Å aktivisere barna

Det kan bli litt ensformige dager nå under korona-tiden, og man kan trenge å aktivisere barna. Jeg har fått spørsmål om jeg har noen tips til hvordan man kan aktivisere barn så de ikke ser på tv hele dagen.

Hjemme hos oss går det i både Ipad, x-box, tv, pc, ps, og ds og ja, jeg vet ikke hva. Vi har jo alt mulig rart.

Når jeg synes det blir litt for mye av det gode, ber jeg dem om å trekke en pinne.
Jeg har tatt en liten boks, dekorert den, og skrevet mange ulike aktiviteter på ispinner, og puttet alle pinnene oppi boksen. Så kan de trekke en pinne og gjøre det som står på den.

Det har de gjort en god del av, og det er nok på tide at jeg fikser flere pinner og flere aktiviteter.En annen ting jeg kan gjøre for at de ikke skal spille eller se på tv hele tiden, er å ta de med ut, eller be eldre søsken om å ta de med ut.

Servere aktiviteter for å aktivisere barna

Noen ganger kan jeg legge frem noe de kan drive med. Det kan være perler, modelleire, malesaker, puslespill. Dette er også ting som står på ispinnene i den boksen. Men når jeg legger det frem, er sjansen stor for at de setter seg ned og holder på med dette.

Jeg vet ikke helt hva de har laget her, men den grønne lille tingen tror jeg er en tanks. Med de små pinnene kan de lage geometriske former og mye annet. Da kan modelleire være ekstra gøy å drive med.

– En gang lot jeg dem få 1 kr. per. side de leste i en bok.
Da kunne de spare litt, eller kjøpe seg noe den dagen, eller dagen etter.
Det ble leste mye!

– Les bøker for dem! Det tar litt tid, men er også veldig fint. De minste vil gjerne bytte på noen få bøker og lese dem om og om igjen.

Bli med på moroa!

Hvis barnet ser på tv eller spiller noe, så er det en god ide å sitte litt med dem å se sammen med dem, eller la dem vise deg hva de spiller. Det er veldig hyggelig. Bli med litt på moroa!
Så kan man si «Når filmen er ferdig, tenkte jeg vi kunne lage muffins/middag/papirfly etc.
Sjansen er stor for at barnet vil gjøre noe sammen med deg.
Det er jo ikke sikkert du egentlig har så mye tid til å holde på og leke med barnet hele dagen. Men min erfaring er at når dere først er igang med noe, så vil barnet fortsette å leke videre selv om dere blir ferdig.

Jeg mener ikke at du skal lure barnet, sette igang noe og forsvinne så fort som mulig. Men du kan si at «nå har jeg 10 min før jeg må jobbe/i et møte/lage middag, så la oss sette igang å ha det gøy sammen»!

Tåle litt rot og støy

Jeg pleier ikke å leke så mye med barna selv. Men jeg setter noen ganger igang med noe. F:eks. lage togbane. Søsken kan med fordel ta med hverandre på aktiviteter, men de kan også fint leke alene.
Ha leker synlige og tilgjengelige i flere rom. Vi har synlige og tilgjengelige leker i stua. Vi har til og med et trommesett i stua.

Man må tåle både lyd og rot når man har barn. Mannen min er en dyktig trommeslager og jeg elsker når han spiller og når barna spiller. Det bråker mye, men vi har hørselsvern lett tilgjengelig.

Et helt menneske

Nå, etter å ha snakket mye om å aktivisere barna, så skal det sies at jeg er ikke imot hverken tv eller dataspill. Men, som jeg sier til barna: Dere trenger mer enn å spille, for dere er et helt menneske. Dere må ha mat, dere må røre på dere og dere må bruke fantasien på mange måter.
Selv pleier jeg ikke å regulere det så mye, det går mest av seg selv.

Et eksempel: Ett av barna, brukte mye tid på pc da han var liten. Han både spilte spill og holdt på med bokstaver på pc. Noen ganger hadde jeg veldig dårlig samvittighet fordi han satt så mye med pc. Jeg hadde ikke alltid tid til å aktivisere ham. Jeg hadde liten baby også som tok mye tid.
I dag er han fortsatt en gutt som liker å spille dataspill. Men, han er i tillegg superflink på skolen, og han er langt over snittet – en meget fysisk aktiv gutt. Han er også veldig snill og hjelpsom.

Pga gaming er han blitt veldig god i engelsk.

Det er så gøy å ha så mange ulike barn! Barn er nysgjerrige og de liker å leke og røre på seg. Samtidig så tror jeg ikke de tar skade av å se på tv og å spille heller. Noen dager kan det blir litt mer enn andre dager. Det er for vår del litt væravhengig.
Jeg tror vi må innse at tv og dataspill er kommet for å bli og det finnes i en helt annen utstrekning enn da vi selv var små.

En annen ting jeg gjør noen ganger for å få dem til å veksle litt på hva de driver med, er å sette på en alarm, som ringer på et gitt tidspunkt. Når den ringer, må de finne på noe annet å gjøre en stund, f.eks. trekke en pinne.

Håper alle har det fint i denne korona-tiden. Vi kommer nok snart tilbake til normalen 🙂

Nå skal jeg oppdatere valgpinnene. Vi har samlet ispinner en stund, så nå har jeg en nye haug!

Ha en nydelig dag!

Fru Jacobsen har en god liste med fine ideer for å aktivisere barna 🙂Comments are closed.