Du synes kanskje jeg skulle ha vært tannlege?

Hvorfor velger en kvinne som meg – frisk og ressurssterk, å ikke jobbe –  ikke tjene penger ?

Du synes kanskje jeg burde det?
At jeg burde vært tannlege eller lærer. Eller sykepleier. Eller lege. Eller butikksjef ? Ett eller annet, bare ikke å være hjemme med barna!

Hvem i alle dager går hjemme? Når de ikke må! Hvis de ikke er syke eller av ulike grunner ikke MÅ være hjemme?
Du vil kanskje kakke meg litt i hodet og minne meg på, opplyse meg i fall jeg ikke har fått det med meg – at det er nye tider. Likestilling!
Vet du hva? Jeg er helt enig!

Jeg synes også at jeg skulle ha vært tannlege. Eller lærer. Eller kokk. Eller hva som helst.
Hvis jeg hadde villet ! Eller når jeg får lyst!
Men vet du hva? Jeg ville noe annet.

Det er ikke det at jeg er mindre talentfull enn deg. Jeg er ikke mindre ressurssterk enn deg.  Jeg har ikke mindre ambisjoner enn deg.
Saken er enkel, jeg tenker annerledes enn deg.
Jeg prioritere annerledes enn deg. Jeg har andre mål enn deg. Jeg ser verdier annerledes enn deg. Jeg har andre ønsker enn deg.
Derfor velger jeg annerledes enn deg!

Men det handler ikke om du jobber eller ei, det handler om å bidra til samfunnet, tenker du kanskje.
Vel, her må vi kanskje bare være enige om å være uenige. Vi ser på verdiskapning på ulike måter. Vi ser på det å bidra på ulike måter. Vi tenker verdier på ulike måter .

Du synes kanskje ikke at det jeg gjør her hjemme er så viktig. Men, det et viktig for meg, for familien og aller mest for barna mine, så jeg bryr meg fint lite om hva du synes om hva jeg gjør. Dessuten, familien min ER samfunnet. Vi alle er det! Å ta seg av barn og familie ER å bidra til samfunnet.

Det finnes jo fine barnehager. Dette er de beste stedene for barn å være for her får de omsorg og lærer alt de skal, sier du.
De lærer helt sikkert mye i barnehagen, men det gjør de hjemme også! Pluss at den beste omsorgen får de hjemme.
Noen sier; barn kan nok kanskje lære like mye hjemme som i barnehagen. Jeg vil snu det opp ned og si: barn kan nok kanskje lære like mye i barnehagen som hjemme. Ser du forskjellen?
Vi som er hjemme med barn, får stadig høre at barn lærer mer i barnehagen enn hjemme. Hvor kommer det fra? Ingen har vært her hos meg og studert mitt barn i allefall.

Jeg er ikke imot barnehager. Men, jeg tror heller ikke at barn MÅ være der for å utvikle seg normalt, som jeg faktisk vet at mange tror. Det synes jeg er ganske trist og hvis politikere har fått innprentet det i foreldres hjerner, mener jeg det er et stort overtramp på foreldrenes tro på seg selv som kompetente omsorgspersoner og oppdragere for sine barn. NÅR er det de ikke lenger er bra nok til å lære opp og gi omsorg? Når er det at «fagpersoner» er bedre skikket til å ta seg av barna?

Tilbake til saken, nemlig at du synes at jeg burde vært tannlege istedenfor å være en hjemmeværende mor:
Hvis du sier til meg , i likestillingens navn, at jeg ikke burde kunne velge det jeg vil, det som er min store ambisjon og mitt store mål – men heller blitt tannlege, – vet du hva?
Da er det jo DU som stiller deg i veien for likestilling! Fordi du vil ta fra meg et valg!

Det at du og samfunnet ikke synes at det jeg gjør ikke hører hjemme i vår rike, moderne verden kan ikke jeg ta hensyn til.
Jeg tar aldri hensyn til hva andre mener når det dreier seg om noe så viktig som min familie, mine barn og hvordan vi vil ha det.

Tannlege eller ei, vi kvinner må kunne prioritere hva vi bruker tiden og ressursene vår på uten at andre (kvinner) kommenterer og dømmer hverandre nedenom og hjem.

