Løgn eller sannhet?

«Løgn eller sannhet» er en ganske morsom lek, så bli med på denne varianten om «sannheter» som du blir servert av sterke stemmer i samfunnet og finn ut om det som blir sagt er løgn eller sannhet:

1. Små barn har best av å begynne i barnehage når de er ett år. Løgn eller sannhet?

2. Utdannede pedagoger og eksperter er de som er best egnet til å ta seg av barnet ditt. Løgn eller sannhet?

3. Mor duger ikke til mer enn å amme, alt annet kan like så godt gjøres av hvem som helst. Løgn eller sannhet?

4. Du blir en taper hvis du velger å være hjemmeværende. Løgn eller sannhet?

5. Det verste som kan skje er å bli minstepensjonist. Løgn eller sannhet?

6. Småbarn opplever stress i barnehagen, selv om de ikke gråter. Løgn eller sannhet?

7. Barn trenger ikke å være mye sammen med moren sin. Løgn eller sannhet?

8. Familien er samfunnets viktigste og grunnleggende enhet. Løgn eller sannhet?

9. Penger er alt. Løgn eller sannhet?

10. Du er null verdt hvis ikke du betaler skatt. Løgn eller sannhet?

11. Det er superviktig å realisere seg selv, uansett om det går på bekostning av barn og familie.Løgn eller sannhet?

12. Man MÅ ha to inntekter for å klare seg. Løgn eller sannhet?

13. Det er mer verdifullt å jobbe enn å være hjemme med barna sine. Løgn eller sannhet?

14. Barna kan kun sosialiseres i barnehagen, og det bør skje fra ett års alder. Løgn eller sannhet?

15. Det er best for barn å være i barnehagen. Løgn eller sannhet?

16. Samsoving er skadelig. Løgn eller sannhet?

17. Amming (også nattamming) skader tennene. Løgn eller sannhet?

Det hadde vært veldig interessant å se hva dere som leser vil svare. Egentlig hadde jeg tenkt å svare selv og kommentere, men jeg tror jeg lar det vente litt. Kopier det gjerne over på din egen blogg og svar på det der i et eget innlegg så jeg og andre kan se dine kommentarer. Du kan også bare svare i kommentarfeltet her så klart.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

14 Comments:

 1. Bra innlegg!

  Morsomt å lese dette her nå for jeg tenkte å skrive et lignende eller dvs noe i retning av 10 misforståelser omkring … Jeg må gruble litt mer på det, kopierer kanskje din istedet da:) (Mine svar trenger jeg forresten ikke å gruble så mye på)

  Tusen takk for fine kommentarer på bloggen, forresten. Veldig synes at du ikke fikk vært med på Foreldre og barn-reportasjen. Håper vi får anledning til å møtes ved en senere anledning!

  Klem Karianne alias Mammadamen

  • Ja, det mange myter ute og går. Gleder meg til å lese ditt innlegg og dine svar:D Ha en fortsatt toppen dag! Jeg har en rolig morgen her, to små gutter har ennå ikke våknet:) Klem tilbake!

 2. Far betyr lite og ingenting i forhold til MAMMA. Løgn eller sannhet?;)
  (Blir så trøtt av den der glorifiseringen av pupper og lavtlønnede yrkesvalg)
  Kos dere hjemme, så koser vi oss på jobb:) La alle gjøre det de vil, sier nå jeg:)

  • Det er bare det at det er ikke er sosialt akseptert å være hjemme med barna sine. I flere tiår er vi blitt servert løgner som at barn må i barnehage og det er best for dem, og kvinner burde jobbe, og at de ikke er verdt noe hvis de ikke jobber. Dette merkes ikke for dere som er i jobb, det merkes ikke før man ønsker å gå imot strømmen. Jeg og mange andre ønsker å formidle andre verdier for kvinner, familie og barn og samfunn enn kun penger og status. Rollen som mor har begynt å bli diffus, og det er det mange som nå reagerer på.
   Og Far betyr utvilsomt mye for et barn og burde absolutt være en stor del av oppveksten. Men når barnet ammer, så er selvfølgelig mor ganske vesentlig.

