DROPP DET (ang. pms)

Noen ganger må jeg som mor, men mest kvinne, redde situasjoner som er i ferd med å oppstå pga pms.
Vi har jo  en tenåringsdatter her hjemme og det medfører månedlige pms-utbrudd situasjoner.
Nå sist var mannen dratt ut for å hente de to eldste barna våre som hadde vært på en tre dagers tur. Da de kom inn døren sa mannen:
«Jeg har kjøpt sjokolade til henne så da vet du hva slags tid det er».
Han prøvde ikke å være ekkel eller noe sånt, men han var vel litt stolt over at han hadde skjønt at han umiddelbart måtte kjøpe sjokolade til henne og han tenkte at hun var så sliten at hun ikke gadd å si noe til meg men bare ville gå inn på rommet sitt.

Vel, det er aldri godt å vite hvordan en med pms tenker, for der tok han skammelig feil. Hun hadde  nemlig sett for seg i flere timer hva hun skulle si til meg når hun kom hjem. For det er nemlig alltid slik at når hun er på tur, så får hun mensen. Så vi tøyser litt om det hun og jeg.
Og nå kom altså far å uvitende ødela hele opplegget.
For en normal person så er det ikke så lett å forstå at dette var så viktig for henne. Men når man har pms så forsterkes ALLE følelser ca 100 ganger. Og alle vet jo hvor irriterende det er når noen kommer å meddeler en nyhet som DU hadde sett frem til å meddele.

Hun ble sur på far og far ble litt provosert. Han klarte såvidt å ikke si noe som liksom skulle få henne til å forstå at hun var urimelig.

Og det var nå jeg måtte komme til unnsetning. Jeg er jo kvinne, jeg vet hvordan hun hadde det.
Jeg så rett på han, alvorlig, uten å blunke en eneste gang, og sa:

«DROPP DET. DU ANER IKKE HVA DU ROTER DEG OPP I. DU KAN IKKE DISKUTERE MED EN SOM HAR PMS. FOR DEG OG FOR HENNE, DROPP DET, GLEM DET, HOLD MUNN».

Og han gjorde det. Det er noe jeg setter pris på ved han. Han skjønner når det er lurt å høre på meg.
Og det var lurt. For da kunne hun og han få litt pause. Og snart hadde hun fått litt ro og tid på seg og hele stemningen ble straks bedre.

Så dere menn spesielt: Husk å ikke gå inn i en diskusjon med en som har pms. Det nytter ikke. Hun er ikke klar for å være rasjonell akurat da. Og så kan dere også slappe av, for det meste av det en kvinne kommer opp med under pms er ikke så sterkt og kraftig som det kan virke som der og da. Det er bare så vanskelig å kontrollere følesler de dagene i måneden. Og så er det faktisk mer synd på henne enn på dere. Dette er kjempeslitsomt for den det gjelder. Bare hold en lav profil og bit tennene sammen. De fleste kvinner med pms prøver å ta seg sammen så godt de kan hvis det er mulig. Dette er faktisk ikke en tilstand der de ser sitt snitt til å uhemmet velte ut av seg alle verdens problemer, selv om det kan virke slik. Men de er ikke så kyniske. Men de prøver å beherske seg.

Kjøp sjokolade til dem. Det er aldri feil!

One Comment:

  1. Ja pms er ikke lett uansett alder

Comments are closed