Hvordan vi klarer det økonomisk (at jeg er hjemme)

Jeg har skrevet om ting som dette før, men på forespørsel skriver jeg litt om det igjen.

 

For det første så har vi aldri hatt to inntekter så lenge at vi har måttet «avse» en av inntektene.
Jeg jobbet deltid i ca ett år (fra vi giftet oss og jeg flyttet inn til han i Oslo og til jeg ble gravid). Da gikk jeg ut i permisjon og sa også opp jobben ettersom jeg visste at jeg ikke ville komme tilbake uansett.
Vi har aldri lagt oss opp noen livsstil der vi er avhengige av to inntekter.  Jeg tror det er mye vanskeligere å gå fra en viss livsstil der man er helt avhengig av to inntekter for så å skulle klare seg uten den ene inntekten, enn det er å aldri ha vært avhengig av to inntekter.

Når det gjelder å velge å være hjemme (litt mer enn permisjonen), er det nok klokt å ta det valget på forhånd, før man gjør seg avhenging av de pengene.

Da de to yngste var små hadde jeg dagbarn i 5 år, helt til jeg selv hadde 5 barn, da syntes jeg det var nok med det akkurat da.

Handling: Jeg er nok ingen recer på å handle superbillig, men det har nok blitt sånn at jeg automatisk får med meg gode tilbud. Men jeg pløyer ikke gjennom tilbudsavisene for å få med alle tilbudene. Jeg drar ikke fra butikk til butikk for å få tak i det billigste. Men jeg kjøper ikke ting vi ikke trenger. F.eks. saft. Saft trenger vi ikke, det kjøper vi kun til bursdager. Og det er ikke fordi vi må spare penger, men saft er noe vi ikke trenger og det er heller ikke på noen måte sunt. Det er ikke noen vist å gjøre det til en vane å drikke saft.

Jeg bruker kun fullkornsprodukter når det gjelder pasta (spaghetti, lasagneplater, macaroni) Bruker også kun karbonadekjøttdeig. Kjøtt, pasta og mel (+ mer) handler vi i Sverige ca en gang i måneden. Der er det billigere.

Jeg prøver å unngå småhandling, begrense det til maks to ganger i uken. Ikke bare for å spare penger, men fordi det tar så mye tid også.

Jeg prøver å ikke kaste mat, men bruke restene til ny middag eller lunch.

Jeg er ikke superflink til å planlegge ukesmeny. Men de gangene jeg gjør det går alt mye lettere.
Jeg har ikke tid til å tilbringe for lang tid på kjøkkenet. I ukedagene må middagslagingen helst gå unna på 30 min, om ikke jeg forbereder maten med hjemmebarna mens skolebarna er på skolen.  Enkle middager er suppe, spaghetti, rester, kylling og ris, taco, gryte, pølser etc.
Men fredager har vi alltid hjemmelaget pizza. Da bruker vi litt mer tid. Da lager jeg med grovt mel og mager ost for det synes vi funker like bra. Vi elsker hjemmelaget pizza! Det er også mye sunnere og rimeligere enn å bestille. (Men det hender at vi bestiller også, altså).

Vi har kun èn bil, det får holde, selv om vi hadde hatt nytte av to biler. Men ingen av oss bruker bil i forbindelse med jobb, så èn bil holder. Vi hadde to biler en lite periode mens vi hadde kjøpt en ny og skulle selge den gamle. Det var jammen med praktsik. Vi kunne gjøre to ting på en gang, jeg kunne dra dit og han kunne dra et annet sted samtidig. Jeg skjønner godt at man blir avhengig av to biler, selv om man ikke er to stk som må komme seg på jobb. Men en bil får altså holde for oss. Det er dyrt nok med èn bil.

Vi arver mye klær. Det er helt topp! Men vi kjøper også klær når det trengs. Vi arver ikke så mye klær til de som er fra 12 år og oppover, men av og til. Lofter vårt er fullt av klær, sko, yttertøy til alt fra baby til undom. Både til gutt og jente:)

Et utrolig velorganisert loft der vi har flust med klær og sko!

Et utrolig velorganisert loft der vi har flust med klær og sko!