  • Godt innlegg, Linda! Flott at du utfordrer den nye måten å tenke om morsrolle og familie på. Dette engasjere meg så sterkt! Hege, jeg er selvfølgelig enig i at vi alle, mann og kvinne, skal velge slik vi ønsker. Det er det som er så fantastisk med landet vi bor i, men hva tror du ettåringen din ville valgt? Barnehage eller tid med mamma? I den perioden barna våre er små, er det naturlig for meg å jobbe mindre. Jeg er glad jeg kan ta det valget, og forventer respekt og forståelse for det.

 3. Hei.
  Dette var godt satt opp.
  Jeg tenker at hovedproblemet er svart-hvitt tenkningen. At det (liksom) finnes bare en rett måte å tenke og gjøre ting på. Sånn «penger og pensjonspoeng er eneste målestokk-tankegang».
  Alle disse påstandene som lager trange verdensbilder og trange verdiperspektiver. Fint at du viser hvor dumt det ser ut.
  🙂

 4. Jeg synes dette er veldig viktig å snakke om. Selv er jeg vel ekstra «crunchy» så mine svar går jo utifra det hehe.
  Men jeg synes at det har blitt alt for mye nå i samfunnet denne _trangen_ til å normalisere barnehage som det _normale_, mens å gå hjemme skal liksom være _unormalt_.

  Jeg har skrevet et innlegg og svart på spørsmålene her =) :
  http://www.smaafota.com/2013/04/true-og-false.html

 5. Pingback: OnlinemedAnita.com | Løgn eller sannhet? | OnlinemedAnita.com

 6. Jøsses, det var da virkelig svart/hvitt. Løgn eller sannhet. Kanskje sannhet med modifikasjoner?
  Jeg har svart utifra mine meninger og tanker rundt emnet. Jeg har ikke hørt eller opplevd at de som velger å være hjemme hetses for det ( Bortsett fra av Inga-Marte Thorkildsen, men hvem bryr seg vel om henne???)

  1) Det kommer vel helt an på barnet det. Noen barn er kjempeklare for barnehagen når de er ett år, andre er ikke det.
  2)Selvfølgelig ikke. Mamma og Pappa er selvfølgelig best. Men jeg er veldig takknemlig for de pedagogene som finnes rundt omkring og som gjør en fantastisk jobb hver eneste dag.
  3) Her i huset kan Pappa gjøre akkurat det samme som Mamma, bortsett fra å amme. Jeg er mer enn pupper, men far i huset er mer enn lommeboka han også.
  4) Løgn. Man er ikke en taper uansett hva man velger.
  5) Jeg vil ikke bli mistepensjonist… Jeg vil faktisk kunne skjemme bort barnebarna mine litt når jeg pensjonist jeg. Jeg har levd fra hånd til munn når jeg var yngre, og det er utrolig slitsomt å ikke ha råd til noenting.
  6) Sant det.
  7) Det gjør de. Men de trenger tid sammen med pappaen sin også!
  8) Familien er absolutt viktig. Men sånn som du fremstiller det er de barnløse og single null verdt. Eller de som ikke har en familie. Mennesker er samfunnets viktigste og grunnleggende enhet vil jeg heller si.
  9) Penger er ikke alt, men spør de på gata uten husly, mat og klær så skjønner du at det er viktigere enn du tror…
  10) Null verdt er man ikke, men syns du det er greit at andre betaler for skolene,barnehagene, sykehusene og resten av fellesskapet mens du bare seiler med?? Det er et spleiselag. Alle bør bidra med det de kan. Noen jobber og betaler skatt for at du skal få barnetrygd, at barna dine skal få gratis skole og helsehjelp når det trengs. For meg er det feil å ikke bidra til felleskassa.
  11) For meg er det en løgn.
  12) Ja vi må det faktisk. Det kostet oss godt over 2 millioner å få tak over hodet. Vi må ha til lånet, mat, klær,bleier, vaskemidler, bil (må ha det her vi bor, så nei vi bor langt fra sentralt). En inntekt holder ikke til de faste utgiftene en gang. Er ikke alle som er født med en sølvskje i munnen eller som har en mann som tjener fett.
  13) Spørs hva du legger i verdifullt. Samfunnsøkonomisk er det mest lønnsomt at du jobber og at barna er i barnehagen, men for deg er det nok mer verdifullt å være hjemme.
  14) Det finnes andre alternativer, så åpenbart en løgn.
  15) Kommer an på det. Barn av utenlandske foreldre for eksempel har veldig godt av å gå i barnehagen for å lære seg språket i det landet de bor i, og de vil klare seg bedre på skolen.
  16) Samsoving er omdiskutert og ekspertene strides. Foreningen for uventet barnedød anbefaler ikke samsoving så vidt jeg kan se på nettsidene deres. Det er heller ikke anbefalt hvis eller begge foreldrene røyker. Vi røyker ikke, men jeg følte det tryggere å ha barnet mitt i sin egen seng helt inntil min. Folk må få velge selv hva som føles rett for de.
  17) Har aldri hørt den påstanden, men det er nok løgn.

