Hvordan jeg fyller opp energilageret mitt

En leser har følgene spørsmål:
 Hva gjør du for å fylle opp energinivået ditt, og hva gjør du for å ikke miste tålmodigheten din i hverdagen?
Tror vi alle blir sprø av rot og mas, men har du noen lure tips for at det ikke blir dårlig stemning og mor ikke trenger heve stemmen..
Det jeg kan gjøre for å fylle opp energivinået mitt er følgende:
Sørge for nok søvn! Når jeg får sovet nok kan jeg takle hva som helst. Men for en småbarnsmor er det ikke bare å «få seg nok søvn» alltid.
Det jeg gjør de dagene hvor energien ikke er på topp,( f. eks. på grunn av søvnmangel) er at jeg reduserer forventningene jeg har til meg selv og alt jeg skulle ha rukket over. Jeg må heller da spare energien til alt som MÅ gjøres i huset eller med barna.
Men det hender jo at jeg har kortere lunte hvis jeg ikke får nok søvn.
Jeg har vel knapt sovet en hel natt uten noen som helst avbrudd på 10 år. Så når jeg sier «få nok søvn» snakker jeg ikke om å sove hele natten nødvendigvis. Man blir vant til en natt-rytme med avbrudd i søvnen, så det er helt greit. Men jeg merker det godt hvis det går flere netter med betydelig redusert søvn.
Planlegging: Jeg har mer overskudd hvis jeg har en god plan på ting. Men jeg har ikke alltid det, og da merker jeg at jeg blir litt mer stressa. Stress stjeler energi. Jeg snakker ikke om sånn stress som i å ha mye å gjøre. For det har jeg alltid, så det er greit. Jeg er helt imponert over hvor mye jeg kan rekke over noen ganger. Da er jeg full av energi!
Ikke krangle med mannen. Det er svært svært få ting som tapper meg for mer energi enn å ikke ha det helt topp med mannen. Hvis vi ikke har det tipp topp, så får jeg ikke gjort noen ting. Jeg blir trøtt og sliten og har ikke noe energi. Derfor er det utrolig viktig for meg at jeg og mannen har det så bra som overhodet mulig. Og er det noe, så må vi fikse opp i det kjapt. Han jobber heller ikke særlig bra om ikke ting er bra mellom oss.
– Avlys. Hvis jeg merker at det er litt mye en periode, eller bare en dag, så tenker jeg at det er lov å avlyse en avtale. Jeg kan for eksempel ikke ha noe jeg skal ut på hver eneste dag. Hvis jeg er okkupert med noe en formiddag, så kan jeg ikke ha noe på kvelden i tillegg. For det som skjer da er at jeg kommer på etterskudd her hjemme, og da blir jeg stresset og lett nedfor. Det hoper seg veldig fort opp her. Det er mye å gjøre med både huset og oppfølging av lekser og diverse. Jeg posjonerer kreftene mine. Hvis jeg har noe opplegg både fredag og lørdag hender det at jeg må nedprioritere en av tingene, slik at det ikke blir for mye og jeg kan ha energi til det jeg trenger.
Gjøre noe morsomt: Jeg kan ikke BARE jobbe i huset, altså bare gjøre husarbeid hele tiden. Jeg må også leke litt. Å leke for meg er å male noe (et møbel f.eks. en hylle), eller gjøre noe kreativt. Det kan også være å trene, enten sammen med barna eller for meg selv.
– Egentid: Jeg føler ikke noe stort behov for egentid. I alle fall ikke sånn at jeg må ha det en dag i uken eller hver kveld eller noe sånt. Men noen ganger er det deilig å bare dra i butikken på egen hånd. Derimot trenger jeg mye tid med mannen min. Vi er relativt ofte på date sammen. Nå som babyen begynner å nærme seg året, kommer det sikkert til å bli oftere dater ute av huset. Det er så fint å bare være kjærester av og til. Vi er det jo hele tiden også, men det er også fint å fikse seg opp litt ekstra og bare være oss. Det fyller meg med energi.
Tåle litt rot: Dette er en viktig overlevelsesmanøver for meg. Jeg må tåle litt rot, ellers blir jeg gal! Men jeg har også en viss trivselsterskel. Men samtidig så klarer jeg å merke når jeg rett og slett bare må slappe av litt. Det er lov å lukke øynene for kjøkkenet en kveld og heller slappe av med noe på tv før man legger seg. Av erfaring vet jeg at om jeg får hvilt litt, vil jeg ha nok energi når jeg våkner dagen etter, og da kan jeg heller ta det da. Men det beste er jo å våkne til et ryddig og rent kjøkken. Men det er heller ingen krise om det ikke alltid er slik. Jeg er ganske glad for evnen jeg har til å klare å slappe av selv om det er kaos.
Vær i stormsenteret. Midt i en virvelvind er det helt stille. Når alt farer rundt deg og alt foregår på en gang, må man huske å puste og befinne seg i stormsenteret. Hvis man gir etter og hengir seg i stormen, så blir det enda mer kaos. Det at mor holder hodet kaldt er ekstremt viktig for å bevare stemningen, eller ikke gjøre den verre. ( Jeg har erfaring med begge deler, altså å hengi meg i stormen og å klare å være i stormsenteret. Jeg anbefaler stormsenteret).
Å ikke miste tålmodigheten:
Vel, her er jeg ikke noen ekspert. Jeg som alle andre, mister tålmodigheten av og til. Jeg er ikke så morsom når jeg har pms akkurat. Jeg blir helt sprø av evinnelig masing som det kan bli noen ganger når man har barn.
Jeg har ingen tips til hvordan å ikke heve stemmen noen gang. Jeg skjønner nesten ikke hvordan det er mulig å aldri gjøre det. Men det er jo forskjell på å hyle og skrike og det å skjære gjennom med et høyt og tydelig «NEI»! Det er også forskjell på å snakke høyt og å skrike. Dette er viktig å huske på.
Noen ganger føler jeg med ganske så udugelig som mamma, men jeg tror det er veldig viktig å ikke være for hard med seg selv også. Hvis man føler at man har vært for sint, så kan man slutte å være det. Da må man ikke plage seg selv med det mer, for da holder du deg selv tilbake. Bare bli glad igjen og så er du tilbake i rett spor.
Andre små ting som fyller meg med energi er en klem, en blomst, en tegning, et smil, at noen gjør det det blir bedt om.
Jeg pleier å si at barna tapper meg for energi, og de fyller meg med energi. Jeg hadde ikke klart å ha så mange barn om det ikke var for dem:)
Linda

