Pakkekalender til besvær?

Jeg leste nettopp et innlegg av en mamma som ikke lenger orker styret med pakkekalender og hun tror at mange barn gruer seg hver dag fordi de ikke får like fine ting i pakkekalendere som vennene sine.
Det kan kanskje stemme, og forskjellene er nok enorme.
Denne mammaen har hoppet av denne karusellen og det forstår jeg veldig godt!
Hun er ikke alene. Jeg er heller ikke med på den karusellen. Jeg har laget pakkekalender i alle år, men ikke en sånn en der barna får ordentlige gaver hver dag, det har vært sjokolade, seigmenn, hårstrikker og slike småting. Jeg slutter med dette fordi det tar så mye tid (jeg har jo 7 barn) og fordi det blir dyrere enn enkle sjokoladekalendere.
Jeg har aldri engang tenkt tanken på at barna skulle ønske seg ordentilge pakker hver dag frem til jul. Jeg har hørt om barn som f.eks. får et PS-spill og andre litt dyre ting hver dag.
For oss er ikke det aktuelt. Det er da bare en nedtelling? Vi har ikke råd til det heller. I år har jeg bare kjøpt en sjokoladekalender til 10 kr til hver.

Og det at mange barn blir lei seg fordi de ikke får like mye som andre…
-Det gjør ikke noe. Slik er verden. Slik er livet. Det vil alltid være noen som kan dra på flotte ferier, som kan feire bursdag på et lekeland med alle vennene sine, som får dyre pakkekalendere, som får dyre bursdagsgaver.

Men det gjør ikke noe. Ingen har vondt av det at andre har mer. Det vil alltid være sånn.
Og så slitsomt det er å hele tiden skal holde tritt med de som har mest. Særlig når man faktisk ikke egentlig har råd. Jeg leste for litt siden at det er mange foreldre som fortsatt betaler for julegavene som de ga til barna sine SIST jul! Hallo!? Er det mulig!

Foreldre som ikke har råd til dette kjøret trenger ikke å ha dårlig samvittighet. Og hvis barnet blir lei seg for at det ikke har det samme som de andre…så javel, da er det litt lei seg. Men det er ikke farlig. Det går over og mest sannsynlig lærer det barnet mer om livet enn om man hele tiden skal værne om og gjøre alt en kan for at barne ikke skal skille seg ut på noe vis.

For litt siden, så vi på filmen «Matilda» sammen som familie. Mot slutten er det en scene der Matilda leker sammen med sin nye mamma, hun som var den snille læreren hennes. Elias elsker denne scenen. Og han spoler tilbake for å se den flere ganger.
Han synes det er så fint å endelig få se Matilda få det hun trenger, en mor som er sammen med henne og som ser henne og som tar seg tid til å være sammen med henne.

Det er det barn trenger; foreldre som tar seg tid.

Dyre pakkekalendere eller merkeklær sier egentlig ikke noe om hvor høyt barna er elsket. Eller for å si det på en annen måte; Fravær av dyre pakkekalendere og dyre merkeklær betyr ikke at et barn ikke er elsket. Foreldre som ikke kan gi barna sine alt som vennene deres får kan ta det helt med ro. Det viktigste er å se barna sine, snakke, leke, kose og veilede og lære dem om livet som av og til virker svært urettferdig.

Det er verre å mangle oppmerksomhet fra sine omsorgspersoner enn å mangle en dyr jakke eller en dyr pakkekalender!

16 Comments:

 1. Et viktig tema og så godt sagt.
  Klarer man som foreldre og se på gaver og jaget etter «skal ha» som deg, lærer man de håpefulle å gjøre det samme.
  Og ingenting er vel mer verdifullt og blir satt mer pris på enn at man tar seg tid.
  Tid til de gode samtalene, å gjøre ting sammen og å se hverandre.
  Ønsker deg og dine en flott helg
  Klem fra Siv

 2. Hege (artigforkidsa)

  Jeg er så enig så enig! Vi lager heller ikke pakkekalendere til barna, av mange grunner. En veldig god grunn er at de synes sjokoladekalenderen de får av onkelen sin er den beste – tenk å få sjokolade hver dag da!! (jeg får også 😉 )
  Nå skal det sies at vi har hatt legokalender til de et par år også, men i går – da fireåringen glemte å åpne, og seksåringen ville spare noen luker til senere – da så vi på hverandre og bestemte en gang for alle at neste år blir det «kun» sjokoladekalender.
  De har bare godt av å glede seg til julaften 🙂 Og jeg tror faktisk de syns det er deilig å få kjenne på «glede-seg-følelsen» selv også!
  God helg til deg og den fine familien 🙂

 3. Veldig viktig tema!
  Hva er det egentlig med oss som innbiller oss at vi må være som «alle andre»? Hvorfor er vi ikke heller stolte av at vi ikke er som «alle andre»?

  Innlegget ditt skal jeg anbefale på søndag!

  God helg.

 4. Takk for innlegget. Jeg hadde planer om å starte med pakkekalender neste år, men nå fikk jeg noe annet å tenke på. Jeg ser at gleden de har over en enkel sjokoladekalender (hvor ble det av de med bittesmå ting i forresten?) er større enn pakkekalender. Så nå tror jeg at tanken jeg hadde før da jeg fikk nr.2 skal fullføres: Pakke kun på lørdag og søndag og sjokolade eller noe annet enkelt resten av uken. Da jeg hadde pakkekalender så var det dagene med bittesmå rosinpakker som ble satt høyest pris på.

