Hvor mye skal du betale barnevakten?

Jeg har oppigjennom tiden hatt barnevakt for barna mine når jeg og mannen har vært ute på date.

Jeg leste nettopp en liten artikkel på familieverden om hvor mye man bør betale barnevakten og at det ikke var nødvendig å ruinere seg for å få en kveld ute med mannen.
Det stod at mellom 30 og 100 kr timen er greit å ta utgangpunkt i.

I TIMEN! Hvis vi er borte i 3 timer og skal betale 100 kr i timen, er det 300 kr. Pluss kino for to, 200 kr, og kinogodteri, ca 100 kr. Det blir 600 kr, det! Og det er bare kino. Da kan man ikke akkurat gå ut så ofte. Hvis man skal spise ute koster det enda mer!

Det meste jeg har betalt i barnevakt er 200 kr. Det synes jeg holder. Og da er det en ekstra lang kveld.
Jeg pleier å si at barnevakten kan få ha med seg en venn hvis hun vil, og jeg handler inn pizza og godteri og de kan se film når barna er i seng. 100 til 150 kr synes jeg er bra for en normal lang kveld.

Men nå som jeg har fått en tenåring selv, er det hun som er barnevakt her, og det er mye bedre. Hun vet hvordan ting fungerer her. Hun får en venn over, og de har jentekveld. Det er ikke alltid hun får betalt med en gang. Noen ganger er det byttehandel, at jeg f.eks kjører henne et stykke til noen venner dagen etter og hun få lommepenger, eller at hun noen ganger får et ekstra dyrt plagg. Men ellers pleier hun å få 100 kr. Det er liksom det vi kan gi.

Hun må stille opp for familien, og nå som hun er eldst, passer hun til å være barnevakt. Men hun har også mulighet til å si nei, at hun egentlig har andre planer, jeg vil ikke at hun skal føle at hun MÅ stille opp hver eneste gang jeg spørr henne.

Besteforeldre pleier å like å være barnevakt. Og de spør ikke om penger. Ikke at man skal utnytte dem, men i familier (min iallefall) fungerer det sånn at man stiller opp for hverandre der man kan. Vi hjelper noen å flytte, eller pusse opp, og andre bidrar med barnevakt. Hadde ikke klart meg uten min utvidede familie, jeg iallefall! Det er sånn det burde være:)

Jeg vet om ektepar som bytter på å passe hverandres barn også, slik at de en gang iblant kan komme seg ut. Det har vi også gjort.

Hva man betaler en barnevakt må jo også henge litt sammen med din økonomi. Alle kan ikke betale 300 kr i tillegg til aktiviteten du betaler for på date. Ikke vi iallefall. Hva med deg?

Hva synes du er ok pris å betale en barnevakt?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

13 Comments:

 1. Hadde en niese av barna som barnevakt en gang. Hun fikk 100 kr for noen timer. Ellers så fikk ei kusine av meg 500 kr en gang. Det var for en natt. Ellers så har vi aldri brukt barnevakt, som trenger betaling. Besteforeldre eller tanter og onkler får ikke betaling. Venner kan og brukes, men da bytter vi på. Gir en blomst innimellom eller andre små ting. Jeg føler ikke at jeg må få noe for å passe barna til vennene våre. Gjør det fordi jeg har lyst og tid.
  Men jeg hadde aldri gitt 100 kr pr time for barnevakt…!

 2. Der vi bodde før var vi så heldig å ha en barneglad nabo på 16 år. Hun elsket å være sammen med barna og var superflik! Hun fikk 50 kr timen. Også pleide hun å få julegaver og sånnt 🙂

  Men jeg er enig at det fort kan bli veldig dyrt å dra på date når man må betale barnevakten i tillegg. Jeg er veldig glad for at jeg også har familie stiller opp 🙂

  Ha en fin dag Linda, og gratulerer med nr 7 på vei 🙂

 3. Vi startet med 70 kroner timen og gir nå 100 kroner timen. Vi har to barn. Hva som er normalt er forskjellig fra sted til sted. Vi er så fornøyd med henne som er barnevakt og betaler såpass fordi vi ønsker å fortsette å ha henne.

