Hvordan er det å være hjemmeværende? Hva gjør du hele dagen?

Jeg har fått dette spørsmålet flere ganger, og jeg skjønner at man kan lure. Jeg lurer selv noen ganger på hvordan det er å jobbe utenfor hjemmet. I dag tenkte jeg å intervjue en hjemmeværende mamma for å høre hvordan det er å være hjemme hele dagen. Så her kommer intervuet med: Meg selv.

 

Hvor lenge har du vært hjemmeværende og hvor mange barn har du ?
Helt siden jeg fikk mitt første barn, 13 år nå. Jeg har seks barn.

Hvorfor ville du være hjemme med barna?
Fordi jeg tror det er det beste for dem og for samfunnet. Jeg synes jeg er den personen som best kan skape trygghet for barna mine. Den største påvirkningen på barna er når de er under tre år, da legges et livslangt grunnlag. Derfor vil jeg ha de hos meg.

Hvorfor har de ikke begynt i barnehage etter fylte tre år, når du er ferdig med å proppe de fulle med trygghet?
Fordi jeg har fått flere barn, og så lenge jeg da har vært hjemme med babyene, har jeg ikke sett noen grunn eller hatt noe behov for å sette de større barna i barnehage. Jeg har hatt mye mer nytte av de hjemme. Søsken trenger tid sammen.

Synes du ikke barna har godt av å leke med andre barn på samme alder?
Jo, det er positivt å kunne leke med andre i samme alder, men ikke på bekostning av tid med familien, og ikke tror jeg det er nødvendig i en så stor grad som de får i barnehagen. De trenger ikke være der flere timer hver dag bare fordi det er så «viktig» å leke med andre barn. Mine barn har hele tiden hatt sine søsken. Og jeg har andre venninner som også har barn og som har vært eller fortsatt er hjemme med barna sine, som vi møter og er sammen med. De første årene hadde jeg dagbarn. Det var flott! Men etter at jeg fikk nummer 5, hadde jeg ikke mer kapasitet til det.

Hva gjør dere hjemme hele dagen?
For det første så er ikke dagen såååå lang. Innen klokken 09.00, er alle stått opp, og skolebarna har allerede dratt til skolen. Kl 09 er det kun fem timer til vi skal dra å hente dem igjen. De første to timene gjør jeg endel husarbeid, som for eksempel vaske kjøkkenet, sette på en vaskemaskin, legge på plass tøy – med sporadiske avbrudd av kos og hjelp til å kle på, tørke opp melk og annet søl som småingen søler utover. Kl 12 er det tid for lunch for meg, da spiser vi som regel alle sammen. De små leker fint på egenhånd, jeg trenger ikke å sysselsette dem så mye. De leker både hver for seg og sammen. Men noen ganger gjør vi ting sammen, som å bygge togbane, male (her MÅ det overvåking til), pærle, legge puslespill, spille spill, holde på med hobbyting, gå ut en tur, dra på biblioteket. Barna hjelper også til med husarbeidet. De hjelper til med å putte klær inn i vaskemaskinen, vasker karmer og vegger, vasker doen…de er i grunnen med på alt jeg gjør. Spesielt elsker de når vi skifter på senger. Det blir mest hopping i dyner og puter, og mye kos. Brått så er tiden kommet til at vi skal dra å hente skolebarna. Og det var heeeeeele dagen hjemme (mens de andre er på skolen).

 

Er det veldig viktig å ha god ordensans når du har mange barn?
Vel, det er nok en stor fordel uansett hvor mange barn du har. Jeg vet som regel hvor alt er ned til minste detalj, men jeg har ikke orden av den grunn. Når det bare er jeg som finner ting tyder det på at det ikke er så altfor god orden her. Jeg prøver stadig å forbedre meg på det området.

Hva er det vanskeligste med å være hjemmeværende?
Det må være å ha god struktur på dagen, prioritere alt du har å gjøre og få gjort det viktigste først. Men det er også vanskelig å få prioritert tid til seg selv. En annen vanskelig ting er å motivere alle de andre bebeorene her til å gjøre det jeg vil de skal gjøre, sånt som å rydde, det gjelder også for mannen i huset. Men dette er vel mer et generelt mamma-problem.

Blir det mer å gjøre hjemme for deg enn for de som jobber ute, de har jo også klevask og skal ha middagen klar og skal handle mat og alt?
Så lenge huset er i bruk hele tiden blir det mer å gjøre, tror jeg. Det er ikke alle utearbeidende som har seks barn. Det innebærer flere senger å skifte på, flere sokker å pare, mer klær å legge på plass, flere rom å vaske, mer tøy å holde orden på, mer oppvask, flere barn som du må sette av tid til. Jeg bør være ferdig med husarbeidet innen jeg henter barna på skolen, for når de komme hjem, går resten av dagen til middagslaging, leksehjelp og legging.

Blir du aldri lei?
Jo, det hender jeg blir lei. Blir ikke de fleste lei jobben sin innimellom? Noen ganger må jeg anstrenge meg for å se alle gledene i hverdagen. Dette er vanskeligst hvis ikke forholdet mellom meg og mannen min er på topp. Ikke noe tapper meg for mer energi enn det.

