Renovering og valgets kval

Hei, jeg heter Linda og klarer aldri å bestemme meg. Jeg må gå i terapi hver gang vi renoverer og går rundt med en konstant uro i kroppen for alt som kan gå galt og alle valg som kan bli feil, og ja….alle valg jeg plutselig må ta som jeg ikke hadde tenkt på at jeg måtte ta. WÆÆÆÆÆÆÆ!!!

Jo, altså, vi renoverer. Først skulle vi bare pusse opp gangen litt, men så oppdaget jeg plutselig at det dryppet ned på komfyren i kjøkkenet. Da gikk jeg opp på loftet for å ta en kikk, og der var det ganske vått rundt pipa og det dryppet langs bjelkene rundt pipa.
Å nei, og nå som vi skulle fikse gangen og gjøre den representabel! Og det trengtes altså, å gjøre noe med gangen. For den var slarkete og grusom!

Så da var det bare å kontakte banken og renoveringsfirmaer å sette i gang. Banken var grei og ga oss 400 000 mer i lån. Ulike renoveringsfirmaer sa at «jo, det er nok greit å skifte hele taket, det er tross alt over 50 år gammelt». Noen andre sa «nei, jeg hadde ikke byttet dette taket, det ser jo fint ut. Jeg hadde bare skiftet pipehatt og luftehatter».
Neimen så lett dette ble da! Not!

200 000 i differanse!

Vel, det ble til at vi konkluderte med å bytte hele taket. For det hadde vært veldig kjedelig om vi makset ut lånet på å pusse opp innvendig, og så kanskje det ble hast med taket om noen får år, og vi da ikke hadde mulighet til å ta mer lån. Så da ville vi prioritere taket.

Det var store forskjeller i tilbud fra entreprenører. Det skilte rundt 200 000 kr!
Det ble ikke bare skifte av gang.
I tilbudet som vi gikk for, fikk vi helt nytt tak (alt inkludert), ny gang (gulv med varmekabler og fliser, nye vegger, nytt takk, downlights og skult anlegg og ytterdør), OG nye vinduer i hele hovedetasjen, samt 2,5 meter skyvedør i stua ut mot verandaen!

Det ble jo ikke småtteri. Og vi kunne ikke vært mer fornøyd med de vi satte bort jobben til. Da vi renoverte to bad for et par år siden, ble det litt mye å holde styr på. Resultatet ble flott, men det tok lang tid og ble dyrt. Vi måtte ta opp enda litt med lån enn 400 000 altså, det skal sies. Men likevel skilte det 200 000 på firmaene. Vi fikk helt sjokk av enkelte av prisene!

Rødt eller sort tak?

Huset før nytt tak. Det var nok engang rødt, og her over 50 år gammelt. Det kule Minecraft-vinduet til venstre skal snart byttes ut, men det blir nok et nyt Minecraft-vindu:)
Nytt rødt tak. Pipehatten hadde ikke kommet ennå på dette bildet. Men nå er det nytt rødt tak! Hva synes dere?

Hvilken farge skal vi ha på taket?
Rødt eller sort? Hm, Det er jo så mye sorte tak ute og går. Jeg vil jo ikke at verden skal bli fargeløs. Føler et ansvar for å opprettholde variasjon og farger, så da ble det rødt.
Og guri malla, så store kvaler jeg hadde! Ble det for rødt? Jeg følte at vi hadde det rødeste taket i hele verden og at alt alle sa var bevis på det.

Jeg måtte kjøre rundt overalt for å se at vi ikke var de eneste som har rødt tak. De fleste i gata vår har sort.
Men, men. Det ble rødt og det var ikke så mye mer å gjøre med det.
Og nå hadde det passet veldig bra at dere som også går for rødt tak, rekker opp hånda og sier at det er kjempefint!

Det var mange som jobbet på på taket vårt, sikkert 5 stk og det var ferdigjort på en uke.
Fikk også spørsmål underveis hvilken farge vi skulle ha på takrennene. Hva? Det hadde jeg jo ikke tenkt på. Sort?
Ja, vi tar sort, det blir sikkert riktig. Og det tror jeg egentlig at det ble.