  Hvor mye en betaler barnevakten henger sammen med alder og erfaring til barnevakten (forskjell på en trettenåring og en voksen person), hvor viktig det er å beholde henne og personlig økonomi.

  • Personlig økonomi tror jeg veier tyngst, hadde jeg vært millionær ville det sikkert vært naturlig å betale mer, kanskje. jeg vet ikke. For oss er 100 kr i timen mye iallefall.

 4. Et spørsmål som er nyttig å drøfte! Ikke vil man være gjerrig, og ikke skal det gå inflasjon i å overgå hverandre. Mellom 100 og 200 kroner er vel en grei betaling?

 5. Jeg mener 100 kr timen er riktig. I alle fall om det er noen du ikke kjenner så godt. Er det familie, eller nære venner blir det jo en annen sak. Det å være barnevakt er jo en JOBB, slik som f.eks vaskehjelp. Det er jo noen som utfører den barnevaktjobben, og da bør man bli verdsatt for det på samme måte som i andre jobber. Noen tjener penger på å være barnevakt, andre tjener penger på å jobbe i butikk eller gå med avisen. Arbeidskraften og tiden de bruker er uansett like mye verdt. Underbetaler du en barnevakt, vil du etter hvert få problemer med å få noen til å stille opp for deg. Ikke klag over at det er dyrt, bruk heller litt mindre penger når du handler i butikken neste gang.

  • Om det er noen du ikke kjenner så godt, som på en måte har som «jobb» å være barnevakt, bør man betale rimelig. Det er ikke bare å si at man skal handle litt mindre neste gnag du er i butikken. For noen kanskje , men ikke for oss. Vi handler det vi trenger:)
   Finnes det noen som har «barnevakt» som jobb egentlig? På linje med butikkjobb og avisbud? Det visste jeg ikke, faktisk.
   En ungdom du kjenner som får ha med en venn og får mat, snacks, og film så synes jeg 100 til 200 kr er ok, avhengig av hvor lenge de må være her. De minste pleier jeg å få i seng før vi drar og de andre ordner seg selv.

   Hadde vært inntressant å høre med en ungdom hva hun mener. Jeg har iallefall enda til gode å ha problemer med å skaffe barnevakt. Mange av de jeg kjenner synes faktisk det er fint å kunne stille opp også.

   • Absolutt noen som har barnevaktjobben som inntekt og som derfor må betales deretter hvis man vil beholde dem.

    Dem som har sittet barnevakt hos deg, Linda, er det noen du kjenner fra før eller har du blitt kjent med dem fordi de har begynt å sitte barnevakt hos deg?

    • Det er noen jeg kjenner godt fra før, både ungdom utenfor familien og nieser. Jeg har ikke hyret noen fra et barnevaktbyrå.

     • Akkurat, da tenker jeg at det blir en blanding av å gjøre noen en tjeneste og å hjelpe til. Og jeg er enig med deg i at barn må lære å ta ansvar og bidra uten å bli betalt (som du skriver at din eldste må) hver gang. Det skal være en selvfølge at man bidrar og hjelper til i en familie, tjenester som å sitte barnevakt er en del av dette. Det blir hjelp for deg og mannen og det blir oppdragene (holdningsskapende) for den ungdommen som hjelper til. At de får full pakke med godteri, film mm virker kanskje som en minifest og er motiverende i seg selv.

      Det ville vært omtrent et hån for en som har barnevaktsjobben som en av flere inntektskilder.

     • Ja, jeg skjønner hva du mener med at mat, godteri og film ville vært et hån for en som har det som jobb. Det at noen har det som jobb kontra å få sin ungdom til å stille opp er to forskjellige ting.

 6. Hei 🙂
  Jeg er selv en jente på 18 år, og har vært barnevakt mye siden jeg var 10. Betaling har variert veldig alt ettersom når på døgnet det er, og ikke minst hvor mange unger det er. Jeg har vært endel for en familie med tre barn med rimlig stort aldersspenn, da på ettermiddagen i hovedsak. Det er faktisktalt mye arbeid, og passe og aktivere tre unger med forskjellige aktiviteter og samtidig ivareta andre behov som oppstår underveis.

