Ikke vær så trøtt – få i deg brennesle!

Ikke undervurder brenneslen!
Brennesle kan være veldig irriterende, men hvis du bruker den for alt den er verdt er den veldig snill mot deg og holder deg frisk og opplagt! Her kommer litt nyttig info om dette ugresset:

Brenneslen inneholder mye jern, mange andre mineraler og vitaminer, i særdeleshet a,c og d vitaminer og klorofyll, alt til hjelp ved jernmangelangelanemi. Jern er en nødvendig del av hemoglobinet i blodet som er den substans som som bærer på oksygenet under oksygentransporten. Jern er også en nødvendig bestanddel av visse livsviktige enzymer.
Vi bygger hemoglobin fra maten vi spiser, og den har betydning, da den fører det uunnværlige surstoffet til kropps-vevene.Hvis det ikke var for jerninnholdet, ville ikke hemoglobinet hatt den egenskapen å holde på surstoffet. Når blodet mangler jern eller jern er blitt nøytralisert og ikke transporterer tilstrekkelig oksygen, oppstår det et utmattelsessyndrom. Hjernen signaliserer at kroppen trenger hvile, og man føler seg stresset, sliten og uopplagt, vil bare sove.
Her er brenneslen den unike helbredende medisinplanten. Den gjenoppretter jernbalansen på kort tid.

Her vokser det masse brennesle!

Her vokser det masse brennesle! Bak garasjen vår. De gamle tregreiene der (gamle verandarekkverket er kastet for lenge siden)

Jeg er praktisk talt vokst opp på jernsuppe som moren min lagde. Hun dyrket alt mulig av grønnsaker og hun tørket også brennesle som hun lagde denne jernsuppen av. Vi kaller det jernsuppe p.g.a. det høye jerninnholdet.

Dette er ikke fattigmanssmat, egentlig. Dette er smart mat! 

Moren min slutter aldri å ta seg av familien sin. Og nå lager hun brenneslekapsler til oss alle sammen. Ikke bare til jeg og min familie, men også alle mine 4 søsken.

Brennesle etter plukke ot rørke-prosessen. Pulver og kapsler i hver sine glass.

Brennesle etter plukke ot rørke-prosessen. Pulver og kapsler i hver sine glass.

Slik gjør hun det (dette er altså min mors egne ord):

Brennesle kan du tørke ved å plukke stilkene og henge de opp i små buketter. Rist eller skyll dem hvis det er udyr på dem . Når de er så godt som tørre , rives bladene av og legges i en skål og tørkes helt til de er sprøe. Så smuldres de til mel. De kan strøes på mat eller puttes i tomme kapsler ( jeg kjøper de på e bay). Jeg lager også jernsuppe. (Koker opp potetterninger i buljongvann, visper litt, har i en skje brennesle pulver, og en smørklatt. Godt godt godt) Jeg tørker brennesle i en mat-tørker . Den kan også tørkes i stekeovnen på veldig svak varme. Det er viktig å få i seg litt hver dag, en halv ts, eller en hel, det er det jevne tilsiget som teller.
Den sunneste suppen ever? Og billigste?

Den sunneste suppen ever? Og billigste?

Den kan høstes hele sesongen. Jeg begynner med de spede bladene. Jeg klipper av HELE stilken, så vokser den opp igjen og kan høstes igjen om noen uker. Jeg lar noe stå til høsten, for frøene er også viktige. Bruk hansker! Hilsen mamma.
Her er min smarte mamma.

Her er min smarte mamma. Lurt å høre på henne.

Så nå vet dere hva dere skal gjøre med brenneslen som snart dukker opp, eller hva?!
Linda
For flere nyttige tips om mat og dyrkigng, følg Absolutt hjemme på facebook! 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments are closed.