Det skal ikke gjøre vondt å være kvinne

Å, skal det ikke gjøre vondt å være kvinne? Jeg trodde det jeg, trodde at det bare er sånn det er. Jeg lytter med store ører for å si det sånn, når jeg får høre at det ikke skal gjøre vondt å være kvinne. For det er jo vondt å være kvinne. Men sånn skal det ikke være!

Tittelen til dette innlegget, er tittelen til en podcastepisode i Podcasten «Øyemor».

Termindag med nr. 8.

Dette er ikke bare en interessant podcast, men en viktig podcast. Den tar for seg alt om hva det vil si og hvordan det er å være kvinne, fra en kvinnes ståsted. Alt om fødsel, barsel, svangerskap, det å være mor, syklusen, overgangsalderen, prevensjon.

Jeg hater mensen!

Det er bare styr og smerter med det. Jeg har 8 barn og skal ikke ha flere barn, og jeg trenger ikke mensen lengre. Orker ikke å ligge rett ut i to dager hver måned pga mensen.
Hver måned har jeg vondt, og ikke bare i magen og korsryggen, men jeg får en stråle med smerter nedover venstre lår, helt ned til kneet.

Jeg var hos legen i går for å diskutere hva jeg kan gjøre for å slippe plager med mensen og pms. Jeg fikk henvisning videre til en gynekolog.

På jakt etter trøst

Senere på dagen, kikket jeg nedover titlene til Øyemor, i håp om å finne trøst og svar, og stoppet opp ved tittelen «Det skal ikke gjøre vondt å være kvinne». Min første reaksjon var «å, skal det ikke»?
Deretter følte jeg at jeg ble ørlite granne støttet bare ved tittelen. Noen forstod meg, noen vet hvordan jeg har det.
Faktum er at det er mange der ute som vet hvordan jeg har det. De er kvinner og har det slik selv. Men, vi snakker altfor lite om kvinnehelsen. Den er liksom litt ekkel og også noe som «bare er sånn». Ja, mensen er dritt, pms er dritt, svangerskap er en risikosport, fødsel er smertefult. Sånn er det bare. Slutt å syte og slutt å snakk om det.

Men, vi har pms og mensen i tilsammen 2 uker hver måned! Halve måneden! Jeg har sluppet billig unna fordi jeg har så mange barn og har dermed ikke hatt mensen i svangerskapene og en tid etterpå.

Jeg har sagt på tull noen ganger, at jeg vil mye heller bli gravid, føde og få et barn, enn å slite med mensen de månedene et svangerskap tar. Men det er faktisk sant. For meg er det mindre slitsomt å gå gravid og å føde, enn det er å ha mensen hver måned. (Det er ikke derfor jeg har så mange barn altså, det er fordi jeg ville ha så mange barn).

Det passer alltid så dårlig å ha mensen.
Og for ikke å snakke om prevensjon. Piller og hormonspiral som kan føre til psykiske lidelser.
Jeg har prøvd det meste, men bare i en kort tid. Heldigvis. Jeg hater tanken på å tilføre kroppen kunstige ting.
Vi kvinner får heller ikke vite sannheten om omfanget og konsekvensene av alle disse tingene.

Det skal ikke en ulempe å være kvinne

Jeg har i de siste årene vært plaget med at jeg ser på det som en ulempe å være kvinne. Men det er feil, det skal ikke være en ulempe å være kvinne.
Når en ung jente blir gravid, må utdannelsen avbrytes eller utsettes. Ingen konsekvenser for gutten.
Kvinner taper inntekt ved å følge sitt morsinnstinkt ved å være hjemme litt lengre med barnet sitt enn det første året. Mange tar ett år ekstra ulønnet permisjon. Men endel blir også hjemme lengre. Dette taper de økonimosk på. Altså er det en ulempe forbundet med morsrollen.

Kvinner får mensen og smerter, noe som går utover deres aktiviteter som trening og andre avtaler. Dette trenger menn aldri å tenke på. Mensen, pms og smerter kan virkelig gå utover muligheten og evnen til å studere til en prøve/eksamen, sportsprestasjoner og jobb.

Menn kan ha sex hele tiden, vi jenter vil helst ikke når vi har mensen, og ofte ikke pms heller fordi da er alt i livet vårt bare dritt. Dersom alle lever i et monogamt forhold, blir dette det samme for mennene, ettersom de da bare skal ha sex med sin kvinne. Men hvis man ikke tenker på det, så kan menn strengt tatt ha mer sex enn kvinner. Og dette er det minst viktige punktet, men måtte bare nevne det.

Kroppene våre forandres, men presset på å passe inn i en bestemt form forsterkes. Vi skal se sånn og slik ut. Gutter har ikke noe som herjer med kroppene deres på samme måte.

Og så da, må mennene våre holde ut at vi har pms! Akkurat som om det ikke er verst for oss! Jeg synes et er så trist å tenke på at vi er nødt til å/forventet å skulle fungere som normalt når ingenting ER normalt akkurat den tiden. Da er vi på halv tank!
Og jeg føler at vi blir sett på som kjempeproblemer, noe som bare må holdes ut.
Det som hadde gjort det lettere for oss kvinner, er om vi ikke trengte å fungere som normalt, men kunne ta oss et bad, slappe av, få massasje, sjokolade og hjelp og støtte, redusere aktivitetsnivået og forventningene.
Dette angår ikke kun oss kvinner, men alle som lever med oss også. Hvis vi ble tatt på alvor, tatt hensyn til, da ville alle hatt det bedre.

Nå er kanskje jeg en av de heldige, for mannen min er veldig forståelsesfull, enda han ikke vet alt mulig rart som skjer med meg under syklusen.

Vi, menn og kvinner er så forskjellige. Vi er designet forskjellig, og derfor kan vi ikke ha det helt likt. Da blir det feil for en av oss, som regel er det kvinnen i samfunnet som får det verst. Jeg tror ikke det er tilfeldig at det er kvinner som topper sykefraværsstatistikken.

Etter å ha lyttet til podcastepisoden «Det skal ikke være vondt å være kvinne», har jeg endret litt på måten å tenke på. Jeg må omkranse det å være kvinne litt mer. Jeg må ikke hate mensen, men omkranse det ved å vite hva som skjer med meg. Bli bedre kjent med min syklus. Jobbe med den og ikke mot den.

Sykluskalender for hele familien

Min søster er veldig kvinneorientert og kan mye om syklusen til kvinner, og jeg huser hun fortalt om sin sykluskalender som hele familien kunne se hele tiden. Der var det merket når hun hadde mensen og når det var forventet med pms. En dag spurte kompisen til hennes sønn om ikke de skulle spørre moren (altså min søster) om hun kunne bake boller. Da gikk sønnen for å se på sykluskalenderen, som var merket med pms, og da sa han «nei, det går ikke nå».
Dette var jo så lurt! Vi kvinner vil jo gjerne gjøre alt mulig for familien vår, selv når vi går på halv tank, men det går bare ikke. Vi er nødt til å innse hvordan vi har det til enhver tid. Orker vi ikke, så orker vi ikke.

Vel, heie kvinner! Snakk om kvinnehelse, mensen, pms, barsel, svangerskap og alt som hører med!

Derfor er podcasten Øyemor VIKTIG!
Den har altfor få likes på Facebook. Den er relativt ny, men det bør få mange flere lyttere! Anbefaler alle å like Facebooksiden og få med seg denne podcasten. Den angår oss alle!


Episoden på Spotify.
Facebooksiden

Siri M. Kalla som er med i denne podcastepisoden, skal jeg ta en nærmere titt på.


Comments are closed.