10 grunner til å ha hjemmeundervisning

Hvorfor i alle dager ha hjemmeundervisning? Mange tenker kanskje på det som veldig sært og fremmed. Det tenkte jeg også for noen år siden, før jeg begynte å bli nysgjerrig og jeg snakket med mange som driver med det og leste mange bøker og blogger om skole, læring og hjemmeundervisning.

Etter å ha begynt med det selv, ser jeg helt annerledes på det. Hjemmeundervisning er en fantastisk mulighet vi har her i landet og jeg skulle ønske jeg visste om det tidligere.

Lilli, som har hjemmeundervisning hos oss, våknet en dag og sa: «Åh, jeg drømte at jeg begynte på skolen igjen, og det var FORFERDELIG! Rene marerittet. Jeg skal aldri begynne på skolen igjen altså!»

Lilli gjør det godt i hjemmeskolen vår. For første gang har hun gjort absolutt alle matteoppgavene i de kapitlene vi har jobbet med. Det fikk hun ikke gjort på skolen. Der turte hun ikke å spørre om hjelp fordi noen ville skryte av hvor langt de selv var og hun ville føle nederlag og føle seg dum. Nå, når vi jobber med matte, sier hun: «Men jeg får det jo til, mamma! Jeg er ikke dum!! »
Det er nok for meg altså, til å se hele forskjellen på skole og hjemmeundervisning. Hun har det best hjemme.

Her er 10 grunner til å ha hjemmeundervisning:

 1. Individuell undervisning. Barnet studerer på en helt annen måte enn på skolen. Får hjelp med en gang og kan holde på med et tema lenge eller kort alt ettersom hvor interessant det er, eller hvor lett/vanskelig det er. Her en dag var vi litt slitne og tenkte at ja, vi kan jo  holde på med matte i 15 min i allefall, så gjør vi jo noe. Vel, de 15 minuttene, ble brått til 1, 5 time faktisk. For vi kom så godt i gang. Et friminutt midt inni der kunne ha ødelagt den flyten vi var i.
 2. Ingen konkurranse eller press. Barnet kan studere uten press rundt seg. Barnet får god kontakt med sin nysgjerrighet og kan stille alle mulige spørsmål uten å tenke på at noen kanskje vil le av dem. De vil ikke føle seg dumme hvis de bruker lengre tid på å forstå noe enn andre, eller om de fikk dårligere resultat på en prøve. Disse faktorene blir helt borte, og barnet lære helt uten disse forstyrrelsene.
 3. Søvn. De kan sove lengre om morgenen og ha en rolig start hver eneste morgen.
 4. Ingen lekser, kun ren skjær læringsglede i sitt eget tempo!
 5. Hyppige tilbakemelding og ros. Barnet kan få så mye ros det trenger. En lærer kan ikke ha tid til å rose alle sin elever så mye som de trenger. En forelder kan sitte ved siden av barnet og rose og støtte hele tiden underveis, noe som for mange barn er helt avgjørende og veldig motiverende.
 6. Fleksibilitet. Man kan studere når man vil, finne sin egen rytme. Man kan ta fri en dag eller to og heller trå til litt en dag. Man kan jobbe på morgenen, ettermiddagen eller kvelden, samt hvor som helst.
 7. Man kan bestemme hvilke fag man jobber med. Kanskje er det best å jobbe kontinuerlig med ett fag en hel uke og komme skikkelig inn i det. Kanskje vil man fokusere på kun to fag av gangen gjennom en uke.
  Man kan også mye lettere kombinere fag. F.eks leie en bok om vikinger på engelsk. To fluer i en smekk.
 8. Barnet blir mer bevisst på egen læring og ser muligheter rund seg.
 9. Familien får mer tid sammen.
 10. Ingen fare for mobbing fra enten elever eller lærere.

Det finnes mange flere grunner og mange gode erfaringer hvis du begynner å snakke med noen som driver hjemmeundervisning.

4 Comments:

 1. Jeg elsker at det kommer mer og mer frem at hjemmeundervisning er en mulighet, og at vi ikke bare er prisgitt dårlige skoler om man tilfeldigvis bor på feil sted. Så jeg applauderer både at du hjemmeunderviser, og at du gjør en så god jobb med å dele det ut i verden! 🙂

  Selv har jeg ungen min på en montessoriskole, men jeg er veldig klar over at om det av en eller annen grunn ikke skulle funke, så kan jeg bare ta henne ut. Skulle ønske det var lettere å kombinere hjemmeundervisning og skole da, at det ikke er enten-eller, men jeg tror ikke skolene er så klar over at det kan gjøres uten mye ekstra styr.

  • Linda C. Hagen

   Kombinasjon skole/hu kommer litt an på skolen der du bor. Her får f.eks. L være med på turer om hun vil og sånne ting 🙂 Forrige gang hun hadde hu fikk hun ha kunst og håndverk på skolen. Man er prisgitt en god tilsynsfører:) Det er mye manko på kunnskap om hu, så jeg gjør mitt beste for å spre det rundt 🙂

 2. Jeg syns det er fint at det er mulighet for hjemmeundervisning. Og ikke minst at man selv kan velge hva som passer hver familie. Det krever jo en del av deg som skal lære de. Kan du ikke skrive mer om dette, for jeg syns det er et veldig spennende tema. Lærerikt og interessant.

 3. Jeg hadde ikke hatt sjans nå, men på barneskolen er jeg litt mer positiv til egen kunnskap. 😉 Skriv mer!

Comments are closed