  Ellers så har jeg vært mye for andre familier både på kvelds og dagstid. Da jeg var yngre så hadde jeg faktisk det å passe barn som jobb, det var det jeg gjorde, og det tok mye tid, og gav med en liten inntekt. Jeg gikk riktignok i tillegg med avisen, men barnevaktpengene utgjorde mye.
  I løpet av alle disse årene jeg har vært barnevakt, så har ikke pengene vært det viktigste, jeg elsker å være sammen med barn, selv om det av og til kan være slitsomt og utfordrene. Men, jeg føler allikevel at det du gir barnevakten i lønn, gjenspeiler litt i hvilken grad du setter pris på jobben de gjør.

  Selv om unger skulle være lagt, og jeg bare skulle ha sett på TV hele kvelden, så er det faktisk slik at jeg må være der. Jeg må sitte i mange timer, og har ikke mulighet til å gjøre noe annet. Det er få folk på 18 år som syns det er kult å være med å sitte barnevakt :))) Alle de jeg sitter barnevakt hos har flere ganger gitt utrykk for hvor fint de syns det er å ha en barnevakt som er litt eldre enn 13 år, og som faktisk har litt erfaring med det. Det er ikke så alt for mange av dem.

  Nå har jeg en annen jobb, men jeg skal si det at sitter jeg en hel natt, eller har ungene/ungen en hel kveld, så er det utrolig deilig med litt ekstra i lommeboka, selv om jeg kjenner etterhvert mange av disse så godt, at det jeg kunne sannsynligvis gjort det uansett. Det er ikke pengene det står på. Men det er å være barnevakt er jo faktisk noe som er viktig for de aller fleste som benytter seg av det, og noe JEG føler at er like verdig grei betaling, som en annen jobb. Det er selvfølgelig bra med en «liten minifest», og det viser jo som jeg sier at det er mange måter man viser at man setter pris på det folk gjør. Men, om jeg skulle ha fått 100,- for en 4 timers kveld, så tror jeg at jeg ville syns det var litt spesielt.

  men, viktigste for meg, er vel at jeg vet at folk setter pris på det jeg gjør, og har i bakhodet at det å være barnevakt kan kanskje virke som lite arbeid, men når du har unger som våkner og vil trøstes, unger som skal legges, leses for, få mat, så er det jo endel jobb uansett hvordan en skulle se det.Men så er det gøy også da, ingen tvil om det. :)))

  Dette ble litt rotete sent på natta her, men jaja, håper det blir noe fornuftig ut av det. :)))

  • Tusen takk for svar, og neida, det ble ikke rotete:)
   Fint med svar fra en som er barnevakt selv.
   Da jeg var dagmamma for noen år siden, var betalingen 200 kr dagen helt vanlig. Det er ikke bra betalt egentlig i forhold til jobben det er, og hvor viktig jobben er. Svært få yrker tjener man mindre enn 200 kr dagen, om det i det hele tatt finnes noen nå. Men da er man jo som regel hjemme med egen barn uansett, da. Men om lønna til en dagmamma skulle være anstendig, hadde den ikke vært 200 kr dagen, men mye mye mer. Men da hadde det ikke lønt seg å være ute i jobb.
   Hva man betaler i barnevakt-penger gjenspeiler ikke nødvendigvis hvor mye man setter pris på barnevakten. Det har også å gjøre med hvor mye man faktisk kan betale også. Om du har vært på teater og så spist på byens mest lukrative restaurant, og parkerer porschen i garasjen når du kommer hjem, har du helt sikkert mulighet til å betale mer enn 200 kr for en kveld. Har du så mye at man kan ha en sånn date, er jeg sikker på at de ville betale mer. Men når barnevakten koster mer enn daten du er på, blir det veldig sjelden date, for å si det sånn.
   Jeg har familie som gledelig stiller opp som barnevakt, og har også brukt andre ungdommer jeg kjenner godt.
   Jeg vet absolutt at det er en jobb å ta seg var barn og at det kan være krevende.

   Det er delte meninger om hva man skal betale en barnevakt, så det gjelder å finne en god match og en avtale som er ok både for barnevakten og de som trenger barnevakt.

Comments are closed