Privatskole – fordeler og ulemper

Jeg har nevnt her på bloggen at barna våre går på en privatskole. I den forbindelse har jeg fått spørsmål om  hvorfor vi har valgt privatskole og også om hva som er fordelene/ulempene med det.

Her er skolen som barna går på.

Her er skolen som barna går på. Jeg elsker hvordan den ser ut, og inni er det brde gulvlister og alt, og de store flotte vinduene er en fryd!

De to eldste barna våre begynte på en god skole, en avdeling med 1-4. trinn. Sommeren før Silje skulle begynne i 4, og Julian i 2, flyttet vi og da begynte de på en nye skole. Etter 1, 5 år på denne skolen var det helt klart for meg at vi ville bytte over til privatskolen som er drevet av Syvendedagsadventistene. Jeg hadde tenkt på det en stund. Og da jeg fant ut at ikke alt var helt ok ved skolen barna gikk på, flyttet vi dem over.
Jeg vil ikke gå inn på hva som ikke var helt ok, det er for privat.

Det at vi er kristene, har ikke noe med at vi flyttet over å gjøre, men på privatskolen er det i alle fall mange andre religioner representert, så jeg opplever at det er mye lettere å være kristen på denne skolen, man er ikke så «rar» og «fremmed» som man fort kan bli på en større skole der færre aksepterer at man er kristen.

Ettersom vi flyttet over til privatskolen, har de andre barna våre også begynt der.
Vi tilhører ikke selv Syvendedagsadventistene, for vi er tilhører Jesu Kristi kirke, ofte kalt «Mormoner», men vi synes at denne skolen har veldig gode verdier som de fokuserer mye på, og det er et tett og trygt miljø.

Det er 80 elever på denne skolen, fra 1. til 10. trinn.

Etter å ha hatt barn på den skolen nå i ca 5 år har jeg gjort meg noen erfaringer både på godt og vondt:

Fordeler: 
Oversiktlig. Selv om det jo er umulig for de som jobber der å få med seg absolutt alt, så er det likevel ganske oversiktlig hva som foregår om det foregår noe. Ting tas fort tak i og fokuseres på og jobbes med for at det ikke skal utarte seg.

Trivsel. Det er svært høy trivsel, i alle fall ifølge mine barn. Alle kjenner alle, både lærere og elvever vet hvem alle er og alle vet hva alle heter, og på den måten blir det nesten som en megastor slekt. Skolen gjør mye sammen både på tvers av trinnene og hele skolen sammen. Siden alle kjenner hverandre, er det også naturlig at de har det kjempegøy sammen og tar vare på  hverandre.
Høydepunktet i året er skolefesten. Det er for elever og lærerne, og elevrådet arrangerer festen med forskjellig tema hvert år.
Når trivselen er høy, er det et godt grunnlag for læring.

Høy lærertetthet: Denne skolen har den høyeste lærertettheten i området. Ettersom det er så høy lærertetthet, så får læreren god mulighet til å ha oversikt over elevene sine og følge opp. Det nytter ikke å sitte en hel mattetime uten å få gjort noe/bare klusse i boka.

Ulemper: 
Nærområdet. Barnet mister litt tilhørighet til sitt nærområdet. Det er fort gjort om du bor et stykke fra skolen. Men det trenger ikke å være slik. Mia og Lilli har flere venner på feltet her vi bor.
Foreldre må belage seg på litt ekstra kjøring for at barna skal få henge litt sammen med sine klassekamerater. Dette er litt av prisen for å velge en skole litt unna.

Synlighet. Ting kan bli veldig synlig og noen ganger blåst unødvendig stort opp.

Venner. Det kan være vanskelig i en mindre gruppe å treffe noen som kjemien stemmer helt med. Og om det er kun tre jenter i klassen så blir det veldig sårbart om ikke alle leker sammen. En vil fort havne litt på siden, og dette kan være en utfordring. Det skjer, men det er også noe som læreren tar tak i med en gang, og gjør tiltak for å bedre situasjonen. Men det har hendt at noen slutter på skolen nettopp av denne grunn.

Er det noen andre som har barna på privatskole og har erfaringer med fordeler/ulemper i forbindelse med det, så fyll gjerne inn i kommentarfeltet.

5 Comments:

 1. min sønn går på en skole hvor det er bare 32 elever !!!! jeg synes det er helt topp. jeg elsker å vite at han er sett og at han ikke forsvinner i mengden. Elsker å vite at læreren hans.har tid for ham.hvis han trenger hjelp. jeg jobber selv på.en offentlig skole og det er ikke alltid.man har tid til alle elever når.man har en klasse på 25 elever.

  • Så herlig!

   Jeg glemte forresten å legg til at vår skole har 80 elever:) Må føre det opp i innlegget. :,)

 2. Våre barn går jo også på en skole som tilhører adventistkirken. Jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver. Skolen vår har ca 40 elever fra 1.-10.klasse, og alle fire barna våre går der og stortrives. De sier det selv, at skolen er som en ekstra familie. Og det at de også fokuserer på hjelpearbeid og månedens verdi, det er så bra! At ungene blir kjent med et annet kirkesamfunn, er vi også veldig fornøyd med.

  Og så er det jo flott at ungene får gå på en skole der Jesus er viktigere enn nasjonale prøver!!

  • Jeg er også så fornøyd meg at det har månedens verdi, sånt fokuseres jo overhode ikke (nok) på i offentlig skole, men det er like viktig, om ikke viktigere på et sett enn de vanlige fagene. De blir også skånet for dårlig språkbruk.
   Jeg satt i FAU på den skolen vi byttet i fra. Og der vare den mange av de voksne som hadde fått helt sjokk av måten elevene snakket på. Og det var helt ned til 1. trinn. En stygg språkbruk er forurensende. Det blir vel litt sånn at elevene må konkurrere på denne måten for å hevde sitt territorium kanskje? Den tøffeste er den som snakker styggest?
   Dette slipper de altså på den skolen de går på nå faktisk. 🙂 Et stooort pluss!

 3. Her er det ikke noen privatskole selv om jeg kunne tenke meg å ha de på en. Hadde de gått på den nærmeste hadde det tatt 2 timer hver vei med buss og det blir for langt, og så lenge jeg ikke har førerkort må vi dessverre ta til takke med den lokale skolen 🙂

Comments are closed