11 måter å styrke ekteskapet på

Travle som vi er må vi for all del ikke glemme å styrke ekteskapet vårt. Det er dette som er fundamentet i vår familie, det som lager den trygge rammen for barna våre. Hvordan vi har det i ekteskapet påvirker hvordan vi oppfører oss og hvordan stemningen i huset er. Derfor er det utrolig viktig å jobbe for å ha et godt og kjærlig ekteskap. Det påvirker oss, våre barn og vårt samfunn.

 1. Bestem deg. Først og fremst så bestem deg for at den du har valgt å leve med og har stiftet familie med, er DEN dama/typen. Ikke lur på dette eller se etter utveier hver gang det kommer litt motgang og vanskelige tider. For det tiden kommer til alle. Har du bestemt deg for dette så er det så mye lettere å holde sammen, og den andre trenger heller ikke å lure på hva som skjer. En slik besluttsomhet er en stor trygghet og sikkerhet i forholdet.
 2. Gå på date. Hvis dere kan, så dra ut av huset bare dere to og ha en date. Gjerne hver uke. Er det vanskelig å komme seg ut, så ha date hjemme. En tid der dere gjør noe koselig. Se film, lag mat. Det viktigste er at dere har tid sammen. Og ikke bare tilfeldigvis har tid samtidig.
 3. Slå av tv-en. Den trenger ikke alltid være på. Slå den av og la det være litt stille og dermed mulighet for en samtale.
 4. Samarbeid. Bli enige om familieregler og rutiner som dere sammen håndhever. Dette rydder unna uenigheter og misforståelser og det skaper orden.
 5. Offer. Når man stifter en familie, så adder man mer i livet sitt, nemlig den personen du skal leve med og barn. Det kan være nødvendig at du da ofrer noe av det du har vært vant til å ha tid til å drive med. «Å ofre» er noe man gjør til fordel for noe bedre.
  Alltid sett familien først.
 6. Snakk kjærlig og vennlig og med respekt til hverandre. Tenkt deg at du er en selger og du snakker til en potensiell kunde med disrepekt, uvennlighet og nedlatenhet. Er sjansen da stor for å gjøre et salg? Tror ikke det. Snakk med respekt til din partner, snakk vennlig og med kjærlighet. Det motsatte av dette er helt drepen for kjærligheten. Du øker ikke kjærligheten ved å snakke respektløst til din kjære. Man snakker pent til de kjæreste personene du har i livet.
 7. Romantikk i hverdagen. Det er så mange små ting som bringer litt romantikk inn i hverdagen. Romantikk trenger ikke å være diamantringer og store rosebuketter. Romantikk er også en klem, et kyss, et kompliment, en hyggelig sms, hjelp til ting i hverdagen som å ta ut søpla og andre huslige oppgaver.
 8. Barn. Er det noe som virkelig bringer oss sammen er det barna. Engasjement i barna bringer dere sammen. Småbarnsfasen er en tid der mange par bryter opp. Men ikke gi opp. Dette er på flere måter en kritisk fase. Du blir kjent med deg selv på en helt annen måte enn før og du ser partneren din på måter du ikke har gjort før. Dere vil se hverandre når dere har manko på søvn, og det er ikke alltid like lekkert. Men nettopp i denne tiden er det nødvendig å ofre. Stå sammen, hjelp og støtt hverandre og dette kan være både idyllisk og fantastisk.
 9. Avlastning. Alle har tunge dager og perioder. Da må man tilpasse seg og det kan godt bli nødvendig at en ene ofrer noe for å avlaste den andre. Det kan være trening eller en hobby eller til og med jobb. En kveld, en uke eller en lang periode.
 10. Se hverandre. Det er veldig ensomt og trist å ikke bli sett. Ikke vær egoistisk og bare se deg selv og dine behov og interesser. Begge to må få med seg hva den andre liker og ting som den andre gjør. Og man må si «takk» for ting som blir gjort. Man må ikke gi den andre mer jobb fordi man er lat. Man må ikke ta den andre for gitt. Ikke ta for gitt at den ene alltid rydder av bordet bare fordi vedkommende alltid gjør det. Ikke bli så komfortabel at du ikke «gidder» å hjelpe til fordi du vet at den andre gjør det likevel hvis du «later» deg lenge nok. Dette er ikke særlig kjærlig.
 11. Elsk hverandre. ordet «elske» er ikke bare en følelse, men også et verb. Å elske noen er aktivt. Du må opprettholde følelsen av å elske ved å elske. Altså å gjøre noe. Si «jeg er glad i deg», gjør gode ting som underbygger dine følelser, bevis at du elsker ved måten du snakker på. Og ikke gjør det bare på facebook. Det er så lett å skrive noe fint på facebook, men det betyr kanskje enda mer når det som skrives der bekreftes i hverdagen gjennom handling og ord. Akkurat dette er min mann et godt eksempel på. Han har veldig lett for å rose meg opp i skyene på facebook. Men faktum er at han gjør det utenom også. Tenk bare på hvordan det får meg til å føle!
  Tenk så trist for meg hvis dette bare var noe han gjorde for at andres skulle tro at han var så kjærlig og god, hvis dette ikke var virkeligheten hjemme.

I «Familien – en erklæring til verden» står det mange ting som er viktige for barn og for familien. Det står om hvordan man skal være mot hverandre og mot barna.
Familien er samfunnets grunnleggende enhet og burde styrkes på alle måter. Både paret selv, men også samfunnet burde hjelpe til med å verne om og styrke familien.

Erklæringen om familien ble først lest opp for 20 år siden. Det var veldig aktuelt da, men enda mer aktuelt nå hvis man ser seg rundt og ser hva som foregår med «familien».
For å styrke familien, må man styrke ekteskapet.

Comments are closed.