Slik blir du en god student – 12 punkter

Vi har ofte lurt på hvor mye hjelp unger må ha med leksene. Da jeg var en unge fikk/trengte jeg aldri hjelp til leksene. Det var ikke det at jeg var så supersmart, og det kan godt hende jeg hadde vært flinkere hvis jeg hadde fått masse hjelp. Men jeg vet i allefall at alt jeg klarte, klarte jeg selv.
Jeg synes at unger trenger så mye mer hjelp i dag enn da jeg gikk på skolen. Flere som har samme erfaring?

Jeg tenker at vi foreldre må hjelpe barna våre til å bli gode studenter. Vi må ikke henge over dem hele tiden når det gjør lekser. I de første skoleårene, kan man passe litt mer på, men jeg tror at man fort burde la barna klare det selv. Det største problemet er vel nesten å få satt igang med leksene. Og et annet problem er alle distraksjonene som tv og telefon og pc!

 

En lillebror kan være litt distraherende.

En lillebror kan være litt distraherende.

Dette var litt bedre.

Dette var litt bedre.

Jeg har laget noen punkter for hvordan å bli/være en god student. Noen punkter passer best for litt større studenter, og noen er kanskje mer aktuell for små studenter. Jeg har jo litt av hvert her i huset, så dette er utifra de erfaringene jeg har med små og store studenter.

 1. Ha oversikten. Vit hva leksene dine er. Sørg for å få det med deg. Vet du de ikke, så ta rede på det.
 2. Prioriter tiden. Sett av tid til lekser og rydd unna ting som distraherer og stjeler tiden din. Slå av tv, facebook, snapchat osv. Når du blir avbrutt hele tiden, tar det tid å komme inn i det igjen, og du bruker lengre tid på lekser.
 3. Følg med på skolen, ta notater, strek under i boka (med blyant) ting som er viktige. Da gjør du det så mye enklere for deg selv. Når du først er på skolen, så ikke la den tiden være bortkastet. Det er tross alt ganske mange timer.
 4. Ikke sammenlign deg med andre. Det er ikke en konkurranse med andre. Det er bare en konkurranse med deg selv. Streb etter stadig bedre resultater enn du hadde sist, ikke etter hva kompisen din oppnådde sist.
 5. Ta små pauser. Når du blir sliten og står fast litt, så ikke bli helt motløs. Ta deg heller en pause, men ikke for lang pause. Gå en liten tur, spis litt mat, og fortsett med oppgaven.
 6. Ikke vent med å gjøre lekser til en voksen ber deg om det. Ta ansvaret selv. Det er dine lekser og din skolegang. Foreldrene dine har masse andre oppgaver å ta seg av.
 7. Spør om hjelp. Selv om det er en god ting å kunne jobbe selvstendig, er det lov å spørre om hjelp. Er den en oppgave du ikke forstår etter å ha lest den mange ganger, kan du spørre noen andre. Men hvis ingen kan hjelpe deg der og da, kan du hoppe til neste oppgave så lenge. Bare sett av litt plass i kladdeboka til det du ikke skjønte. Gjør alt du klarer selv først, og så er sjansen stor for at hjernen din i mellomtiden har jobbet litt med det du ikke skjønte, og så klarer du det nå.
 8. Avkrysning. Kryss av på lekseplanen etterhvert som du blir ferdig med en lekse. Dette er veldig motiverende.
 9. Når du har f.eks. en naturfaglekse med spørsmål i slutten av et kapittel som skal besvares, så les spørsmålene først, ta ett av gangen. Ha klart for deg hva du ser etter før du begynner å lese teksten og svar underveis, først spørsmål 1, så 2, så 3 osv. Og når du har svart på alle spørsmålene, så les teksten gjerne en gang til, og se om du ikke forstår det enda bedre nå. Les bildetekstene også. Dette kommer du nok til å få til en prøve om kort tid. Dette handler om DEG og de resultatene du kan oppnå.
 10. Ikke tenkt at dette trenger du ikke. Alt du lærer kan du få  nytte av. Alt du lærer vi utvide din horisont og du vil bli veldig interessant å snakke med og ikke minst vil du forstå mer og mer av større sammenhenger når du kan ta i bruk kunnskapen din på kryss og tvers.
 11. Sett tidspress på deg. Ta i bruk en kjøkkenklokke/alarm og beregn en viss tid du skal bruke på en gitt oppgave. Veldig mange jobber best under litt press og da blir man også flinkere til å prioritere tiden til det som er viktigst og man kaster den ikke bort på uviktige ting, som å sjekke en melding her og der. Og hvis du ikke ble ferdig på den gitte tiden, kan du alltids gi deg selv litt mer tid, eventuelt kan du sette stopp, ta fatt på et annet fag, og så gå tilbake til den første oppgaven igjen etterpå. Ved å bruke alarm/sette en tid vil du få mer tid til å «leke» etterpå og leksene vil ikke ta hele dagen.
 12. Gjør det ordentlig med en gang. Ikke slurve, for da må du kanskje bare pusse ut igjen. Når det er pent og oversiktlig blir det lettere for deg å se hva du selv skriver. Vær nøye med bokstaver og tall. Noen bokstaver skal være høye, noen lave og noen skal under linja. Ingen bokstaver skal sveve over linja.