3 Comments:

  1. Må si jeg blir mektig imponert over den jobben du gjør og hvordan du håndterer ting. Du fortjener masse, masse ros! Veldig artig å følge deg her på bloggen. 🙂

    • Takk for det:) Men ikke tro at jeg er helt ekspert på alt altså. Som jeg skriver så blir jeg både utålmodig og sint av og til, men jeg har mye erfaring i hva som fungerer og ikke fungerer og hva som er smart og ikke smart. Og den erfaringen har jeg på både godt og vondt:) Men man lærer så lenge man lever:D

  2. Det er veldig gode råd du deler her!
    Av alt du skriver er det et par punkter som er ekstra viktig for min del. Det ene er kreativiteten. Den er en utrolig kilde til energi, og kan komme til uttrykk på mange måter. I de travleste tidene er det mest sang og strikking det går i. Det krever så liten plass i hverdagen og kan fint kombineres med andre gjøremål. Synge og rydde, for eksempel. Eller strikke og hjelpe noen med lekser. Det er ikke mye som skal til! 😀

    Det andre punktet er å senke forventningene, både til hva man skal rekke over og til hvor strøkent man må ha det. Det er kanskje lettere sagt enn gjort, men blir nesten enklere for hvert barn synes jeg!

    Og så må jeg si at selv om tålmodighet er en dyd, så er det jo lov å være streng og heve stemmen innimellom. Vi er forbilder på alle områder, og barna våre må også få oppleve at det er lov å bli sint, lov å si NEI, NÅ ER DET NOK! med myndig røst. Det kan de få bruk for selv ute i den store verden (og kanskje særlig døtrene våre?) – tror nå jeg 🙂

Comments are closed