Hvorfor foreldre må bety mer enn kompiser – boka som haster!

Dette er den boken jeg skulle ønske at jeg hadde for mange år siden.

Har du lagt merke til at ungdommer «kopierer» hverandre?
Har du merket at de kan være frekke?
Himle med øynene?
At det ikke virker som om dine synspunkter appelerer til dem i det hele tatt?
At de ikke vil være sammen med familien?
At det virker som om venner betyr alt?
At det virker som om det vennene mener og gjør er det som styrer dem?
At de forandrer oppførsel når de har vært mye sammen med venner, og må bruke litt tid hjemme på å bli «normal»?
Har du noen gang følt at du ikke helt får kontakt med barnet/ungdommen din?
Har du lurt på om det det er bra eller dårlig at ungdom er så mye sammen?
Har du følt deg rådvill som forelder?
Skal du stole fullt og helt på barna/ungdommen? Litt? Ikke i det hele tatt? Kommer an på? Kommer an på hva?
Hvordan opprette et godt forhold til barnet ditt?
Stusser du over lav seksuell debutalder bland barn/ungdom og generelt seksuell utforskning?

Det handler om denne boken: «Vær tilstede i ditt barns liv» på norsk og «Hold on to your kids» på engelsk.

Det er umulig å velge et avsnitt fra boken å vise dere, men det dreier seg i det store og det hele om at barn og  unge vender seg på et tidspunkt til hverandre for veiledning ang. hvordan å leve og dermed oppdras de av hverandre, m.a.o. av personer som ikke er kompetente til å oppdra andre.
De voksne er viktigere enn noen gang. Boken er delt inn i 5 deler: 1. Fenomenet jevnalderorientering (jao). 2. Sabotasje: Hvordan jao undergraver foreldreomsorg. 3. Fastlåst i umodenhet: Hvordan jao undergraver en sunn utvikling. 4. Vær tilstede i ditt barns liv: Hvordan vi holder fast ved våre barn – og hvordan vi vinner dem tilbake. 5. Forebyggende jao.

Alle delene har også flere kapitler under seg.

Altså, denne boken fikk jeg anbefalt av flere i ulike grupper på Facebook. En dag var det en som ga meg en kreditt på Storytel, og da kunne jeg lytte til boken på engelsk. Da jeg var på trening på Spenst hadde jeg (og har fortsatt) denne boken på øret. Jeg skjønte fort at denne boken kunne jeg ikke holde for meg selv. Jeg måtte bestille den på norsk og lese den fra starten igjen og gå igjennom den sammen med mannen min også.

Jeg har hatt sååå mange a-ha-opplevelser når jeg har hørt og lest i den. «Er det DERFOR hun/han oppfører seg sånn??»
Jeg oppdager også at veldig mange av mine hypoteser stemmer overens med kunnskapen jeg får fra boken.
Det er også en fryd å få så mye ny innsikt og kunnskap om barn, ungdom og den uvurderlig viktige tilknytningen og konsekvensene av den og om konsekvensene av mangel på tilknytning.

Jeg tror jeg har snakket om denne boken til omtrent alle jeg har snakket med i det siste. Og jeg håper mange vil bestille den. Jeg bestilte den fra Ark.no, der har de tilbud på den og jeg betalte 212 kr for den.  20% avslag. Jeg finner ikke boken når jeg søker etter den på selve nettsiden, men den kommer opp når jeg googler den. Eller følg linken over.

Jeg ser frem til å benytte meg av den nyervervede kunnskapen og jeg ser at vi har gjort mye riktig som foreldre (ifølge boken), men jeg ser at jeg hadde villet gjort veldig mye annerledes om jeg hadde hatt denne kunnskapen for 6 år siden. Det er nesten litt skummelt å tenke på hvor mye som kunne vært annerledes om jeg hadde våget og visst om hvordan å gjort ting annerledes.

En gang var jeg i en diskusjon på facebook om hvorvidt man skulle stole på ungdommene sine. En som kun hadde små barn, sa at man måtte stole fult og helt på ungdommene. Jeg som hadde ungdommer, tenkte ifølge min erfaring at det kan ikke være smart. Og det viste seg å være veldig lurt å ikke stole blindt på dem. Men det er en balansegang mellom å vise tillit og å stole blindt på dem.

Ungdommer som er overlatt til hverandre er som blinde folk som prøver å veilede hverandre. Det er farlig og vi foreldre MÅ være tilstede i livene deres. Vi vil at deres modenhet skal overta «opplæringen» etter oss, ikke deres jevnaldrende som har like lite peiling på livet som dem selv.

Denne boken er et must!
Jeg klarer ikke helt å sette ord på hvor viktig jeg synes denne boken er.

artworks-000063924483-q8psd4-t500x500

bok-vaer-til-stede

Det finne mange snutter på youtube som man kan starte med, og som sagt så ligger den på storytel også. På engelsk heter den: «Hold on to your kids – why parents need to matters more than peers».
Og på norsk: «Vær tilstede i ditt barns liv – Foreldre betyr mer enn kompiser».

Søk  på «Gordon Neufeld» eller «hold on to your kids» på youtube, da får du opp mange snutter, og jeg anbefaler på det sterkeste å bestille boken!

5 Comments:

  1. Boken er nå lastet ned, takk for tips!

  2. Ja enig, den eg kjempebra!

  3. Kristina Johannesen

    Takk Linda for dette innlegget. Eg såg ein videosnutt du la ut på FB av denne forfatteren og blei veldig engasjert/interessert i det han formidler. Stemmer så godt med det eg kjenner innerst inne er rett, som du og seier. Tilknytning er så viktig for små barn, men at det også er så viktig for ungdommer var eg ikkje klar over. Masse klokskap her. Boka skal bestillast! Julegave til meg sjølv ?

Comments are closed