Når jeg kjørte rundt og så på hus, så vi røde tak med både røde, hvite og sorte renner. Det er jo alle varianter der ute. Jeg fikk etter hvert roet nervene mine angående det røde taket.

Karantene-delay

Det går så fort! Vi tok rivejobben av gangen selv, noe jeg egentlig skulle ønske jeg hadde satt bort også. Men vi får vel gjøre noe egeninnsats, tenkte jeg. Men, når firmaet først satte i gang, var gangen ferdig på en uke. Med unntak av en uke som gikk bort fordi vi var i karantene da noen i klassen til to av guttene våre hadde fått korona.
De er så raske og veldig hyggelig de som jobber her hos oss.

Farge i gang – FOR rosa

For å gjøre det kort, vi valgte helt feil farge i gangen! Det som så ut som litt rosa, var veldig rosa og hadde for mye blått i seg og den virket ganske lilla enkelte steder. Han som malte spurte meg da han åpnet spannet: «Er dette riktig farge eller?». Han trodde han hadde fått feil. Men det var jo faktisk rett. Men det ble jo helt feil!

Som om ikke det var nok, så farget jeg håret mitt også, i en helt annen farge enn det jeg pleier, Ginger! Hvorfor?? 40-års-krise? Det ble ikke fint, så jeg må også farge håret på nytt!

Vi innså fort at vi måtte male gangen på nytt. Og for å spare ca 5000 kr på at de malte om igjen, malte vi selv. Det gikk jo ganske fort og ble heller ikke noe delay for dem. Jeg malte ett strøk på kvelden og var ferdig med strøk nr 2 idet de kom dagen etter.
Og DEN fargen satt som et skudd!
Fargen heter Sart.

I det jeg sitter her nå, driver de og fester lister og karmer og gangen blir ferdig i dag. Da er det bare elektrikeren som skal koble til varmekabler og stikkontakter ogsånn.

Etter påske

Etter påske er det en liten runde med skifte av vinduer og å sette inn ny ytterdør og skyvedør. Jeg har to ting som har vært viktige for meg, to ting jeg ikke kan vike ifra, og det er at jeg har et bestemt og konkret ønske når det gjelder hvordan ytterdøren skal være og hvilken farge den skal ha, og skyvedør. Det er kjempeviktig for meg å få skyvedør. Det betyr større åpning ut mot verandaen og jeg slipper en dør som slenger seg rundt med vinden OG jeg får litt lengre vegg inne og dermed plass til en litt bredere sofa. Og DET trenger vi! Da kan vi endelig hive ut et par av stolene som står i stua og tar for stor plass. Vi TRENGER jo sitteplasser, ikke sant!?
Jeg har vært så redd for at sjefen ikke har fått med seg akkurat hvordan ytterdøren må se ut. Men her om dagen sa han at det blir nok fint når jeg får den nye døren, og jeg fikk en bekreftelse på at det blir slik jeg vil ha. Hurra!

Vel, etter denne runden med renovering, er det en stund til neste gang jeg får renoverings-panikk. Da er det nemlig stue og kjøkken som skal renoveres. Jeg har allerede begynt på planene, selv om det blir en stund til. Kanskje det kan ta av for en del kvaler at jeg har en god detaljert plan. Men vi kommer til å benytte samme firma som nå. 2-4 uker totalt har hele jobben tatt.
De regner med å bruke to dager etter påske til å sette inn nye vinduer, ytterdør og skyvedør.
Jeg gleder meg til å flytte gangen fra spredd over hele stua og ut i gangen igjen. Og denne gangen skal jeg ikke late som jeg har større gang enn det vi faktisk har.
De som har rom i underetasjen, som i denne forbindelsen begynte å bruke utgangen der nede, skal få fortsette med det for all fremtid. Det tar av for en del sko og jakker når 3 personer over 14 år fjerner sine jakker og sko nemlig!

Hurra, vi har nytt tak og gang og snart vinduer også!
Gleder meg til å ta bilder av gangen når den er helt ferdig og vi har fått inn det vi skal ha av entrèmøbler der. Hva skal vi velge!!??

Comments are closed.