10 grunner til å ha hjemmeundervisning

Hvorfor i alle dager ha hjemmeundervisning? Mange tenker kanskje på det som veldig sært og fremmed. Det tenkte jeg også for noen år siden, før jeg begynte å bli nysgjerrig og jeg snakket med mange som driver med det og leste mange bøker og blogger om skole, læring og hjemmeundervisning.

Etter å ha begynt med det selv, ser jeg helt annerledes på det. Hjemmeundervisning er en fantastisk mulighet vi har her i landet og jeg skulle ønske jeg visste om det tidligere.

Lilli, som har hjemmeundervisning hos oss, våknet en dag og sa: «Åh, jeg drømte at jeg begynte på skolen igjen, og det var FORFERDELIG! Rene marerittet. Jeg skal aldri begynne på skolen igjen altså!»

Lilli gjør det godt i hjemmeskolen vår. For første gang har hun gjort absolutt alle matteoppgavene i de kapitlene vi har jobbet med. Det fikk hun ikke gjort på skolen. Der turte hun ikke å spørre om hjelp fordi noen ville skryte av hvor langt de selv var og hun ville føle nederlag og føle seg dum. Nå, når vi jobber med matte, sier hun: «Men jeg får det jo til, mamma! Jeg er ikke dum!! »
Det er nok for meg altså, til å se hele forskjellen på skole og hjemmeundervisning. Hun har det best hjemme.

Her er 10 grunner til å ha hjemmeundervisning:

 1. Individuell undervisning. Barnet studerer på en helt annen måte enn på skolen. Får hjelp med en gang og kan holde på med et tema lenge eller kort alt ettersom hvor interessant det er, eller hvor lett/vanskelig det er. Her en dag var vi litt slitne og tenkte at ja, vi kan jo  holde på med matte i 15 min i allefall, så gjør vi jo noe. Vel, de 15 minuttene, ble brått til 1, 5 time faktisk. For vi kom så godt i gang. Et friminutt midt inni der kunne ha ødelagt den flyten vi var i.
 2. Ingen konkurranse eller press. Barnet kan studere uten press rundt seg. Barnet får god kontakt med sin nysgjerrighet og kan stille alle mulige spørsmål uten å tenke på at noen kanskje vil le av dem. De vil ikke føle seg dumme hvis de bruker lengre tid på å forstå noe enn andre, eller om de fikk dårligere resultat på en prøve. Disse faktorene blir helt borte, og barnet lære helt uten disse forstyrrelsene.
 3. Søvn. De kan sove lengre om morgenen og ha en rolig start hver eneste morgen.
 4. Ingen lekser, kun ren skjær læringsglede i sitt eget tempo!
 5. Hyppige tilbakemelding og ros. Barnet kan få så mye ros det trenger. En lærer kan ikke ha tid til å rose alle sin elever så mye som de trenger. En forelder kan sitte ved siden av barnet og rose og støtte hele tiden underveis, noe som for mange barn er helt avgjørende og veldig motiverende.
 6. Fleksibilitet. Man kan studere når man vil, finne sin egen rytme. Man kan ta fri en dag eller to og heller trå til litt en dag. Man kan jobbe på morgenen, ettermiddagen eller kvelden, samt hvor som helst.
 7. Man kan bestemme hvilke fag man jobber med. Kanskje er det best å jobbe kontinuerlig med ett fag en hel uke og komme skikkelig inn i det. Kanskje vil man fokusere på kun to fag av gangen gjennom en uke.
  Man kan også mye lettere kombinere fag. F.eks leie en bok om vikinger på engelsk. To fluer i en smekk.
 8. Barnet blir mer bevisst på egen læring og ser muligheter rund seg.
 9. Familien får mer tid sammen.
 10. Ingen fare for mobbing fra enten elever eller lærere.

Det finnes mange flere grunner og mange gode erfaringer hvis du begynner å snakke med noen som driver hjemmeundervisning.

