Tips til å motivere barn til å spise sunne matvarer

Nå for tiden har vi litt fokus her i huset på å spise litt sunnere. Vi ønsker å motivere barna til å være mer bevisst på matvalgene de tar og hva det gjør med kroppen.

For å gjøre dette på en litt morsom måte, har jeg printet ut et skjema til hver av barna der de kan fylle inn rute for rute og rad for rad alle de sunne valgene de tar. Når de har en full rad (loddrett), kan de få klippe ut et par øyne eller en nese eller en munn som de kan plassere i det tomme ansiktet nederst på sitt ark.

Jeg har også laget en liste over forslag på gode valg.

Lilli kan velge noen øyne nå.

Lilli kan velge noen øyne nå.

Eskil har valgt skumle onde øyne.

Eskil har valgt skumle onde øyne.

Sunne valg.

Forslag til sunne valg.

Kjøleskapet er dekket av sunne barn.

Kjøleskapet er dekket av sunne barn.

Ark med øyne og munner har jeg funnet på nettet og printet ut.

Ark med øyne og munner har jeg funnet på nettet og printet ut.

Mia er veldig sunn!

Silje er veldig sunn og kan nå velge seg en munn også! (Elias sitt ark kom ikke med da jeg først printet ut, derfor har han kommet litt senere igang med å føre inn i skjemaet sitt).

Dette synes de er morsomt, og de er ivrige med å skrive inn de sunne valgene sine. De forteller også om at når de er hos venner, tenker de på dette og velger sunne alternativer.
Ofte spør de meg hva som er sunnest av f.eks Kneip og knekkebrød, eller andre matvarer. De er blitt veldig opptatt av å få i seg sunne matvarer nå og er mer villig til å prøve nye sunne varer.

Jeg har fått en oppskrift på hjemmelaget knekkebrød /frøkjeks som jeg har laget et par ganger nå. Jeg må jo benytte anledningen til å få de til å prøve nye sunne ting. Lilli og Julian elsker de knekkebrødene! Kanskje jeg kan legge ut bilde og oppskrift neste gang jeg lager det.

Etter at vi er ferdig med disse skjemaene, tenkte jeg å bruke denne varianten til å ha fokus på f.eks. hygiene (pusse tenner, gre håret, vaske seg, vaske ørene, klippe neglene, rense neglene, ta på seg deo osv. )
Jeg kan jo varier fra å lage ansikter til å lage fantasidyr der de kan sette sammen et fantasidyr med snabel, horn, fiskeøyne, giraffbein og  alt mulig rart.

Denne ideen fikk jeg da jeg så på «Three day nanny» på Sumo. Denne belønningsordningen ble da brukt til å få et barn til være flink å legge seg. Man kan jo bare tilpasse dette til det som må fokuseres på hjemme hos seg selv.
Jeg tenkte også lage en variant for å gjøre sine oppgaver og følge rutinene. Da kan jeg kanskje lage en hage som de skal fylle med dyr og blomster og trær etterhvert som de fyller en rad.

Dette fungere så bra her i huset at jeg vil anbefale denne metoden til andre også. Dette er mest morsomt for de litt mindre barna, jeg vil si opp til 10/11 år. De store er gjerne sunne, men er ikke så opptatt av sjemaet og ansiktene, selv om det er en litt morsom greie i hverdagen.

 

For flere tips som dette, følg Absolutt hjemme på Facebook. 

Ha en sunn dag!
Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments are closed.