eller lage eggerøre.

Det siste året før skolestart her jeg pleid å ha førskole hjemme, der jeg lærer dem forskjellige ting, sjekk ut hvordan jeg lærte dem om pyramider!
Jeg synes det er kjempespennende å undervise barna, og man får jo frisket opp litt selv også. Man må være veldig kreativ og effektiv, for om det ikke er fengende nok, så dabber intreressen av:)

Jeg tror også det er viktig at det blir stilt krav til barna. Da for eksempel når det gjelder rydding. Barna kan ha egne oppgaver. Da lærer de at de har en rolle i flokken og at det de gjør betyr noe for andre, pluss at det bygger karakter og styrker selvfølelsen deres å vite at de hjelper til og at familien klarer seg litt dårligere uten dem.

Jeg tror det er mye barn lærer hjemme i sin familie som de ikke kan lære like bra og effektivt og naturlig andre steder. Men det igjen innebefatter at foreldrene er litt bevisste på det.

Nå vil jeg veldig gjerne høre dere andre sine erfaringer og tanker rundt skolestart både for barnehagebarn og hjemmebarn.

Ha en fin dag videre!

Linda

Lik Absolutt hjemme på Facebook!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.