Barnehage eller hjemme?

Jeg så akkurat innslaget på God Morgen Norge, der Trude Mostue og skuespiller Sølje Bergmann snakket varmt om at de mener det er best for de minste å være sammen med foreldrene sine.

      

Trude har fått mye kritikk fordi det er jo så lett for henne å si det som er rik og som har aupair og greier. Jeg synes heller man skal høre på hva hun sier og kanskje lese alle de rapportene hun har lest. Kanskje hun har skjønt noe og ser verdien i å dele det med andre. Jeg skulle gjerne likt å lese de rapportene.

Som mange sikkert har fått med seg, så er jeg hjemme med mine seks barn. De fire eldste går på skolen og jeg har to hjemme på dagen. Vi har ikke mye penger til overs. Ja, vi har et stort nok hus nå, men det har ikke alltid vært slik.
Det at jeg er hjemme var et ønske og et valg vi tok og vi har fått det til. Et valg vi tok før vi fikk barn.

Av kommentarer jeg får viser det seg at det er flere hjemmeværene mødre enn jeg trodde. Og mange har blogger. Det er fint, for da får andre se at det faktisk er mulig å få det til.
Jeg er glad hvis andre får lyst til å være hjemme fordi de ser at jeg og mange andre faktisk er det. Det er fint hvis det blir mer «godtatt».
Det hadde vært ideelt hvis flere hadde muligheten økonomisk. Hvordan man skulle fått til det er opp til hver enkelt. Vi har nå fått det til, men kanskje er det noe staten kan hjelpe til med også?
Akkurat den kampen har ikke jeg tenkt til å ta. Jeg ønsker heller å vise at vi får det til og ikke minst at jeg synes det er helt topp å være hjemme. Jeg føler jeg utvikler meg, barna utvikler seg, vi har mye moro sammen.

 Min 5-åring elsker å lage mat!

Jeg liker debatter rundt dette. Det er lærerikt å få påpekt ting som jeg kanskje ikke har tenkt på selv. Av og til kan jeg forandre holdning og innstilling, mens på noen områder blir mine meninger bare styrket.
Men at mødre som er i jobb, som sender barna sine i barnehagen i tidlig alder, skal føle seg som dårlige mødre og føle seg kritisert, ser jeg ikke at noen er tjent med.

Jeg vil gjerne få frem at jeg kjemper ingen kamp for å få flere til å «skjønne» at de burde være hjemme. Jeg synes ikke at de som er ute i jobb, de som leverer barna i barnehagen er dårlige foreldre, for å sette det på spissen.

Det jeg synes er veldig synd, er at mange som kanskje kunne tenke seg å være hjemme med barna ikke har muligheten fordi det koster å ha mor hjemme og du må forsake mye.
Det at man går glipp av pensjonspoeng er jeg klar over. Men jeg føler at jeg ville gått glipp av mer om jeg gikk glipp av småbarnstiden.

Linda

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

26 Comments:

 1. Du er heldig som kan være hjemme med de. Det fins nok ingen «riktige» svar..selv var jeg mye sykemeldt under svangerskapene…så når tiden kom for og begynne i jobb igjen, syns jeg det var deilig….ja rett og slett….Fant tilbake til noe som var «meg», ikke bare mammarollen. Løsningen vår var og bruke dagmamma den første tiden, for og gjøre overgangen litt mykere. Mindre barn og en voksen og forholde seg til. Mange av bhg i dag er så store!
  Jeg har aldri vært i nærheten av og føle meg som en «dårlig» mor som har begynt og jobbe når de var ni-ti mnd. Jeg tror at det har vært bra for meg og for barna! At jeg ikke kun innehar mammarollen, og mister min Andre identitet om jeg kan kalle det det. Gleden ved å se smilene når de blir hentet, og kjenne den gode, varme følelsen det gir og hente et smilende barn.
  Jeg beundrer deg for at du et hjemme, men der set man hvor forskjellige man er, og hvordan man kjenner på ting!

  Som alltid et bra innlegg Linda!

  • Tusen takk Cecilie:)
   Det må være rom for alle sammen, uansett hva man gjør, altså nesten uansett, da så burde ingen kvinner måtte føle at de må forsvare de valgene de tar synes jeg . Det blir helt feil. Ingen liker å bli fortalt hva de burde gjøre, det er på en måte å si at «du vet ikke hva du gjør». Jeg tror de fleste voksne kvinner vet hva de gjør. Det er bland annet derfor jeg ikke har følt meg nevneverdig lite verdt for samfunnet. For jeg er så trygg på at det jeg gjør er godt for meg og min familie, så det har aldri spilt noen rolle for meg hva andre sier.
   Takk for fin kommentar, søte Cecilie:)

 2. Jo tryggere vi er på våre beslutninger, er vi også trygge mødre….

 3. Utrolig bra innlegg, slik føler jeg også det. Vi må slutte å rakke ned på hverandre. For slik det har vært til nå er det de som er i jobb synes at hjemmeværende er feil, og motsatt.

  Vi er alle (stortsett) de beste foreldrene for våre barn.

 4. Alle må gjøre det som er riktig for seg.
  Men det jeg ikke skjønner er hvordan man har penger til og gå hjemme??
  Med et lån på 2 millioner(vi bor i et vanlig rekkehus og har en 10 år gammel bil)så hadde vi gått under!!
  Og vi sliter enkelte måneder med og få endene til og møtes.Mannen har butikk jobb akkurat nå men er utdannet tømrer.Jeg jobber som stuepike og tjener dårlig(har mammaperm nå da.)