 

Hva er det beste ved å være hjemmeværende?
At jeg er så mye sammen med barna. Vi koser oss veldig mye. Det er det beste. Og friheten til å styre dagene helt som jeg vil. At jeg kan drive med hobbyting. 

Hadde du klart å hatt tillit til de som jobber i barnehage?
Til at de så barnet mitt slik som jeg gjør? Nei. Ett av barna mine er veldig aktiv og gjør mye rart, det kan godt hende han ville blitt sett på som vanskelig. Det gjør ikke jeg. Jeg ser hele han, med en mors øyne og hjerte, det kan ingen andre gjøre. Jeg har også et barn som bare er en engel hele tiden, rolig og behagelig absolutt hele tiden. Hun er det lett å bli glad i selv for de som ikke har hatt henne imagen. Jeg har selv passet andres barn, jeg var dagmamma i fem år. Jeg var glad i barna og var rettferdig. De hadde det godt, det er ikke det. Men jeg tror det er best å få trøst av mamma når man har slått seg, jeg tror det er best å få skryt av tegnignen sin av mamma. For litt siden slo ett av barna mine seg på skolen. Han fikk trøst av andre voksne. Men han sa han savnet meg veldig akkurat da, for ingen av de kunne trøste slik som jeg kunne.

Så du tror ikke barna har det godt i barnehage?
Jeg sier ikke at barna ikke har det godt. Det er ikke snakk om kjempedårlig eller kjempebra. Det er sikkert bra å være i barnehage, men jeg tror det beste er å være sammen med familien sin. Man blir fort nok kastet ut i verden. Noen barn klarer seg bedre i barnehagen enn andre barn. Barn er også individer. Min aktive lille krabat har noen ganger behov for å trekke seg tilbake. Noen dager er han bare rolig og går rolig rundt å koser deg og slapper av. Jeg tror ikke han hadde hatt samme mulighet til å få fylt sine behov i en barnehage. Han er fortatt under tre år. Nå har han begynt å uttrykke seg med ord. Jeg tror det er en stor fordel for barn i barnehage å kunne snakke før de begynner der.

 

Synes du ikke det er viktig at barn lærer å bli trygge på andre voksne?
Jo, det er viktig og veldig bra. Men jeg tror ikke det er nødvendig å gå i barnehage for å lære å bli trygg på andre voksne. Det har iallefall aldri vært et problem vi har opplevd. Barna begynner jo på skolen det året de fylle seks år, jeg tror det holder lenge. Dessuten er de jo faktisk utenfor døra og i nærheten av andre vokse ganske så ofte på tross av at de er hjemme.

Kommer du aldri til å benytte deg av barnehage?
Det vet jeg ikke. Minsten blir tre år til sommeren, og da har han ikke flere søsken igjen hjemme. Da er det mulig jeg ønsker barnehage for han et par dager i uken, så jeg kan gjøre unna husarbeid og andre ting uten at han kjeder seg for mye. Men jeg tror ikke jeg kommer til å benytte meg av barnehage til barn under tre år noen gang. Med mindre jeg blir enke og ikke har noe valg. Eller det oppstår andre situasjoner som gjør at jeg må det. Men helst vil jeg være hjemme med de minste.

Ok, nok om barnehage. Føler du deg mindre verdt siden du ikke får penger for det du gjør?
Det ligger en motvilje der ute i samfunnet mot det jeg gjør. Det kan man høre i politiske debatter, og noen kan også nesten si det rett ut. Men det er også mange som beundrer meg for det jeg gjør. Og selv har jeg aldri følt meg mindre verd av å være sammen med barna mine. Det handler ikke om penger. Men jeg synes det er på tide at hjemmeværende mødre blir sett for det de gjør, for det er ikke en enkel ting å være hjemmeværende. Det er meget krevende. Noen ganger tenker jeg faktisk at mannen min har det så enkelt, han skal bare dra på jobb, gjøre jobben sin sånn og slik, og så dra hjem. Jeg misunner han noen ganger, og synes jeg har det mye mer krevende. Det bekrefter han også forøvrig. Jeg har også hørt om kvinner som gleder seg til å begynne å jobbe fordi det er så slitsomt å være hjemme. Jeg synes det er positivt at jeg gjennom den tv-innspillingen min familie har vært med i denne høsten, kan være et ansikt utad for hjemmemammaene.

Hvilke råd vil du gi til andre som tenker på å bli hjemmeværende?
Lær deg å overse litt rot.
Se på alt du får gjort istdenfor alt du ikke rekker å gjøre.
Noen dager får du ikke gjort noen ting. Ikke stress deg opp av det. Bare vær ekstra glad de dagene du har mye energi og får gjort mye.
Prøv å ikke gjør arbeidsoppgavene til barna. Dette er veldig vanskelig, men prøv.
Vær glad! Det er forresten til alle mammaer. Mammaene er motoren i hjemmet. En mor er familiens hjerte. Du må anstrenge deg og være så glad du kan. Det er heller ikke alltid lett, men det er sant.