  Som du ser så er ikke hverdagen lik for noen… Noen barn har godt av å gå i barnehagen av utviklingsmessige årsaker, andre har det bedre hjemme. Noen finner verdi i å bidra til fellesskapet, andre syns det er greit at andre betaler for de. Noen hyller mamma som det viktigste i hele verden, mens her i huset ønsker jeg at pappaen skal få komme på banen og bli en like viktig del av barnet sitt liv som jeg er.
  Kan ikke alle bare få gjøre det som føles rett for de uten at noen skal dømme de?? For mitt vedkommende så syns jeg innlegget ditt er veldig dømmende mot oss som må sende barna i barnehagen. Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg er verdens verste mamma som må la pedagoger oppdra barnet mitt. Jeg kommer til å få et grusomt stressa barn og er en dårlig mamma fordi jeg må ut og jobbe. Jeg driver overhodet ikke med noen selvrealisering heller. Jeg er en av de med hvit uniform som tar imot familien din eller deg når en av de blir syke og må på sykehus. Vi trengs vi også…. Hvis alle skulle vært hjemme så hadde det vært lite folk i de såkalte kvinneyrkene her i landet…

  • Hei StoltMamma!

   Takk for lang kommentar, den fortjener et langt svar tilbake.

   Jeg tror mange bryr seg om hva Inga Marte Thorkildsen sier, samt flere politikere opp igjennom de siste tiårene. Jeg tror at mye av av de de sier skyldes dårlig selvtillit hos mange foreldre. Vi får innprentet lenge før man vurderer å få barn at barnet har det best i barnehage og at mor absolutt bør jobbe 100 %. Jeg er som du har fått med deg, uenig i dette. Jeg er ikke uenig i at alle bør bidra, men jeg mener at det er mange flere måter å bidra til samfunnet på enn å jobbe. Min familie som må ses på som et hele, betaler all skatt vi skal. Jeg har jobbet som dagmamma og var da hvit dagmamma og betalte den skatten jeg skulle. Jeg er en en god borger og kunne aldri ha snyltet. I det lange løp kommer det til å bli betalt mye skatt pga meg. For jeg har mange fremtidige skattebetalere her i huset.

   Jeg er helt enig i at Far er mer enn en lommebok. Han er helt uunnværlig og jeg har faktisk tenkt til å skrive litt om det i et innlegg snart, for det blir nye snakk om mor her, så far bør vies et helt innlegg. Men jeg tror at den tilknyttningen som gjøres mellom mor og barn i starten av livet er helt avgjørende. Siden mor har vært gravid og ammer blir den primære tilknyttningspersonen gjerne mor. Men det betyr ikke at far ikke er viktig.

