Jeg vil bare kose meg med ungen min!

Jeg har akkurat lest hele debatten omkring Trude Mostues utspill på vg i dag. Jeg synes det er modig gjort av henne å uttale seg og reise spørsmål. Selv er jo jeg hjemmeværende og har vært det siden jeg fikk mitt første barn, altså i snart 13 år. Det er nok ingen tvil om hva jeg mener er det beste for mine barn og meg. Men jeg er ikke den som legger meg ut i heftige debatter om hverken dette eller selvbestemt abort-spørsmålet, eller andre ting.

For å si det med en strofe (bare jeg får kose meg i bingen min) : » Bare jeg får kose meg med ungen min, så kan de andre gjøre hva de vil»! (min søster pleier å synge dette).

Vel, jeg legger meg ikke i hva andre gjør. Å debattere er det fint at andre gjør, det er også en viktig kamp for mange forskjellige spørsmål og meninger. Det jeg gjør er å vise andre at man kan være hjemmeværende selv om du ikke har flust med penger, og at man kan være hjemmeværende og synes at det er helt fantastisk. At det å være hjemmeværende er det viktigste jeg kan gjøre for mine barn og for samfunnet (skape trygge barn som blir trygge voksne, for å si det veldig enkelt).

Alle har sin grunn til at de gjør som de gjør og det kan alle få lov til å ha. Jeg har innimellom utifra diverse avisartikler og debatter følt på at det er en viss forventning til at en kvinne skal ut i jobb når barna er så og så store. Jeg har av og til følt på at det jeg gjør som hjemmeværende ikke har noen verdi i samfunnet. Men dette har aldri gått så inn på meg at jeg noen gang har vurdert å gjøre noe med det! Jeg har i grunnen aldri følt meg uviktig i forhold til at jeg er hjemmeværende. Selv føler jeg at det er det viktigste jeg kan gjøre i hele verden, for å være ærlig! Dessuten ønsker jeg å være så mye som mulig sammen med barna mine som jeg bare kan.

Jeg kjenner mange kvinner som jobber og mange av dem har ikke noe valg. Jeg tror at mange kvinner egentlig kunne ha fått til å være hjemme mtp. økonomien, med noen justeringer, hvis de virkelig ville, men jeg tror kanskje at de ikke tenker på det som mulig og at de føler at sånn skal det være. De skal jo ha barna i barnehage og de skal jo jobbe. Mange ønsker å jobbe ute – og det synes jeg de skal få lov til uten å måtte ha dårlig samvittighet.

Det jeg ønsker å formidle er at i dette samfunnet er det faktisk mulig å være hjemmeværende. Det er mulig å gå sine egne veier og blåse i hva enkelte politikere mener er best for dine barn. Men mest av alt: Jeg vil bare gjøre som jeg vil og som jeg mener er best for vår familie. Jeg vil ikke la noen fortelle meg hva jeg skal gjøre. Jeg vil bare kose meg med ungen min, så kan de andre gjøre hva de vil!

Jeg vil bare gi hjemmemammaer et ansikt utad og si at det finnes noen av oss også 🙂 Vi er verken samfunnssnyltere eller skatteunndragere – og barna våre, iallefall mine, er ikke usosialiserte og de kan veldig mye. Lilli, for eksempel, på 4 år, er kjempeflink til å steke pannekaker og akkurat nå står hun faktisk og lager seg kakao – helt selv 🙂

Nå skal vi ha en rolig stund sammen mens lillebror sover. Det er ganske rotete her akkurat nå, men det blåser vi i, for nå skal vi kose oss!
Heia alle mammaer!

7 Comments:

 1. Spennende innlegg 🙂 Vi får masse tyn for at vi velger å ikke sette vår snart 1 år gamle datter i barnehagen.. Har ingen planer om å ha henne der før hun er rundt 4 år og det er vist veldig egoistisk og slemt. Har tenkt å ha guttene (som vi venter i januar) hjemme også 😉 Jeg tror at barn trenger foreldrene sine, og at den baby på 8 mnd ikke trenger barnehage. Det er det foreldrene som gjør (og det må ikke nødvendigvis være noe galt i barnehage, men mener det er opp til hver enkelt og avgjøre hvordan man gjør det)

 2. Mona Bjørneberg

  Hei snupp 🙂
  Så enig så enig !
  Klart det GÅR hvis man VIL…
  Som du vet så var jeg hjemme lengst mulig med begge og jeg var alene uten noe ekstra statsstøtte…smiler.. og GJETT om jeg syns at mine to mirakel er blitt både sosiale, snille og omtenksomme voksne <3 Tror nok det er mer hva man vil og velger enn hva som går ?
  Ha en vidunderlig helg min kjære venn ! Glad i deg <3

 3. Kan tenke meg at Trude ser det litt biologisk iom at hun er dyrlege. Ganske enkelt, -vi har pupper, derfor skal vi amme. Sånn er det bare med oss pattedyra. Og videre at folk må tenke seg om om de har tid til å få unger, akkurat som om de må tenke på om de har tid til å kjøpe hund…. den er litt drøy kanskje, men likevel aktuell. Det tar TID å ha unger. Natt og dag, i mange mange år. Heldigvis! Jeg er heller ikke i tvil om hvem jeg vil henge med, for å si det sånn 😉

 4. Hei Linda enda ett flott innlegg, jeg er helt enig med deg, siden Svein ig jeg flytta, og vi nå da endelig har fått en baby i livet vårt, har ikke tanken for meg vært noen annen enn å være hjemme, men her borte er det mer vanlig at man ikke sender barna sine i barnehage oxo da. De fleste jeg kjenner her har sine barn hjemme hos seg hele dagene og barnehage er lissom litt ett fremmed ord, noe jeg syns er helt fantastisk. Jeg var aldri en dag i barnehage når jeg vokste opp og syns jeg har vokst opp som en grei nok person.

  • Har dere fått baby!!? Det har jeg ikke fått med meg! Gratulerer så utrolig masse! Eller, har jeg ikke fått med meg det da tro? Uansett, det var utrolig hyggelig at dere har fått barn! Hurra!! Jeg synes også du er en grei person 🙂

 5. Flott setning! » Bare jeg får kose meg med ungen min, så kan de andre gjøre hva de vil”

  Man kan klare det meste om man vil! Og det er så godt å vite at man faktisk kan gjøre det man selv mener er best har i landet, og at man ikke alltid behøver å være en i flokken.

  Kos dere med Kakao! Ryddinga går da ingen steder 😉

 6. Så godt å lese noen skrive om sitt valg, men med ydmykhet for at andre kan velge annerledes! Skjønner du har en stor flokk å ta vare på, og at dere koser dere masse sammen!

Comments are closed