  Jeg skal virkelig gå i tenkeboksen, for nå fikk jeg noe å tenke på 🙂

  • Jeg tror det er lurt av flere grunner å holde det enkelt. Det er egentlig ikke noe poeng i å ta helt av og lage en julaften hver dag. Det er ikke nødvendig. Dessuten så må man jo liksom bare fortsette om man begynner, og kanskje til og med toppe det. Og ved hvilken alder skal men slutte?
   En helt grei vanlig pakkekalender med småting og som ikke er veldig kostbar er helt ok. Jeg hadde kanskje gjort det fortsatt om jeg ikke hadde så mange barn. Men pakkekalender som inneholder pakker på mange hundre kroner går ikke for vår del. Det er jo bare en hyggelig nedtelling, og det er vel greit å holde det der?

   Så bra du fikk noe å tenke på da:D Lykke til! Og god jul!

 5. For et fint innlegg! Heia takhøyde og mer raushet! 🙂 Her har vi kuttet ut pakkekalender først og fremst fordi jeg syns det er noe skikkelig tull å skulle gi ungene en stor gave hver eneste dag fram til jul, dessuten kan man jo gjøre så mye annet fint. Vi har prioritert familietid sammen i årets adventskalender, og til nå har vi gjort så mye stas! Hver kveld legger guttene seg og de to eldste snakker om hva de tror kalenderen sier at vi skal finne på i morgen. Det er i grunn ganske rørende å se. 🙂 God helg til deg og dine!

  • Å så koselig at gutta dine snakker om kalenderen og hva de kanskje skal finne på fremover, det ER rørende ja! Og det vitner bare om hva som betyr mest, nemlig tid og å bli sett og lekt med og gjort ting sammen med! SÅ herlig å høre!!!
   God helg til dere også!

 6. Åh, for et bra innlegg! Jeg er hundre prosent enig. Barna vil ha tiden din, oppmerksomheten og kjærligheten din. Ikke dyre, avanserte ting.

  • Takk skal du ha! Barn oppdras ikke med penger, men med kjærlighet! Det er fint med litt penger også altså, men ikke på bekostning av kjærligheten. Det er fælt for et barn å mangle kjærlighet.

 7. Herlig å lese!

  Jeg har også droppet pakkekalenderen i år. Det var en lettelse da beslutningen var blitt gjort. 🙂 Ungene er storfornøyde med sjokoladekalenderene sine så jeg skjønner ikke hvorfor jeg har orka stresse sånn med det de tidligere årene. Det er styr nok med å kjøpe/pakke inn julepresangene..

 8. Veldig bra tema, og godt at du tar det opp. Da jeg og søsteren min var små, hadde vi pakkekalender, men istedetfor dyre fanzy pakker, kjøpte mamma en pakke eller to med Twist, og pakket inn en sjokoladebit for hver dag til hver av oss. Vi syntes dette var kjempestas, og selvom mange av vennene våre hadde «ordentlige» pakkekalendere var jeg egentlig aldri sjalu. Adventstiden og jula handler ikke om gaver og hvor dyrt alt skal være. Det handler om å være sammen med de menneskene man er glad i, om å kose seg og rett og slett ha det bra. 🙂

  Nå bor jeg dessverre såpass langt hjemmefra at jeg ikke får feiret med min egen familie, men på en måte er det greit. Jeg og samboeren min får besøk av tre andre venner, og det kommer til å bli fint det og. 🙂

 9. Jeg husker vi hadde pakkekalender da vi var små. Vi var bare to, men måtte likevel nøye oss med annenhver dag. Men det var helt greit. Vi hadde også en sånn billig sjokolade kalender (eller de med små ting i) i tilleg, så da hadde vi vel egentlig litt dobbelt opp 🙂 pakkene i pakke kalenderen var ofte ting vi likevel skulle ha fått, sånn ting vi trengte. Sokker, votter, underbukser, hårstrikk, blyanter, viskelær, litt snop, og av og til kanskje noen småleker ( en sprettball ol). Vi var fornøyde med det. Men ting har jo utviklet seg en del siden jeg var liten ser jeg. Men forventningene blir å gjerne ut ifra hva foreldrene gjør det til.

  Hvis vi ønsket oss ting, så måtte vi ofte spare til det selv (eller ihvertfall deler av det). Og det gjorde gleden av å endlig få det enda større, samtidig som at vi satte mer pris på det, og passet mer på det.

  Vi hadde ikke alt. Det hadde ikke mamma råd til. Hun var alene med oss to.men vi hadde det vi trengte ( og sikkert mer enn det også). Men mest av alt, vi hadde en mamma som var glad i oss 🙂

 10. Veldig enig med deg! Jeg har tre små, og droppet julekalenderen i år. Jeg er litt ambivalent til hele greia – i hvert fall når det kommer til pakker. Jeg synes det fint å markere at man nærmer seg jul – men til det funker jo en sjokoladekalender eller aktivitetskalender akkurat like godt! Jeg kommer nok aldri til å pakke inn 72 gaver før hver desember… og jeg tror ikke gutta mine vil lide noen som helst nød av den grunn!! 🙂

 11. Godt skrevet! Vi praktiserte pakkekalender et år, makan til mas! Tøysete gaver og for en pris. Nei, her kjører vi enkle Lego friends som ungene leker med hele året (har fått igjennom flere år) fordi jeg liker at de får inspirasjon til kreativitet som ikke er avhengig av strøm for å funke, 😉

Comments are closed