5 ting du må vite om god belysning.

Inneholder Annonselink

Som interiørkonsulent skal jeg fortelle deg 5 ting du må vite om god belysning!

Visste du f.eks. at en 40-åring trenger FIRE ganger så mye lys som en 20-åring?
Og en 80-åring trenger ÅTTE ganger så mye som en 20-åring?

Jeg, som nå er 40 år, trenger altså fire ganger mer lys enn de eldste barna her i huset!

God belysning er viktig og avgjørende for hvordan vi opplever et rom.
Godt lys skal gi behagelige skygger, gi god dybdefølelse, skape god atmosfære, og ikke minst god ferdsel når vi f.eks skal rengjøre, og gi oss funksjonelt lys der vi trenger det.

5 ting du må vite om belysning:

1. Allmennbelysning: Dette skal lyse opp alle kroker og kriker og gi oss godt arbeidslys når vi gjør rent. Er gjerne festet i taket og gir mye lys.

2. Funksjonslys: Dette er lys som skal gi oss god belysning der vi trenger det. F.eks der vi sitter å leser avisen, eller gjør lekser. Over kjøkkenbenken der vi arbeider, eller nattbordlys. Her er eksempel på funksjonslys. Dette er en designklassiker fra Wihelm Lauritzen.

3. Punktbelysning: Dette setter fokus på ting vi vil fremheve og kroker vi vil lyse opp litt. Det kan være over malerier, små pendler i vinduskarmen, eller i en reol eller en hylle, eller over et lite bord, som på bildet under. Denne konjakfargede lampen gir en kjempefin glød og lyser fint opp rundt seg. 

4. God belysning over spisebordet. Lyset skal lyse opp bordplaten og ikke menneskene rundt. Det skal ikke være så høyt at lyskilden blender de som sitter rundt bordet, men heller ikke så lav at man skaller i lampen når man dekker eller tar av border. Ca 55 cm er en grei tommelfingerregel, men her må man prøve seg frem litt. Jeg liker denne lampen i naturlig materiale som kan dimmes. Helt nydelig! Mange fine moderne lamper finner du hos Lampegiganten.no.

5. Lyskildens glød. Dette har mye så si for fargegjengivelsen i rommet. Velger du hvitt lys, blir alt litt blått/hvitt, velger du gult lys, blir alt litt mykere og lunere i fargene.

En kombinasjon av de 3 første punktene gir fin dybde og atmosfære i et rom. Bruker du kun allmennbelysning, har du ikke nok arbeidslys, og bruker du kun arbeidslysene, blir det for sterke kontraster og for mye skygge og ikke funksjonelt nok.
Dimmere er også selvfølgelig med på å kunne skape fantastisk atmosfære i ditt rom.

Lampegiganten.no har lampene du trenger i hvilket som helst som, ute som inne.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments are closed.