Kvalitetstid og kvantitetstid – må vi ha begge?

I radiodebatten som jeg var med i går, var det selvsagt noe som de ikke fikk plass til. Jeg synes det er viktig å få med, så jeg vil skrive litt om det.

Hun jeg debbaterte mot, sa at selv om man jobber fullt, så har man jo all kvalitetstid sammen. Man har morgningene, etter jobb/barnehage og alle helger, så man har mye tid tross alt og viktigst av alt så har man kvalitetstiden sammen.

Jeg er helt enig i at kvalitetstid er viktig! Men jeg mener at kvantitesttiden også er veldig viktig.
For å kunne nyte kvalitetstiden må man ha hatt kvantitesttid. Det er i kvantitetstiden man lærer å fungere sammen og jobbe sammen. Det er da man legger grunnlaget for varig og god kvalitetstid. Uten kvantitetstid kan kvalitetstiden bli kunstig og krampeaktig. Man kan ikke basere et godt familieliv KUN på kvalitetstid.

Barn er som kjent veldig spontane. Du vet ikke når de gode øyeblikkene inntreffer, du vet ikke akkurat når den fantastisk samtale med betroelser og undringer finner sted. Et barn venter ikke til fredag kl. 1800 med å fortelle om sine tanker som kan oppstå på et øyeblikk. Du kan ikke forvente at fredag kl. 1800 er kvalitetstid.
For å få med mange av de spontane seriørse og morsomme og rare tingene som skjer med et barn i livet, trenger man å frigjøre litt tid.

Det er råttent gjort å dytte dårlig samvittighet på kvinner som jobber deltid eller som er helt hjemmeværende. Alle som velger seg mer tid med familien har overhode INGEN grunn til å føle dårlig samvittighet. Det er ikke de kvinnene det er noe galt med, det er heller samfunnet og visse personer og partier som ikke ser annet enn penger og matrielle goder. De har servert sin propaganda i flere tiår nå.
Alle kvinner burde kunne dyrke morsrollen slik de ser det gavnlig for sin familie. Og det UTEN motstand fra noen.
For meg er ikke min yrkesaktivitet viktigere enn barna. Jeg kan godt jobbe og ha karriere, men ikke samtidig som jeg småbarn, det blir nødt til å komme etter hverandre for min del. Det kommer jeg ALDRI til å unnskylde!

10 Comments:

 1. 35% i jobb og MAMMA

  AMEN!! 😀

 2. Barna våre går 3 dager i barnehagen i uken, jeg er hjemme med minste. Tiden på morgenen og ettermiddagen før og etter barnehagen er ikke den beste tiden («kvalitetstid») syns jeg. Da er det mye som skal gjøres på relativt kort tid og barna kan være trøtte og slitne. Er helt enig i måten du beskriver forholdet mellom kvantitets- og kvalitetstid på. Syns egentlig ikke noe særlig om begrepet kvalitetstid.
  Er glad i bloggen din!

 3. Supert innlegg! Jeg er helt enig! Jeg synes det var så fint det du sa i radiodebatten, at du lever ut drømmen nå! Herlig! Det samme gjør jeg.

  • Linda C.Hagen

   Tusen takk for det 😀 Ja hvorfor skulle jeg bekymre meg over pensjonspoeng (ja jeg kjenner alle argumentene) når jeg lever drømmer? Skulle jeg gå glipp av min store drøm bare fordi det er sånn at jeg ikke får pensjonspoengene mine? Nei, ikke jeg, drømmen er min og jeg lever den og nyter den!

 4. Det er ett eller annet med koblingen mellom feminisme og kapitalisme som gir meg frysninger – uææææhhh!! Det blir et instrumentelt menneskesyn der det bare er plass til mennesket som en brikke i helheten og ikke noe i seg selv. Hjælp!!

  Og hver gang de maser på oss mødre – milde himmel, hva med alle som ønsker å jobbe, men som ikke får jobb???? Tenk på all arbeidskraften vi går glipp av fordi funksjonshemmede ikke slipper til i arbeidslivet?! Hva med alle som heter Ali eller Muhammed og ikke får jobbsøknaden sin lest en gang! Gjør noe med det, LO-leder, og la oss hjemme/deltidsmammaer passe ungene våre i fred.

  Og apropos kvalitetstid: Ordet oser av dårlig samvittighet. Jeg bor vegg i vegg med en barnehage, og hvis en av ungene ramler og slår seg, da roper de aldri på andre enn mamma. Jeg kan trøste min egen unge. Det er kvalitetstid.

  Og alle mammaer og pappaer som er i permisjon med full lønn (betalt av staten) og som samtidig sender storesøsken i barnehage (subsidiert av staten). Hva er det med (fulltids)abeidende mødre som gjør at de ikke klarer å passe to (eller flere) unger samtidig når de har permisjon?

  • Linda C.Hagen

   Ja, før fikk vi ikke lov til å jobbe, nå får vi ikke lov til å være hjemme. Jeg takker kvinnene før meg som banet vei for valgmuligheter, men nå synes jeg nesten ikke det er så mye valg lenger egentlig. Vi bør ditt og vi bør datt, alle skal ha en bit av oss. Kan vi ikke få velge hvem som får biter av oss/hvem som skal få mest av oss? Må vi virkelig forsvare oss for å gi det meste av oss til vår egne barn? Ting begynner å skurre, og det virker som om det er mange der ute nå som mer eller mindre høylydt protesterer.

   Ingen trøster like bra som en mamma. Barna mine kommer i allefall til meg først:)

 5. Flott debatt og flotte argumenter 🙂 Jeg har ikke barn enda, men ønsker meg og håper jeg får det etterhvert 🙂

  • Linda C.Hagen

   Tusen takk! Fint å høre at du håper å få barn etterhvert, da har du masse å glede deg til 🙂

 6. Det er forresten en ting som blir litt borte i denne debatten. Og det er at vi er mange som ikke KLARER kombinasjonen fulltid og barneomsorg. Det å være hjemme eller deltidsarbeidende beskrives for det meste som et VALG, men livet er kanskje ikke så enkelt. Jeg tror det er mange småbarnsmødre, ja, mødre – ikke så mange fedre, som hadde hatt et betydelig større sykefravær dersom de hadde forsøkt å kombinere fulltid om livet med barn. Statistikken viser jo også at sykefraværet er økende blant småbarnsmødre.

  Men dersom man ikke klarer kombinasjonen fulltid/barn – er man da egentlig syk? Hvor smalt definerer man normalitet/friskhet dersom man defineres som unormal/syk om man ikke fikser det? Og hva vil LO-lederen at vi som ikke fikser det skal gjøre? Skal vi hoppe på heltidskarusellen og ende hos fastlegen med sykemelding og deretter hoppe på nav-karusellen?

  Nei, jeg tror det er mye bedre at vi tar skjea, eventulet kjevla, i egen hånd og finner en måte å leve på som passer oss og som vi ikke blir syke av. Og jeg har sagt det 100 ganger før: pensjonsordningen er ikke en naturlov – den kan endres. Vi som er hjemme med ungene våre er ikke dumme – vi er ansvarlige. Både for oss selv og våre familier og for samfunnet. Så det så!

  🙂

 7. Så flink du er til å få det fram! Har aldri likt ordet kvalitetstid…. synes tiden med barna har kvalitet uansett 🙂 Ekstremt lærerik hvertfall. Takk for innsatsen du gjør for oss hjemmemødre! Superflink er du!

Comments are closed