Husmor-matematikk

Matte får man alltid bruk for til noe. Jeg bruker matte hver dag! For å vise barna at man alltid vil få bruk for matte, infiltrerer jeg matte i hverdagen:

-Handleliste er jo selvskreven. Jeg regner ut hvor mye det jeg skal ha vil koste. Et laaaaaangt regnestykke. Jeg gjør sport i å treffe best mulig på summen. Mannen min er ganske så imponert faktisk:)

– Hvis jeg ser bort ifra 80 % av rotet som ligger rundt, er det ikke halvgæærnt her, da er det omtrent sånn 60% ryddig:) Logisk!

-Hvis jeg legger meg kl 24.00 og må opp kl 07.00 og må regne med avbrudd på søvn i 30 min. 5 ganger, hvor mye får jeg sove da?

– To timer til rådighet, to etasjer å vaske. Hvis jeg kan klare å bruke kun 15 min i hvert rom (12 stk), ja da rekker jeg ikke hele huset i allefall.  Men hvis jeg deler 12 rom på to og bare tar annenhvert rom, da rekker jeg i allefall det, og så kan jeg enten ta to rom til eller trene i 30 min.

– Det tar 15 min å kjøre èn vei til skolen. Vi kjører minst 3 ganger frem og tilbake hver dag. Hvor mange timer kjører jeg i uka da egentlig? Hvor mange timer er det som jeg kunne ha brukt til andre ting?

– Hvis 8 av oss beboerne har 4 par sko hver som vi bruker i løpet av en uke, og hvis alle bare lar de ligge i gangen, hvor mange par sko er det da som ligger i en haug?

– Mer sko. Hvis vi setter Eskil sine sko på en rekke, og så pappa sine sko på en rekke, hvor mye mer plass tar pappa sine sko?

– Og så et stykke som jeg aldri finner ut av: Hvorfor tar alt man må gjøre rett før man drar dobbelt, unnskyld trippelt så lang tid som om man gjorde det kvelden i forveien????

– Og så et meget avansert regnestykke. Hvorfor går det aldri opp når jeg parer sokker? Hvorfor blir det igjen en hel haug som ikke finner boren sin? Man kan kalle dem x. Lykke til med å finne x!

– Pannekakeoppskrift (mål): Like mange egg som det er personer som skal spise, pluss to egg til, så en dæsj melk, bland sammen, og en stor dæsj mel til det blir tykk røre og så tynn ut med et passende antall dæsjer melk. Barna her i huset er nå blitt veldig vant med denne måten å vurdere dl, Men en vanlig kopp er ca 2, 5 dl.

-Hvis en eggekartong med 24 egg mistes i bakken og 12 egg knuser, hvor mange egg er det igjen da, Eskil?

-Jeg regner dl ved å telle. hvis det f.eks er melk eller fløte jeg skal ha i en kjele, heller jeg i jevn stråle mens jeg teller til 1 =en dl, 2= to dl osv. Detter forstår barna også.

– Jeg har 7 barn, hvor mange år har jeg gått gravid tilsammen da?

– Knekkebrød med regnestykker:

Det er virkelig uendelige måter å infiltrere matematikk i en vanlig hverdag!

Jeg kunne kommet med sikkert 30 eksempler til, men det får være grenser.

One Comment:

  1. Mammatiltogutter

    hehe morsomt og smart !! 😉 oi vi har jo nesten like mange sko i gangen vi også og vi er 4 i familien , hvor 1 av oss ikke bruker sko enda 😀

Comments are closed