11 Comments:

 1. Jeg elsker at det kommer mer og mer frem at hjemmeundervisning er en mulighet, og at vi ikke bare er prisgitt dårlige skoler om man tilfeldigvis bor på feil sted. Så jeg applauderer både at du hjemmeunderviser, og at du gjør en så god jobb med å dele det ut i verden! 🙂

  Selv har jeg ungen min på en montessoriskole, men jeg er veldig klar over at om det av en eller annen grunn ikke skulle funke, så kan jeg bare ta henne ut. Skulle ønske det var lettere å kombinere hjemmeundervisning og skole da, at det ikke er enten-eller, men jeg tror ikke skolene er så klar over at det kan gjøres uten mye ekstra styr.

  • Linda C. Hagen

   Kombinasjon skole/hu kommer litt an på skolen der du bor. Her får f.eks. L være med på turer om hun vil og sånne ting 🙂 Forrige gang hun hadde hu fikk hun ha kunst og håndverk på skolen. Man er prisgitt en god tilsynsfører:) Det er mye manko på kunnskap om hu, så jeg gjør mitt beste for å spre det rundt 🙂

 2. Jeg syns det er fint at det er mulighet for hjemmeundervisning. Og ikke minst at man selv kan velge hva som passer hver familie. Det krever jo en del av deg som skal lære de. Kan du ikke skrive mer om dette, for jeg syns det er et veldig spennende tema. Lærerikt og interessant.

 3. Jeg hadde ikke hatt sjans nå, men på barneskolen er jeg litt mer positiv til egen kunnskap. 😉 Skriv mer!

 4. Hei, jeg suger til meg alt som står om HU over alt!!! ? både negativt og positivt. Det negative er stort sett bare negative mennesker som mener det er omsorgssvikt! Det er det såklart ikke, derimot synes jeg at det er omsorgssvikt å ikke sette barnas behov eller rop om hjelp forran sine egne behov. Jeg har fire barn, 3- 8 år.Jeg har hatt det på mine skuldre i 3 år snart… Jeg tror virkelig at mine barn, hadde fått det bedre med HU, vi er Syvendedags adventister, å har barna nå på en skole drevet av nettopp Syvendedags adventister. En fantastisk skole på mange måter… 43 elever totalt fra 1. Til tiende… De har mange ikke kristne elever der og såklart. Dette skulle vere den løsningen som var best for oss, som adventister. Men vi ser at det ikke har utgjort noen forskjell for våre to som går på skole, 1. Og 3. Klasse de er umotivert og opprørsk og sier ofte at «de vil vere hjemme- skolen er så kjedelig- jeg får ikke hjelp.».. Å de vanlige tingene de klager på. Og vi bor i en enebolig i et nokså tett bebodd strøk, vi kommer fra et småbruk med stor frihet og dyr. Å dette savner vi alle mann. Så vi ønsker oss et småbruk med stor frihet og dyr igjen. Der HU blir det store spranget. Jeg er redd for å ta steget, det er et stort ansvar. Men ønsker virkelig å klare det. Så nå er jeg ute etter støttende ord, hvis du har flere på lager? du er jo helt fantastisk.? forresten, jeg leste at du bruker endel penger på undervisnings materiell, jeg kan jo misforstå deg eller paragrafen… Jeg leste: Økonomi:
  § 2-15: «Rett til gratis offentlig grunnskoleopplæring»:«Elevane har rett til gratis offentlig grunnskoleopplæring. Kommunen kan ikkje krevje at elevane eller foreldra dekkjer utgifter i samband med grunnskoleopplæringa, til dømes utgifter til undervisningsmateriell, transport i skoletia, leiskoleopphald, ekskursjonar eller andre turar som er ein del av grunnskoleopplæringa»Ta kontakt og spør skolen om hvilke bøker du kan få låne.Kommunen gir ingen økonomisk kompensasjon. Noen familier har fått dekket faktiske utgifter ved fremlegging av kvitteringer…. utifra dette så jeg må innrømme at jeg forstår at er det kvitteringer så kan man få dekket vanlig undervisningsmateriell. Er det noe jeg ikke forstår i denne teksten??

  • Hei! Så spennende at dere vurderer HU!! Vi også har hatt barna våre på skole drevet av syvendedags adventister, selv om vi ikke tilhørere den religionen selv. Har vært veldig fornøyd med skolen, men skole er skole: Bøker, klasserom, sitte stille, tester vente på hjelp. Dette forandrer seg ikke sålenge skolen må forholde seg til reglene. Men om barna skal tilbake til skolen igjen, blir det nok den skolen. Der er det nå plass til 120 elever, så den er litt større en deres.