Skisko på rekke og rad. Bra at iallefall skiskoen står i ordnede par:)

Skisko på rekke og rad. Bra at iallefall skiskoen står i ordnede par:)

Mer organisert skal du lete lenge etter! haha

Mer organisert skal du lete lenge etter! haha

Vi skaffer gjerne møbler brukt også hvis vi kommer over noe bra, og jeg har stor sans for gjenbruk og det er også bra for planeten (ikke bare lommeboka). Jeg maler og pusser gjerne opp gamle ting. (Har et eget rom til det nå som jeg skal vise dere etterhvert – mitt yndlingsrom!).

Men altså, det viktigste vi har gjort for å få til å klare oss på en inntekt er å ta det valget TIDLIG, før vi la oss opp til en livsstil hvor vi var avhengig av to inntekter.

Når tiden kommer til at jeg kan ta meg en jobb, så vil vår levestandar virkelig høynes. (ikke det at den er dårlig nå heller, men det vil bli en merkbar økning).

Tidligere innlegg om hjemmeværende-tilværelsen:

Mat i en stor familie

Fordeler og ulemper med å være hjemme med barna

Spørsmål og svar om å være hjemme med barna

Økonomi og det å være hjemme med barna (her står alt om hvordan vi gjør det)

Når jeg tenker etter burde jeg samle alt som har med dette å gjøre i en egen kategori, ettersom jeg får spørsmål om dette innimellom. Det får jeg ta å fikse:)

Flere spørsmål? Det er bare å spørre!

Linda

Lik Absolutt hjemme på Facebook og få med deg hva som skjer i denne store familien.

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

7 Comments:

 1. Jeg tenker som deg, nemlig at dersom en vil være hjemme med ungene lengre enn fødselspermisjonen, må en planlegge det tidlig. Å velge bolig og bosted i riktig prisklasse er inkludert i dette. Flott gjort av deg å dele slike private ting. Så deler jeg videre på Facebook-siden min!

  • Tusen takk for at du deler, Lammelåret 😀 Man peker ut fremtiden sin med de valgene man tar, det gjelder såklart også valet om å være hjemmeværende. Det valget var ikke noen big deal for oss da tiden var inne, for det lå allerede i kortene:)

 2. Mammatiltogutter

  Tenker det blir en del klær og ting da en er så mange i en familie 🙂
  Kunne du tenke deg og dele noen ukes menyer ? til innspirasjon for andre mødre 🙂 jeg veit jeg trenger det sårt, hehe 😀

  • Jeg kan ta å lage et eget middags-innlegg. Det er ikke alltid jeg har planlagte menyer i lang tid fremover, men jeg kan dele sånn omtrent hvordan et par uker kan se ut:) Pluss noen andre ting jeg kanskje kommer på som har med middager å gjøre.

 3. Hei!
  Jeg er ny leser og har snust litt rundt i bloggen din i går og i dag 🙂 Så mye fint du skriver, og nyttig! Og ikke minst saker og ting til ettertanke!
  Jeg har selv fire barn, det er vel som «ingen» for deg, he he, men jeg kjenner meg fortsatt igjen i mye du skriver, selvom dere er en divisjon over 😉 Veldig godt å se hvordan dere organiserer det hele, (feks med superryddig loft hi hi), jeg skal jammen «bruke deg» for det det er verdt – og huske å lese litt her når jeg syns det er mye styr hos oss 😉 Vi har forøvrig også valgt å klare oss på en inntekt inntil videre, og det funker finfint!
  Takk for at du deler med oss!

  • Så hyggelig kommentar og så bra at du finner noe som er inspirerende her:D Ikke noe bedre enn det. Fint å høre at dere også klarer dere på èn inntekt. Jeg skal sjekke ut bloggen din i morgen:)

 4. Supert innlegg 😀 Kjekt å se hvordan andre har det på loftet 😉 Var ganske likt mitt eget loft gitt! Vi arver også masse klær, og det er så supert. Når det gjelder handling, så prøver jeg å handle stort en gang pr uke, MEN, jeg er litt glemsk. Blir fort en tur innom butikken, litt vel ofte, full skjerpings her. Takk for at du deler, super mammainspirasjon=)

Comments are closed