   Du forteller meg i pkt nr 9 at penger er viktigere enn jeg tror. Jeg tror ikke penger ikke er viktig. Jeg vet hva ting koster og vet at det er ting mang trenger for å ha et behagelig liv. Men det er forskjell på å ha det behagelig og å leve i luksus. Hvis du har fulgt med på bloggen min så har du kanskje fått med deg at vi lever et nøkternt liv, vi har det vi trenger og egentlig vel så det i forhold til ganske mange. Jeg sier jo ikke at penger ikke er viktig, men at det finnes andre verdier som også er verdt å strebe etter.

   punkt nr 10. Jeg har nok ikke noe svar her som vil tilfredsstille deg, siden vi tenker totalt forskjellig. Men jeg har jo jobbet tidligere og jeg har betalt skatt og mannen min betaler mye skatt.Og sannsynligvis kommer jeg til å betale skatt jeg også igjen. Men nå bidrar jeg ved å oppdra barn. Og jeg sier ikke dermed at de som har barn i barnehage ikke oppdrar barn. Men jeg har hele tiden hatt barn fra 3 år og nedover, og da synes jeg det er best at det er jeg som tar hånd om dem. Jeg mener virkelig at det viktigste jeg kan gjøre og mest ansvarsfulle jeg kan gjøre er å ta hånd om barna mine, og jeg ønsker sterkt å gjøre det. Og med det sagt så mener jeg ikke at foreldre som ikke gjør det samme som meg ikke tar sitt ansvar høytidelig nok, men ingen skal komme å fortelle meg at det jeg gjør ikke er viktig og like gjerne (eller best) kunne blitt gjort av noen andre.

   Helt klart har noen godt av å gå i barnehage. Jeg mener ikke at barnehage er skadelig. Men jeg tror de helt små har best av å være hos en trygg omsorgsperson. Men det er nettopp her jeg mener at foreldrene kan ta en egen beslutning, det klarer de. Men samtidig er det forventet at de setter ettåringen i barnehage og at begge foreldrene jobber fullt. Det er det staten VIL at vi skal velge.

   «Noen finner verdi i å bidra til fellesskapet, andre syns det er greit at andre betaler for de» skriver du. Jeg har egentlig kommentert det allerede gjennom det jeg har skrevet over. Man må tenke litt langsiktig. Det at jeg er hjemme akkurat nå, betyr ikke at jeg ikke bidrar. Men det kan man jo diskutere for det kommer an på hvordan man tenker igjen. Hva da med de som mottar uføretrygd? Bidrar de noe, eller bare mottar de?

   Jeg er enig med det du sier om far. Han er viktig og han er helt vesentlig her i huset, både for barna og for meg.

   I ditt siste avsnitt skriver du: «som må sende barna i barnehagen». Betyr det at du egentlig ikke vil det? Videre skriver du » som må la pedagoder oppdra baret mitt». Betyr det at du helst skulle hatt mer tid med barnet ditt? Du skriver også «fordi jeg må ut å jobbe». Betyr det at du helst skulle ønske at du ikke måtte, at du kunne ha mer tid, at du føler du må for å bidra? Jeg stiller ikke disse spørsmålene for å være vanskelig, men det ser ut du som du innerst inne (jeg kan ta helt feil såklart) ønsker deg mer tid til barnet ditt, og at du føler du ikke er viktig nok om du ikke bidrar til fellesskapet.

   Jeg tror ikke at barn blir ulykkelige bare ved at det er i barnehagen. Jeg tror at den største påvirkningen for et barn er i hjemmet selv om det er i barnehagen på dagen. Det avgjørende er den tiden man faktisk ER sammen og ikke nødvendigvis antall timer man er sammen. Man kan ha tre timer som er betydningsfulle og hvor man er 100% tilstede og man kan ha 10 timer der man bare er halvveis tilstede. Foreldrene har stor påvirkning uansett hvor mye man er sammen, på godt og vondt så klart.
   Jeg har skrevet det flere ganger. Jeg mener ikke at hjemmemammaer er bedre enn mammaer som jobber. Jeg har selv mange venninner som er ute i jobb, og som jeg synes er fantastiske mammaer. Noen jobber fordi de ønsker det og noen fordi de ikke har så mye valg.
   Det jeg er veldig opptatt av er at det er uheldig at politikere og høyt ansette personer sier ting som får foreldre til å føle at de ikke kan ta gode beslutninger for sin familie, og at deres rolle nesten bagatelliseres (av mangel på et bedre ord).