   Jeg også var i tenkeboksen i flere år før jeg turte å ta steget om å teste det ut. Det er et stort steg, og man vil jo ikke gjøre noe feil, og så er man litt redd for omverdnenens reaksjoner fordi det er litt sært og uvanlig. I allefall jeg. Men, man må jo bare prøve, det er ingen skam å snu.

   Jeg bruker ikke mye penger på undervisningsmatreell, har jeg skrevet det? Litt blir det, men ikke mye. Vi får låne bøker fra skolen. Man kan ikke regne med å få dekket noen ting, har jeg lært, det kommer da helt an på godviljen til kommunen.

   Hvis du har anledning og barna også vil, så er det bare å prøve. For å berolige omverdenen (selv om man egenlig kan blåse i den), så kan man jo bare si at vi bil bare teste frem til sommeren hvordan det er, så får vi se.

   Jeg må innrømme at jeg noen ganger synes det er vanskelig å løsrive seg fra skolementaliteten og skolebøker, og er noen ganger stresset på om jeg gjør nok. Men sånn har vist mange det selv om de har drevet hu i flere år. Det holder oss vel skjærpet. Men jeg ser jo også hvor mye barna lærer bare ved å leke og gjøre ting de synes er kult, som å spille minecraft og tanki online. De spør hele tiden hva engelske ord betyr og hva ting betyr på engelsk.
   Og så får de sove lengre. Han ene var så tresset på å få nok søvn at han klarte nesten ikke å sovne og var på gråten pga det stresset hver kveld. Nå vet han at han kan sove til han våkner og er glad.
   Han andre har alltid vært vanskelig å få i seng, og var vanskelig å få opp og ut om morgenen. Nå, i skrivende stund er kl 08.33. Og de skulle ha vært på skolen nuh! Men, de ligger og sover 😀 Så digg! Mye mindre stress for dem og for oss foreldrene. Barna våkner uthvilt og vi kan jobbe litt sammen.
   Nå i førjulstiden går det mye i julepynting og sånn 🙂

   Altså, du må bare prøve. Og når du blir stresset, så bare send med en melding på facebooksiden! Jeg var sykt stresset den første uken, eller de to første. Det er jo en stor forandring 🙂

   Lykke til med valget!

 5. Hei!
  Spennende å lese om dette! Jeg befinner meg i en situasjon der yngste jenta har frem til sommeren så er hun ferdig på 7.trinn. Hun begynte på denne skolen i 5.trinn og har aldri funnet sin plass. Der er mye bråk og drama og det sliter henne ut.
  Hun mistrives nå så fælt at jeg vurderer å ta henne ut å gi HU ut semesteret. Er dette noe du ville anbefalt? Jeg føler meg rimelig trygg på å kunne gi henne den undervisningen hun trenger,men hva gjør du i fag du evnt føler deg litt svak i å undervise? Som feks matte?
  Jeg tror HU ville vært fantastisk for henne,så spent på hvordan skolen vil reagere på forslaget.

  • Hei!

   Ja det vil jeg anbefale. Matte er heller ikke mitt sterkeste fag, men jeg er blitt ganske god. På det nivået de er, som datteren din, er det ikke vanskelig å komme inn i det. Dessuten har du internett med masse resurser. Dette får du til!
   Men, det tar litt tid å finne sin «stil» Men jeg ville absolutt ha prøvd det!! Go for it!

 6. Hei, Monica? jeg hadde glemt at jeg kommenterte her. Jeg har begynt prosessen, vi starter HU 1. Mars. ?? vi flytter til en liten gård langt ut og langt vekk?og barna får stor frihet, å jeg venter bare på å kjenne at jeg er klar!?? barna sier de ønsker det, å jeg er veldig glad for at vi ble bestemt på dette nå. Jeg har lest det som er å lese av relevante lover og regler. Så da er det bare samarbeidet med skolen og kommune som må på plass. Takk for inspirasjonen? jeg kontakter deg gjerne på Facebook.?

  • Så gøy å høre at dere starter hu! Så spennende! Det er bare å kontakte meg altså:)
   Jeg skal forresten holde foredrag på hu-seminar i april 🙂

 7. Jeg skreiv hei Monica… jeg mente Linda… ?

Comments are closed