Mildt svar stiller harme, men et sårende ord vekker vrede. (Ordspråkene 15: 1)

Liker du å være hjemmeværende?
Ja, jeg elsker det! Jeg elsker å høre når barna ler, når de leker. Jeg elsker å se utviklingen konstant. Og jeg elsker all kosen. Dette er noe man blir vant til. Når jeg er borte en kveld, savner jeg dem utrolig mye. Men jeg nyter litt tid borte fra dem også, og har ikke noe problem med å overlate de til noen andre en kveld eller helg. Men jeg savner dem forferdelig og det er selvfølgelig veldig godt å få de hjem igjen.

Kan du strikke og hekle?
Nei, det kan jeg ikke. Jeg har aldri hatt interessen. Jeg syr og maler og lager ting på andre måter.

Baker du mye?
Tja, jeg setter minst en deig i uken. Jeg lager rundtykker eller hjemmelagd pizza, pizzasnurrer, skolebrød, horn og boller.

 

Ville du anbefale andre å være hjemmeværende?
Ja

Hva synes du om kontantstøtten?
Jeg synes den er flott. For meg som er hjemmeværende er den en stor bonus. Men for de som jobber gir den ikke en reell mulighet til å velge å være hjemme med barnet. 3300 kr kan nok ikke kompensere for en lønnet jobb. Den kunne gjerne vært høyere.

Synes du det er rart at det ikke er flere hjemmeværende?
Nei, egentlig ikke, slik som det er lagt opp i samfunnet. Du blir bombadert med at barna skal i barnehage fra lenge før de kan snakke og det er nesten ikke mulig å få boliglån uten to inntekter. Men hvis man hadde en reell mulighet til å være hjemme, men heller valgte å jobbe, synes jeg det er bittelittegranne rart å velge bort tiden med barnet mens det er lite. Det må jeg innrømme. Samtidig tror jeg flere kunne ha fått til å være hjemmeværende hvis de virkelig ville det. Når vi har fått det til, kan også andre få det til. Jeg sier ikke alle, men vi er iallefall et eksempel på at det er mulig å gå imot strømmen og fortsatt få det til. Vi eier det huset vi bor i, og det er mer enn stort nok for oss. Det skulle egentlig ikke ha vært mulig.

Tusen takk for at du tok deg til, Linda , til å svare på disse spørsmålene, nå kan du gå tilbake til dine huslige plikter.

Jo, det var da så lite, Linda. Bare hyggelig å snakke med deg.

Ha en fin dag!

Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

18 Comments:

 1. Utrolig flott innlegg. Jeg elsker å være hjemme mamms.

 2. Å hipp- Hurra!! for et knakende bra innlegg!! Du kunne like så gjerne intervjuet meg, jeg ville gitt deg akkurat de samme svarene som de du ga deg selv! 😉

  Deler på facebook!! Blir sikkert en diskusjon igjen men..shit au!

  Dette var bare hærlig å lese!!

  Klemmer!

 3. Bra innlegg 🙂
  Skulle ønske det var mulig at samfunnet kunne snudd seg litt
  slik at flere kunne være hjemmeværende.
  Nyt tiden hjemme og vær stolt av det arbeidet du gjør.

 4. Herlig Linda. Kjempebra intervju. Dette burde flere lese-

 5. Kjempeflott innlegg!

 6. Den levemåten er best for barna, og det er å ta skikkelig ansvar. Sånne som deg burde Norge hatt mange, mange flere av!

 7. Cecilia Greenfield Wie

  Enig med de andre her..
  men lurer litt på denne tv-serien med familien din!?? Har det gått på tv, eller skal det gå? Hvilken kanal? Har vært uten tv en god stund, får ikke før i januar, men har så lyst å se dere!!!

  • Hei, Cecilia! Det har ikke kommet på TV ennå. Jeg kommer til å la alle få vite når det kommer. Det er ikke helt bestemt ennå. Antagelig ikke før i februar, muligens til og med mars:D

 8. Åse Leikny Gustavsen

  Kjempebra Linda, – flott skrevet og ment – enig med deg!

 9. Kjempe bra innlegg! Deler mange av synspunkene dine .Kjempe flott at du er hjemme med barna dine ! Jeg har en paa 2 hjemme. Men han begynner 50 % i bhg fra aug! Kjenner jeg er litt delt om det. Glad vi har hatt han hjemme til naa! Og glad han ikke skal g[ 100 % For da for vi fortsatt hjemme tid,kose tid,leketid mor og sønn tid! Jeg elsker og vere hjemme med han. Godt da og kunne jobbe deltid da han er i bhg! Fortsett slik du gjør! Virkelig et forbilde~jeg elsker bloggen din!

  • Tusen takk Silje for en veldig koselig kommentar! Så deilig for deg at han ikke trenger å gå 100 %. All tid man kan ha med barna er dyrebar, kos deg videre med gutten din:)
   Linda

 10. Pingback: Spørsmål og svar om å være hjemme med barn | Absolutt hjemme

Comments are closed