   Mange kvinner som jobber, vet jeg slites mellom jobb og familie, mange blir syke av det. mange tror at de ikke er best egnet for sine barn, at barna virkelig har best av at en pedagog tar seg av det store deler av dagen og oppveksten.
   Men foreldrene, såfremt de er ved sine fulle fem, er mer enn bra nok til dette selv. Jeg ønsker at foreldrene blir vist mer tillit og at morsrollen styrkes igjen.

   Ja, det ble et litt langt svar. Men jeg håper jeg oppklarte litt om mine meninger.
   Du er desidert ikke verdens verste mamma. Du er den den beste mammaen barnet ditt kan ha, og du er mer enn kapabel til å ta deg av han/henne og til å ta beslutninger selv. Du kommer ikke til å få et grusomt stresset barn så lenge du skaper et godt hjem og gir barnet ditt oppmerksomhet når dere er sammen.

   Takk for at du går i hvit uniform og tar deg av alle som kommer på sykehus. Dere er uunnværlige! Virkelig:) Kanskje vi møtes i korridoren en gang med eller uten hvit uniform. Jeg kunne tenke meg å bli jordmor en dag, når barna blir større.

   «Hvis alle skulle vært hjemme så hadde det vært lite folk i de såkalte kvinneyrkene her i landet». Det handler ikke om at kvinner ikke skal jobbe noen ting. Kvinner har en viktig rolle også i arbedislivet. Men jeg tror ikke at om kvinner velger mer tid hjemme når barna er små så vil hele velfredssamfunnet velte. Det er få som vil ha så mange barn som meg. Men alle burde få kunne legge opp livet sitt slik det føles meningsfylt. Det kan man jo i og for seg, hvis man bare våger å følge sin drøm.

   Man burde ikke presse mor ut i jobb før hun er klar for det.

 7. Hvis det er bare ett riktig svar på disse spørsmålene, så må jeg si det høres ut som du er like kategorisk som de du forsøker å gi et motsvar.
  Hvor blir det av respekten i samfunnet vårt? Har du svaret på hva som er et godt barneliv, en god barndom? Har du svaret på hva som er et godt familieliv? Det høres nesten slik ut?

  Jeg for min del er overbevist om at jeg er en god mor! Jeg vet ungene mine har det bra, de ser ut til å vokse seg til å bli sterke og flotte, med evne til å bry seg om andre og seg selv, og ikke minst vise respekt for andre.

  Jeg har heller ingen indikasjon på at du er noe annet enn en god mor. Jeg tror nemlig ikke en god mor kan defineres ut i fra hvordan man organiserer hverdagen sin, eller har lyst til å leve livet sitt.
  Hjertesukket mitt i denne debatten som verserer er å gi hverandre litt slakke, bygge hverandre opp i stedet for å rakke ned, og ikke minst respektere at vi velger forskjellig. Tenk så fantastisk heldige vi er her oppe i det rike nord, de aller fleste av oss har faktisk ett valg!!

 8. Dette er bare en samling med myter eller påstander som jeg har møtt. Om det er sant eller løgn, er jo litt opptil ehnver og blir også vurdert utifra ens eget ståsted.
  Jeg har full respekt for de som velger annerledes enn meg. Det plager meg ikke at endel ikke liker måten jeg har valgt å gjøre det på.
  Men det jeg synes er velidg synd, og som jeg mener skaper negativt selvbilde for mødre, er diverse utsagn som kommer fra høyt ansette personer, som personer som sitter i regjering. Mange av mytene og påstandene man møter på er skapt nettopp av dem.
  Jeg har aldri sagt at noen er dårlige mødre, heller tvert imot. Hvordan skullle jeg kunne si noe om det? Jeg vet jo ingenting om hva som foregår i hjemmene til folk. Det er en feiltokning at jeg skulle mene noe i den retningnen. Men det er el ofte sånn at man fordømmer folk som mener og gjør sitkk motsatt av seg selv? Dette gjelder altså ikke her. Jeg fordømmer IKKE dere mødre som jobber. En av mine beste venninner er ute i jobb. Det kunne ikke falle meg inn å fordømme henne for det. Hun er en voksne kvinne har også mange barn, og er en fantastisk mor, og det hverken på tross av eller på grunn av at hun jobber, men fordi hun bare er det.
  JA, vi er heldige som har valgmuligheter:D

Comments are closed