Hjemmeundervisning-seminar og teknisk museum

Vi startet med hjemmeskole for to av barna i starten av mars, så vi er veldig nye på dette. Jeg har lest mye om det ( i 3 år) og snakket med flere som har hjemmeskole og jeg har virkelig ikke bare hoppet i dette.
Tanker om og erfaringer med den offentlige skolen er mange, for det meste positive, men også negative. En av de tingene jeg ikke er fan av, er all testingen i alle bauer og kanter. Jeg har sett barna mine bli stresset av dette og jeg har sett dem gjøre mange lekser som jeg ikke har skjønt poenget med, men de har måttet gjøre dem for ikke å få anmerkning eller «kjeft» av læreren som de sier. Jeg har sett at barna (generelt og ikke spesifikt de to som nå har hjemmeundervisning) egentlig ikke har fått noe stort ut av enkelte lekser annet enn frustrasjon fordi det tar for mye tid og fordi det er kjedelig.
Og får de ikke alt rett på tester, føler de seg dårlige og lite flinke. Ja, kanskje kunne man ha øvd mer og sånt, men jeg ser at de sammenligner seg med andre og det er om å gjøre å være best. På alt. Til et bestemt tidspunkt.

Det er vanskelig å skrive noe kort om mine erfaringer som mor til skolebarn over en periode på 12 år. Men, jeg har mine erfaringer og observasjoner.

Jeg har ikke hatt barna i barnehage, noe som mange provoseres av og mange lurer på om det ikke skader barnas sosiale evner. Som svar på det:  Det gjør det ikke! Det vet jeg nå. De får utvikle seg i sitt tempo og står ikke noe tilbake i forhold barn som har gått i barnehage, hverken faglig eller sosialt. Hjemmeskole trekker disse tankene litt lenger, nemlig til å gjelde skole også, og ikke bare barnehage. Barn kan nemlig lære andre steder enn i et klasserom med en lærer som ber dem lese bøker som noen andre har bedt ham om å be elevene lese. Det er flere måte å gjøre ting på og det er flere måter å lære på.
Det store og viktige ordet «sosialisering» synes jeg virkelig man kan sette en stor og tykk strek over. Det er som om det motsatte av sosialisering er total isolering. Det er det ikke!

Vi har nylig vært på teknisk museum med de to vi har hjemmeundervisning med samt to av de andre barna også. Der møtte vi andre som også har hjemmeundervisning og jeg fikk snakket med flere andre voksne om tanker og erfaringer med hjemmeundervisning.

I helgen var det et seminar i regi av nhuf om hjemmeundervisning. Det syntes jeg var kjempespennende. Jeg suger til meg alle ord jeg hører og lytter med stor iver på andre som forteller som sine erfaringer.

Jeg vil anbefale alle dere andre som er nysgjerrige på hjemmeundervisning om å google og lese dere til alt dere lurer på. Det finnes mange mødre i usa som blogger om deres hjemmeskole, og jeg henter inspirasjon blant annet derfra. Det er noen linker til noen av de i bloggrullen min.

Her er noen bilder fra teknisk museum og utstillingen «Game on» som falt i god smak hos barna!

Barna er med på kodeverksted og lager film!

Barna er med på kodeverksted og lager film!

Til og med Eskil på 6 år lagde film!

Til og med Eskil på 6 år lagde film!

Kult spill!

Kult spill!

Far og sønn tester spill!

Far og sønn tester spill! Det som er så digg er at mannen har eget firma og har anledning til å kunne bli med på ting som dette! Det var en kjempefin dag!

Barna fikk være med på et kodeverksted der de lærte å programmere og lage sine egne filmer.

Barna fikk være med på et kodeverksted der de lærte å programmere og lage sine egne filmer. Kjempemorsomt. Dette kan vi fortsette med hjemme:)

4 Comments:

  1. Vi var også på hjemmeundervisningsseminar i helgen 🙂 Kjempespennende! 🙂 Hjemmeunderviser ikke selv enda, men er virkelig i tenkeboksen! 🙂

  2. Beundrer deg for motet du har. Spennande å lese om hjemmeskolen dåkas og erfaringane du gjer deg. Eg er berre interisert enda, har foreløpig komt til det steget å ha barna heime istadenfor barnehage. Syns det var så bra det du skreiv om å sette ein stor og tykk strek over ordet sosialisering. Haha, så bra sagt! Så enig. Har sjølv 2 skulebarn, 3 under. Leser også mange amerikasnke blogger og blir inspirert. Det samme blir eg av din 😉 Be blessed ♥

    • Linda C. Hagen

      Tusen takk for gode ord! Jeg synes virkelig ordet sosialisering er overdimensjonert, som om barnehage og skole er de eneste stedene dette kan foregå. Det foregår helt naturlig når man er sammen med familie og venner (som ikke er nødt til å være på skolen). De færreste er helt isolert fra omverdenen. Men selv 8 timer barnehage hver dag, eller skole hver dag er nødvendig for å sosialiseres. Man må jo også tenke på hvordan man sosialiseres, er f.eks miljøet man er i trygt, sunt, utviklende?
      Lykke til videre med vurderingen ang. hjemmeskole 🙂

Comments are closed