Rydd! (kunsten å få barna med på det)

Det finnes mange måter å få barna med på å rydde. Alle må jo hjelpe til i hjemmet for at alle skal ha det behagelig. Bare klesvask og kjøkken alene er en heldagsjobb. Men man har jo bad og stuer, ganger og diverse soverom også, som er i bruk hele tiden. Det er viktig å passe på at også mamma får sin «leketid» som hun kan bruke på hva hun vil. Jeg bruker min leketid på trening, scrapping, sying av og til, men for det meste oppussing, som er min store hobby!

Det finnes mange forskjellige metoder for å motivere barna og for å gjøre ryddingen kjapt. Her er noen av måtene jeg bruker:

Når det er skikkelig ille og vi trenger å bruke en lørdag for å ta et godt tak overalt, motiverer jeg de ved at jeg fyller små kindereggkjerner med for eksempel nonstopp, og gjemmer de i de områdene de skal rydde, slik at de kommer til å finne dem når de rydder. Alle har da bestemte områder å rydde, sånn at alle får like mange kindereggkjerner. Dette synes de er morsomt.

En annen ting som også har fungert, er at jeg har listet opp ting som må gjøres fra 1 til 6. For eksempel slik: 1- rydd i stua, 2 – rydd i tv-stua, 3 – rydd/vask sko/skoskap i gangen, 4 – vask kjøkkenbord og kjøkkenstoler, 5 – rydd og vask på badet, 6 – ta en pause å les i en bok. Så har jeg terning, og alle slår etter tur og får da tildelt en av oppgavene på den måten. Det er ikke lov å ha samme tall to ganger på rad. Alle skal ha en sekser minst to ganger. Dette er litt spennende, og vi bytter hvert femte minutt. Det er om å gjøre å jobbe så fort vi kan, sånn at vi får mye tid til å leke etterpå. Hvis en av oppgavene blir fullført, har jeg som regel noe annet jeg kan føre opp.

Noen ganger leker vi «Kim`s lek». Da sitter jeg i en stol i stua, og ser meg nøye rundt på alt som ligger på gulvet. Så holder jeg for øynene i noen sekunder. Når jeg åpner dem skal jeg prøve å se hva det er som er ryddet bort. Dette er morsomt for de små!

En annen variant er at jeg beskriver en ting som ligger på gulvet som skal ryddes bort, uten å si hva det er. Det kan for eksempel være en rosa lang slange som ligger på gulvet. Da kan jeg begynne med å si «lang, delt tunge». Så må de tenke på hva det er som har lang, delt tunge. Hvis de ikke klarer det, gir jeg flere hint, for for eksempel «rosa», «zikk-zakk-mønster». Denne ryddingen kan jo ta litt tid, det går fortere om jeg gjør det selv. Men poenget er at vi gjør noe som er morsomt OG det blir ryddig! Guttene liker dette veldig godt!

En metode som fungere på de eldste er at de får ti kroner for hver ting de rydder. Men da må de rydde om kapp med meg (og jeg er kjapp). Denne metoden går veldig fort og det blir ryddig på et blunk! Vi starter på likt, og de må telle hvor mange ting de rydder på plass. En bunke med aviser er 10 kr, og ikke 10 kr pr, avis (ellers blir jeg jo ruinert). Jeg forter meg å rydde og de må også kjappe seg hvis de skal klare å skaffe seg noen penger. Skjønner? Dette går unna!

Jeg gjør ikke alt dette hver gang det skal ryddes her. Men av og til er det bra med litt forandring. Og noen ganger trenger de motivasjon for å komme i gang, og da fungerer det godt med en av disse metodene. Ellers har alle barna egne faste ansvarsområder alt etter hvor store de er. Lilli, for eksempel har kun rommet sitt å holde orden på. Hun hjelper ellers mye til med matlaging, for det synes hun er gøy. Eskil sin oppgave er egentlig bare å gå rundt å være søt. Jeg har sagt til alle de andre at de må lære han å rydde, for da blir det lettere for dem også etter hvert. Han rydder opp togbane og biler. Ellers roter han mest.

Gi barna litt albuerom! Med dette mener jeg at det må være rom for at de ikke alltid er i ryddehumør. Dette er litt aldersbestemt også. De to eldste tar ansvaret sitt veldig greit og er inneforstått med at de må gjøre jobben sin og at ikke mamma kan gjøre alt. Nr. 3 og 4 er ikke alltid i ryddehumør. Jeg tillater at de er treige noen ganger. Fordi andre ganger er de superflinke, så da er jeg ekstra takknemlig de gangene. Det er lov å ikke være perfekt alltid. Jeg er ikke alltid i ryddehumør selv. De gangene de ikke orker å jobbe selvstendig, får de hjelp. Det motiverer dem. Da sette vi på timeren, og jobber i 5, 10, 15 minutter alt etter som. Noen ganger trenger de mest kos og da er i grunn det viktigere enn å rydde akkurat da. Etter en stund er de kanskje i humør til å rydde likevel:)

2 Comments:

  1. Hallo 🙂 Ja det er en kunst. Mine ryddere er så store nå, så her er det sånn at de har faste klart definerte oppgaver som vi trenger at de gjør hver dag for at livet i familien skal funke, og mamma og pappa også få gjort det vi må gjøre. Og hvis de ikke gjør det, funker ikke internett dagen etter. Det er ikke alltid vi er flinke til å følge det opp, men når vi minner om det, pleier det å bli blåst her ganske fort….. 😉

Comments are closed