Dette var til de krasse kvinnene (og menn) som jeg innimellom ser ytre sine meninger om de som er hjemme med sine barn. Jeg ser det på diverse grupper på Facebook innimellom, og jeg blir skremt av noen av holdningene.
Mange sier gjerne at de ville ha vært hjemme om de hadde hatt mulighet til det.
Mange sier at de ikke kunne tenke seg det, men at de synes det er helt ok at andre vil det og er det.
Men, mange sier også at de synes alle friske skulle jobbe og tjene penger og at barna burde være i barnehage, for det er best for barna og da bidrar begge foreldrene til samfunnet.
Dette innlegget er altså rettet til den siste gruppen.

3 Comments:

  1. Jeg ser ingenting galt i å gå hjemme slik du gjør. Jeg er sikker på at du gjør en flott jobb i hjemmet og med alt det høres med. Jeg syns det er synd at ikke flere gjør som deg.
    Barnehage kan være et godt sted å være for barn. Men hvor godt alternativ er det, det tror jeg vil variere. Hvor god er kvaliteten egentlig. Det snakkes mye om pedagogikk i barnehagen, og de skal lære sånn og sånn innen en bestemt tid. Da er man innenfor normalen. Jeg mener at barn trenger mye tid til bare å være. Ha det trygt rundt seg. Lære i sitt tempo. Da tror jeg man får trygge barn. Den som kjenner barnet best er foreldre. I en barnehage må man passe inn i rytmen og det som skjer. Skulle tro de ville utvikle roboter. Dessverre er det enkelte voksne som blir irriterte på barna når de ikke helt er inni den firkanta boksen. Allerede som lite barn starter det med er jeg innenfor eller utenfor. Barn er fantastiske og har så mye godt i seg og naturlig kreativitet. Jeg tror barnehager kan være mer ødeleggende enn oppbyggende. Her kommer det an på den enkelte arbeidstaker i barnehagen. Det finnes fantastiske voksne som jobber der og bidrar til at barna har det godt. Men at det finnes en del dårlig kvalitet innenfor veggene i barnehager rundt omkring, det tror jeg. Det er for lite voksne. Ja, barna får trøst når de har slått seg, men hva med resten av tiden. Små barn bruker mye tid på å sitte å vente på tur. Ja, det er en fin læring å kunne vente på tur. Regn sammen hvor mye tid som går på å vente i løpet av dagen for små barn. Vente på mat, vente på å gå fra bordet, vente på bleieskift, vente på en leke, vente for å vaske hendene, vente for å gå inn. Man må jo vente til alle er på plass. Vente på at samlingstunden kan begynne, vente på foreldre som skal hente. I løpet av et år blir det utrolig mye tid. Det er hektisk rytme i barnehagen, jeg vil tro det kan være vanskelig å finne roen for barna. På noen avd. er det mange barn, det er fint for de å ha andre barn rundt seg, men det er mye støy. Jeg er kritisk til om barnehagen er så god som de fleste vil ha det til. Mye er bra. Alle barn er forskjellig. Jeg tror å være hjemme med barna slik du gjør er det beste. Men for noen foreldre kan barnehage være bra, da mener jeg korte dager er et godt alternativ. Full dag er for lenge. Jeg tror barnehager gjør sitt beste for å være gode. Kanskje de går litt for langt med all denne pedagogikken. Det å utvikle gode indre verdier er viktig. Alle familier har hver sine ting de syns er viktig å overføre til barna. Foreldre har en viktig påvirkningskraft og mulighet til å påvirke barna. I barnehage er man prisgitt andre barn og voksne. Jeg forstår godt at du vil ta vare på barna dine selv. Veldig flott familie du har, du har all grunn til å være stolt ??

    • Jeg sier bare AMEN! For meg er det uaktuelt å sette bort jobben med å gi de små trygghet til å lære og til å vokse til andre, sånn på heltid. Jeg vil gjøre den jobben selv. Det er min jobb. Vi foreldrene sin jobb. Har hatt barn i barnepark, noe som jeg syntes var ganske greit. Så lenge jeg har mulighet til det, blir jeg hjemme med barna. De store nyter også veldig godt av at mamma er tilgjengelig 🙂

  2. Du gir dine barn en gave som ikke kan kjøpes for penger.

    Jeg tror mange, inkludert meg selv, egentlig er litt misunnelig.

Comments are closed