  Det er jo kjempeflott at noen har mulighet til og være hjemme med barna:)

  • Ja, det er dyrt å ha mor hjemme. Og for «sånne som deg», dårlig utrykk men, ja, så har man jo ikke noe valg i grunn. Og det er der man må diskutere. Jeg synes det er dumt når man ikke har mulighet til å velge å være hjemme hvis det er det an egentlig kunne tenke seg. Iallefall de første tre årene, eller to, eller hva det måtte være. Det er jo ikke mulig for en familie å klare seg på kun en inntekt. Min mann har to jobber for eksempel. Har man en mann som tjener godt over gjennomsnittet er det fullt mulig å få det til tror jeg.

 5. Det viktigste er vel att alle tar valg som er rett for seg og sine. Jeg er en jobbemamma og elsker det. Jeg hadde aldri klart å være hjemme med barn 24/7. Jeg gjør heller mitt beste for å tilpasse dagene slik att barna får korte dager i barnehagen og vi slipper unna det største tidspresset:) Vi må ha litt av alle type mammaer for å skape en balanse. Vi vil alle det beste for våre egne barn:)

 6. Kjempefint at dere har fått det til slik dere ønsket.Er nok mange som drømme rom det samme , men ikke har sjansen.

  • Ja, og det er synd å ikke ha sjansen når man vil. Det er ikke alltid det bare er å «fire på krava» heller for mange når det så vidt går rundt på to lønninger.

   • takk for kommentaren på min blogg 🙂 jeg bøyer meg i støvet over 6 barn 🙂 fantastisk 🙂 har 4 og tror ikke jeg hadde «klart» flere pga helsen, men du verden så fint det er å ha en liten flokk 🙂

 7. These posts are great. It’s good to see someone talking about the benefits of staying home without getting into the argument of «working mother» vs. «stay at home mom». Everybody’s circumstances are different. In some cases people do choose to work just because they want more, but I know many that want to stay home but work so they can keep a roof over their head. In most cases I think people try and make the best decisions given the circumstances they face. Well done.

 8. Så innslaget i dag morges, og det jeg lurer litt på er hvorfor i all verden hun har aupair når hun er hjemme med barnet…

  • JA, det kan du si, sikkert for å få gjort ærend og sånn, og kanskje aupair en tar med barna ut så hun vasker huset?
   Hadde jeg hatt litt ekstra penger skulle jeg hatt vaskehjelp:) gjerne aupair også, egentlig, hvis jeg hadde hatt råd.

 9. Det stemmer vel ikke at man ikke får pensjonspoeng for å være hjemme med barna? Såvidt jeg har fått med meg tjener man pensjonspoeng tilsvarende 4,5 G i lønn ved omsorgsarbeid for barn under seks år. Eller er det noen vilkår knyttet til dette som jeg ikke har fått med meg?

  • Jo, man får pensjonspoeng når man er hjemme og har omsorgen for barn under, er det syv år tro? Jeg får innimellom brev om hvor mye pensjonspoeng jeg har. Og det er jo bra:)

 10. Hei

  Ja, det er flott og være hjemme med barna. Er selv hjemme med 13 barn, og har vært det siden eldste (23 år) ble født. Minstetulla er 1,5 og vi nikoser oss om dagen. Har bare to hjemme når de andre er på skole og jobb jeg og. Føler vel at jeg har dag / kveld / og nattskift, men jeg ville ikke byttet med noen :)..Føler meg priviligert som «bare» er hjemme :)…

  Klem fra Marianne

 11. Fint innlegg. Det er viktig å respektere kvarandre og ikkje «rakke ned», som du seier. Det virker av og til som ein kamp om kva som er rett i denne debatten, når det viktigeste er vel å finne ei løysing som er god for kvar einskilde familie. Me har alle ei historie og livssituasjon som avgjer kva som er mogeleg å få til, og kva ein ynskjer å få til.

 12. Jeg er glad for damer som Trude Mostue og Sølje Bergmann. Vi trenger noen sterke kvinner i offentligheten som taler for å være hjemme med barn. Politikerene gjør stort sett ikke det. Jeg så en debatt om temaet barnehage/være hjemme hvor Trude deltok, og jeg syns hun fikk skummelt mye «tyn» for meningene sine. Det ble fokusert på at hun bor på vestkanten og at det er derfor hun mener som hun gjør…ojojoj..*oppgitt*. La meg bare si at jeg bor sørøst i Oslo og mener akkurat det samme som Mostue. At kvinner velger forskjellig er en ting. Det er greit. Men når samfunnet begynner å bestemme at det beste for alle barn er å gå i barnehage fra de er 1 år, og når mange ikke viser forståelse for at en mor vil være mer sammen med barnet sitt, da skurrer det for meg.

 13. Kjempe spennende debatt dette her!
  Som en innflytter til Norge, så synes jeg det var veldig rart hvordan den opplagte sannheten i samfunnet var at
  1. Barn trenger å være hjemme på fullt med mor eller far det første året- det er det beste for barnet.
  2. Den dagen barnet fyller 1 år har det umiddelbart mye bedre i barnehagen og trenger barnehage for å ha venner osv.

  Det er ikke noe magisk som skjer når barn blir 1 år. Jeg har selv hatt mine barn hos dagmamma eller familiebarnehage når de var 1 år, men tror de hadde hatt det like bra hjemme.

  • Ja, det var godt sagt. Det er ofte debatt om hva som er best og hva som ikke er bra. Det kan da umulig være «ikke bra» å være sammen med mamma/familien sin!

Comments are closed