 

Lilli gjør lekser

Finne et rolig sted kan være lurt. (Bilde fra arkivet)

Leksetid

Jobber dere flere med lekser, så være rolig. Eller finn et rolig sted 🙂 (Bildet fra arkivet mitt, barna er mye større nå).  Nå har vi en på videregående, en i 10. en i 7. en i 5. en i 4. en i 1, og to under skolealder.

Den viktigste jobben for oss foreldrene må vel være å rose våre små og store studenter. Det er en enorm motivasjon for dem!

Hvilke erfaringer har dere med barn og lekser? Har du noen punkter du vil adde til lista?
Må dere hjelpe barna mye med leksene?

Linda

Finn bloggen på Facebook her! 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

6 Comments:

 1. Fordel med mange skolebarn samtidig i hus er at da har man en egen studiegruppe. Veldig lærerikt, hyggelig og sosialt 🙂

 2. Jeg har aldri vært nødt til å hjelpe mine unger med leksene men jeg har satt veldig pris på den tiden vi har hatt sammen over et godt utvalg av oppgaver. Jeg synes at å være tilstede for ungene, gi dem støtte, oppmuntring og ikke minst – følge med på hva de holder på med – er noe av det beste med det å ha barn. Mine barn har vært skoleflinke men likevel har de hatt godt utbytte av den tiden vi har hatt sammen over disse oppgavene. Vi har diskutert mye og det har ført til at de har en helt annen holdning til samfunnet enn andre på deres alder. De svelger ikke hva som helst som blir servert, de er i stand til å ta egne standpunkt og blåser i å følge stimen. Alle deres lærere har uttalt at det er helt tydelig at vi voksne har vært tilstede og engasjert i leksene som barna mine har hatt, og de har vært mye mer reflektert enn andre på sin alder hele veien gjennom skoleårene. Jeg fikk aldri hjelp til leksene, og foreldrene mine ga klart uttrykk for at lekser var mitt ansvar og at de ikke var lærere. Det føltes som om det jeg måtte gjøre overhodet ikke interesserte dem

  • Det er ikke sånn jeg mener det bør være. Jeg også har mange fine stunder med lekser med barna, og det er fint å være med på utviklingen. Men det er også veldig nyttig å lære seg å være selvgående med lekser. Det er slitsomt om lekser ikke blir gjort med mindre foreldrene drar de fram. Det er nyttig å kunne sette igang selv, Og når de kommer opp i trinnene, er det ikke alle ting jeg kan hjelpe til med, i feks. matte. Og når de har prøver så er det ikke sikkert jeg hadde planlagt å bli sittende timesvis å lese til en samfunnsfagsprøve. Det er det jeg mener med å være en god student. Eller kl 21 om kvelden plutselig måtte srkive en bokrapport. Det er som sagt fint som foreldre å følge utviklingen, men jeg synes at barn. spesielt når de kommer oppover i trinnene, kan klare seg selv i størst mulig grad. Og så kan man gjerne snakke om temaene de har om. Det er stor forskjell på å klare seg selv med lekser og at foreldrene ikke bryr seg. Det er langt ifra det JEG mener i allefall. Vi må bry oss, men barna må også kunne dra seg igang selv. Og det er er smart å begynne litt med det i de tidlige årene. Det har de nytte av senere.

 3. Skolen forventer/krever mer av foreldrene enn da jeg gikk på skolen, det er den størst forskjellen jeg ser. Tidligere var lekser noe ungene gjorde for seg selv, med mindre de virkelig sto fast, nå skal leksene gjøres med foreldrene uansett hva ungen mestrer på egenhånd, iallfall på barneskolen.

  Det er helt klart mer krevende å være foreldre i dag enn for 20-30 år siden.

Comments are closed