Så lett er det å være en god mamma

Et godt råd til alle småbarnsforeldre er:
FÅ NOK SØVN!

Hehe, gankse ironisk, ikke sant? Det er lettere sagt enn gjort det å få nok søvn når du har småbarn.
Det er lett å være den beste moren når du er uthvilt og alt går etter planen. Det er ikke så imponerende at man klarer å være blid da, eller hva? Det ville vært rart hvis man ikke var det.

Men det er ikke altid man får nok søvn, eller at alt går etter planen. Det kan jeg godt skrive under på. Livet med små barn er egentlig ganske så uforutsigbart. Du vet aldri helt hvordan dagen vli bli.

Når jeg våkner opplagt blir dagen som regel veldig bra og jeg er en kul mamma, og kan takle nærmest HVA SOM HELST! Så det med å få nok søvn er noe å strebe etter.

Men noen ganger er det ikke selvvalgt at du får lite søvn, gjerne tre netter på rad. Barnet gråter, unger kaster opp, eller du bare får ikke sove.

Her er noen råd til deg de dagene der du ikke klarer å være den kule mammaen som takler alt:

Du trenger ikke å takle alt, senk lista, spar kreftene dine til det du MÅ gjøre, og blås i alt du synes du BØR gjøre.

Lag bare en enkel middag. Ha alltid tomatsuppe eller lignende i skapet.

HOLD MUNN! Det er fort gjort at noe glipper ut av munnen din når du er sliten eller opprørt og alt føles å gå imot deg. Men hold munn! Da slipper du å såre noen, og du slipper å angre på noe dumt du sa.

Det kommer snart en dag der energien er på topp igjen, så ikke grav deg ned p.g.a hvordan ting er akkurat i dag.

Ta imot hjelp. Hvis en venn tilbyr seg å ta barna litt, så si ja. Det betyr ikke at du har tatt deg vann over hodet. En annen gang er det din venn som trenger en hjelpende hånd.

Vær litt blind. Prøv å overse alt som har hopet seg opp, ellers blir du bare mer stresset. Det er ikke din feil at det hoper seg opp. Om du må våke om natten med et lite barn, så er det det aller viktigste du kan gøre, og så lenge du gjør det, kan du ikke gjøre noe viktigere- du gjør akkurat det du skal. Om barnet sover, så sov litt selv, ikke slit deg ut ved å bruke alle kreftene på husarbeid. Barnet bryr seg ikke om det, det trenger bare deg – en trygg favn.

Det er ok å gråte litt også. Noen ganger kan man bli helt overveldet. Men ikke ta helt av heller, det kan fort bli sånn at det eskalerer.

Avlys. Hvis du har en avtale så er det lov å avlyse hvis du virkelig ikke har krefter. Tenk på at de få kreftene du har, må du spare til familien. Ikke bruk de opp på noe som ikke er veldig viktig (med mindre det kan gi deg mer krefter da).

Jeg ville også sagt at du kunne sette igang barna til å rydde. Det kommer an på hvor store barn du har. Men det å sette barna i sving krever en viss mengde med krefter det også. Hvis du vet du ikke orker å høre «åhhhh MÅ jeg rydde», så kanskje det kan være bedre å bare droppe det. For ellers kan det føre til at du blir mer nedfor.

Gå en liten tur, hvis du har mulighet til å komme fra litt.

Har du andre tips vil jeg gjerne ta de imot!

Ha en flott søndag videre alle kule mammaer! Selv er jeg syk med hovne mandler og vondter i kroppen. Gleder meg om en dag eller to, da er jeg sikkert i full sving igjen:)

7 Comments:

 1. Bra innlegg som jeg har delt med leserne av Facebook-siden min.

  Søvn er den beste medisin mot så mye, helt enig med deg.

  God søndag!

 2. Silje mamma til Robin og Lillebror i magen

  Kjempe bra innlegg! Ja det er jammen ikke like lett alltid da man har fått for lite søvn! Noen ganger må man bare tenke på det som er det viktigste , og det er barna! ikke alt husarbeidet osv! alt man skulle gjort!

  • Søvn er alfa og omega! og når man ikke har nok krefter, må man bruke de kreftene man har på det viktigste, ja; barna. Derfor er huset vårt sånn smått kaotisk noen ganger:) Men om barna går glade tilsengs har jeg gjort min jobb:)

 3. Veldig bra, har delt det jeg også, tror vi alle har det litt sånn inne mellom om vi har 1 eller 7 barn 🙂

  • Tusen takk for delingen:) Jeg tror du har rett i at det ikke spiller noen rolle om man har 1 eller 7 barn, dette gjelder nok uansett:)

 4. Så flott å lese om flere som velger å være hjemme. Takk for gode tips til hvordan en kan være en god mamma. 🙂

Comments are closed