Deschooling

I dag og i morgen avholder Norsk Hjemmeundervisningforbund seminar om Hjemmeundervisning på Deichmanske Bibliotek i Oslo. Jeg ble spurt om jeg ville snakke litt om deschooling, så det gjorde jeg.

Norsk Hjemmeundervisningsforbund`s hjemmeundervisningseminar

Deschooling dreier seg om å frigjøre seg fra «skoleboksen» og finne tilbake til læringslysten. Det er en tid der man fokuserer på å «skifte gir» og legge grunnlag for resten av den tiden man skal ha hjemmeundervisning.

Det er litt individuelt hvor lenge man trenger å deschoole, men den tommelfingerregel er at man trenger deshooling like mange måneder som år man har gått på skolen. Hvis man har gått på skolen i 5 år, trenger man kanskje 5 mnd. med deschooling.

Deschooling for foreldre og barn

Deschooling for barnet. Hvis barnet er skikkelig skolelei når man tar ham ut av skolen, er ikke det beste å pushe på med de samme skolebøkene hjemme. Man kan legge de bort, la barnet få fri, la barnet få puste og slappe av og knytte kontakt som vil være dyrebar. Istedenfor å jobbe med skolebøker, kan man bake, spille brettspill, dataspill, se dokumentarer, lese bøker, går tur og dra på utflukter etc. Deschooling er ikke det samme som å daffe rundt.

For foreldre kan denne perioden være litt nærvepirrende, da vi, som gjerne er i «skoleboksen» fordi vi har væt i systemet i alle år, blir stresset hvis vi føler at det ikke jobbes nok.
Men, jeg tror det er viktig å ha litt is i magen denne perioden, stole på deres beslutning om å hjemmeundervise, stole på at barnets læringslyst vil komme og fokusere mest på tilknytning.
Foreldrene kan søke mer kunnskap om hjemmeundervisning og snakke med andre og legge litt planer, Og selvfølgelig bruke tid med barnet/barna.

Det er en fantastisk opplevelse når man begynner å merke gnisten til barnet komme tilbake. Og det er fantastisk å merke at dere, som foreldre til ungdommen, begynner å bety mer enn deres jevnaldrende venner.

Gnisten kom tilbake

En gutt jeg kjenner, som er flink til å lese, var lei av leselekser på skolen. Han syntes ikke det var gøy å MÅTTE lese noe, hatet og måtte krysse av for å ha lest. Men, etter en liten stund med hjemmeskole, sluker han bøker på sengekanten. Etter å ha lest 50 sider, gjenforteller han hva han leste til storebroren i underkøya. Når lillebror overnatter på deres rom, leser han høyt for ham. Han elsker å lese når han velger det selv. Han leser mye mye mer nå, enn da han gikk på skolen. Han har fått gnisten tilbake.

Det ble en lang og god prat om deschooling, med masse bra spørsmål og innspill. Takker for at jeg kunne være der og møte så mange hyggelige mennesker. Det er fint å se at det blir fler og fler som tenker på å ha hjemmeundervisning.

For dere som vil høre mer, er det flere foredrag i morgen!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

One Comment:

  1. Interessant å lese om altså! Jeg kan veldig lite om enmet, så liker blogginnlegga dine godt!

Comments are closed