Fordeler og ulemper ved å være hjemme med barna

Jeg har nå vært hjemme med barn i 14 år, og har fått 7 stk, og kommer til å være hjemme med barn i noen år til. Det er fordeler og ulemper med det meste, også det å være hjemme med barna.

Her kommer en liten liste med fordeler og ulemper med det å være hjemme med barna:

Fordeler:
Du slipper å stresse på morgenen.
Du vil få med deg de første skrittene, garantert.
Du har tid til å lage middag fra scratch.
Du har mye tid til barna.
De minste barn (under skolealder), slipper å måtte stå tidlig opp (med mindre de vil det da) for å dra i barnehagen.
Du får meg det alt i barnets hverdag.
Barna kan holde på med det de vil når de vil og så lenge de vil, og utvikle seg i sitt eget tempo.
Barna slipper stress, om de vil kan de ha en helt rolig dag en dag. Noen ganger vil min lille gutt det, og da bare slapper han av og koser seg med kosedyret sitt, helt i fred og ro. Det kunne han ikke gjort ellers.
Du får tid til å skaffe deg kunnskap, lese bøker, gjøre hobbyting ( ikke så mye nå lenger for meg da, for jeg har fullt opp med huslige sysler, men noe blir det fortsatt).
Du er din egen sjef og kan legge opp dagen akkurat slik du vil.
Det er alltid noen tilstede ved sykdom og du slipper å stresse med å ta sykedager.
Det bidrar til en større ro i hele hjemmet, blant alle som bor der.

Ulemper:
Du blir minstepensjonist. Hvorvidt det er en ulempe kan forsåvidt diskuteres, for hvis du har vært hjemmeværende, så er du rimelig godt forberedt med tanke på at du er vant til å leve et enkelt liv. Men det må ikke forveksles med et fattig liv!! For det er det ikke. Men du blir mer bevisst på hva ting koster, og velger kanskje et rimelig mobilabbonement og andre ting.

Du får vankeligere for å komme i jobb (hevdes det fra noen). Jeg kjenner mange kvinner som har vært hjemme i mange år (15 år og mer), som har startet i jobb etter det, så det trenger ikke å være en ulempe egentlig, for det er ikke sikkert det skjer.

Du blir sett ned på. Mange  hjemmeværende opplever motstand fordi de har valgt å være hjemme med barna sine litt lenger enn den vanlige permisjonstiden. Men dette kan på en måte ikke ses på som en ulempe, for hvem bryr seg vel om noen ikke liker det du gjør? Det spiller ikke så stor rolle når du sitter der lykkelig og koser deg med poden.

Du blir hengende etter, og får ikke utviklet deg. Dette er en feilaktig oppfatning. For hvorvidt du utvikler deg og tilegner deg kunnskap har ikke noe med om du er hjemmeværende eller ikke. Det finnes bøker og det finner nettkurs, og kveldskurs. Så dette som sies å være en ulempe, blir akkurat det du gjør det til.
Faktisk så kan det å være hjemmeværende gi MER tid til lærdom!

Du kan bli litt isolert. Igjen handler det om hva du gjør det til, så dette trenger ikke å være en ulempe.

Vel, som du ser, så har jeg litt problemer med å se på ulempene som faktiske reelle ulemper, men fordelene derimot er jo helt reelle, og kan vel tvilsomt diskuteres?
Det er lett å se at fordelene danker ulempene ned i støvlene!

Ha en flott dag alle sammen, i dag skal jeg og lillegutt pærle med de store pærlene jeg har kjøpt og lage dekorative rundiger som skal pyntes med i gangen:) Vi har laget noen allerede.

6 Comments:

 1. Flott innlegg <3 vi leker med modellkitt i dag

 2. Flott innlegg, og enig med deg;) Husker selv at jeg syntes det var pyton i barnehagen. Hehe. Har også jobbet i barnehage, og syntes alltid synd på de barna som kom veldig tidelig og samtidig ble henta seint. Men samtidig merker jeg på elsdte barnet mitt (5 år) at han trives i barnehagen tre dager i uken, men med 5-6 timers dag da.:D

  • Ja, det er jo ikke dat barnehage er så forferdelig heller, det har jeg aldri sagt eller ment. Men det er bruken av den som det blir for mye av spesielt for små barn.
   Selv har jeg for første gang sendt inn en søknad til barnehage. Jeg har søkt min lille gutt inn på 60% til høsten. Da er han 4 år, og det er litt annerledes nå enn da de eldste var små og var hjeme, for da hadde jeg også andre dagbarn, så det var en fin gruppe småbarn her hjemme. Nå er det baren han, eller lille baby-bror da, men han kan jo hverken bygge lego eller kjøre tog ennå så..
   Og jeg MÅ ikke ha han i barnehagen, jeg kan velge å ha han hjemme en dag, levere sent, hente tidlig. Men da får han boltret seg litt. Det er ikke alltid jeg har tid til å være så mye ute med han som jeg ønsker, for jeg har også mye husarbeid som må gjøres her. SÅ vi får se. Enten må jeg ha etpar dagarn på hans alder, som det er få av, eller han går litt i barnehage.
   Det kan brått hende at jeg takker nei til plassen også, når det kommer til stykke.
   Og kommer vi til barnehagen og han ikke vil jeg skal gå, så har jeg muligheten til å bare bli der litt, eller ta han meg hjem igjen. Ikke noe stress:)

   • Ja, er akkurat samme her. Jeg Må ikke ha barna (3 og 5 år) i barnehagen tre dager i uken, men valgte å prøve det.
    Det fungerer veldig greit, de gleder seg til de dagene de skal i barnehagen og gleder seg til dagene hjemme. Er de slitne en dag, får de fri.
    Det var en morgen her for litt siden at treåringen slo seg helt vrang, vi krangla litt og ting ble bare leit. Da valgte jeg å ha henne hjemme den dagen.
    Føler meg så utrolig heldig som får se barna så ofte nå mens de er små!!
    Gutten din kommer sikkert til å storkose seg noen timer i barnehagen tre dager i uken, og det beste er jo at det blir på hans premisser!
    Er jo det som var leit å se da jeg jobbet i barnehage, at barna hadde veldig lange dager hver eneste dag, og alt blir jo på foreldrenes premisser.
    Men skjønner jo selvfølgelig at ikke alle har noe valg.

 3. Hei!
  Jeg er enig med de andre, dette var et fint innlegg med flotte refleksjoner. Som småbarnsmor til to jenter på 4 år og 6 mnd, deler jeg mange av verdiene dine.
  Men i disse pensjonsreformdager; har du regnet på hva du får i din fremtidige pensjon, og sparer du til pensjon? Det kan være veldig lurt, ettersom de summer du får i barnetrygd og kontantstøtte ikke er skattbar inntekt og derfor ikke gir deg pensjons poeng gjennom trygdekassen. Jeg har planer om å være hjemmeværende frem til yngstedatteren min er to år, dersom vi klarer det økonomisk. Jeg er relativt ung, fortsatt i 20-årene, men har allerede begynt å spare til pensjon, spesielt med tanke på at pensjonsavtalen i jobben min er veldig dårlig.

 4. Flott skrevet.Det er kjempestas og flott å være hjemmemamma.Vi stortrives både voksne og barn her isåfall. Vi har rutiner på dagene,men slipper stresset å kan legge opp dagen slik vi selv ønsker:) Kjenner meg godt igjen på det med ulemper om å bli «sett ned på».Mye press og snakk om barnehage fra helsefolk osv. De har sin mening ,men de må også respekter vårt valg.Der må man stå på sitt gitt..

  Herlig, givende og flott liv:)

Comments are closed