Hvordan avgjøre familieforøkelse?

Logikk. Må alt man gjør være så logisk? Og i såfall…logisk for hvem?
Jeg ønsker meg et barn til. Hvor logisk er det å ønske seg et barn til når man allerede har 7 barn liksom?
Hvor logisk er det? De er jo et pengesluk, og mindre penger har vi hele tiden jeg ikke jobber ute. Det logiske for mange, ja nesten de fleste, er at begge i forholdet er i jobb, at man får 1-3 barn. Da har man plass i en vanlig bil, man har hus, penger, det er enklere å dra på ferie med 3 barn enn 7. Mye er veldig logisk med å ha to inntekter og ikke fullt så mange barn.

Men jeg ønsker meg altså et barn til. Men det er jo ikke logisk. Hva skal man med så mange barn? Hvorfor ikke heller se frem til å få sove på natten, kunne gjøre mange ting man ikke får gjort med små barn. Sånt som å dra på konsert. Ikke så enkelt med en baby som ammer. Hvorfor ikke se frem mot å begynne å jobbe og få mer penger? Jeg er jo blitt 36 år, og har fått barn siden jeg var 20. Hvorfor ikke stoppe nå og tenke på noe annet?
Det ville være helt logisk å gjøre det.

Men for meg er logikken helt annerledes. Hvorfor ønsker noen seg barn nr 8? Jo, faktisk av samme grunn som noen ønsker seg barn nr 1, 2 og 3. Det var så fantastisk og beriket livet og man kjenner verdien av å ha en liten familie. Men så kommer logikken for mange. Det holder med 3 stk. Man må jo gjøre noe annet også, ikke bare få barn.
Og det er greit at det er logisk for noen.

Jeg har mange grunner til hvorfor det er logisk å stoppe nå på 7 barn. Grunner som de fleste kanskje har etter 1, 2 og 3 barn.
Men når jeg tenker etter hva som er logisk for MEG, så tenker jeg:
Det er helt logisk å få barn nr 8. Jeg er 36 år og har ikke sååå god tid igjen. Minsten er 1, 5 år nå, og jeg vil ikke ha for stor avstand hvis vi vet at vi vil ha et barn til. Da er det ikke noe å vente på.
Økonomi? Hvis vi skulle tenkt økonomi, skulle vi ha stoppet for flere barn siden. Så hva er annerledes nå?
Jeg har det så godt med barna rundt meg, det er så mye flott ved det og jeg vil ikke at det noen gang skal ta slutt.

En liten tass som kommer sjanglende ut av soverommet for å finne meg. Det er noe av det søteste!
Det er tusenvis av søte, koselige, morsomme, fine, kule hendelser hver eneste dag. Summen av disse er større enn summen av mindre kule og koselige hendelser forbundet med det å ha barn.

Hvordan skal man vurdere om man skal få et barn til? Hvorfor skulle man ikke ønske å ta imot et barn til?

Jeg tenker at helse og hvorvidt man er lykkelig i parforholdet er de viktigste faktorene man må ta avgjørelsen utifra.
Når det gjelder økonomi, så har man vel egentlig aldri råd til å få et barn? Det passer vel egentlig aldri helt perfekt å få barn? Likevel er min erfaring at når det er et faktum at det kommer eller skal komme et barn til, så kunne det ikke passet mer perfekt!

Mika 1

Mange tenker kanskje at jeg er helt bakvendt, men det får så være. Det er i allefall helt logisk for meg å ønske seg mange barn.
Med hånden på hjertet: Det er det kuleste, beste og mest fantastiske jeg kan tenke meg!

22 Comments:

 1. Fint skrevet. Du er heldig som har så mange flotte barn. Det viktigste er hva som er riktig for deg og din familie.
  Noen får antall barn de ønsker seg, andre får ingen. Det er superflott at det lar seg gjøre for deg å få så mange barn 🙂
  Jeg har også et ønske om et barn til, men har valgt å stoppe på 3 av ulike grunner. Jeg har vært gravid flere ganger enn jeg har barn, så jeg er veldig fornøyd med at jeg har fått 3. Jeg kjenner at det å få barn er et naturlig instinkt i meg. Jeg kunne gjerne fortsatt. Men jeg føler det er nok jobb slik det er nå. Jeg gleder meg over andre som har store familier. Det er en stor glede å se. Jeg er helt enig med deg, så lenge man kan ta vare på barna og alle dems behov for trygghet, mat, og det de trenger så er det ingen grunn til å stoppe å få flere barn. Ikke alle har den muligheten. Jeg syns det er viktig at hver og en kjenner på hva de har kapasitet til. Jeg tror vi har ganske likt syn på at barn ikke trenger det flotteste og nyeste av klær og ting. Men kjærlighet er viktigst. At man har økonomi til oppfostre barna er viktig. Strandaren kan senkes i stor grad hos mange slik at man kan realisere å være hjemme mer med barna og få flere barn hvis man ønsker. Jeg gleder meg til å følge bloggen din videre 🙂

  • Takk skal du ha Turid 🙂 EN annen ting som jeg ikke nevnte er jo at begge to må ønske et barn til, men det er jo egentlig underforstått, hehe. Ikke lurt å lure på noen et barn:) Trist å oppleve spontanaborter, jeg har opplevd det selv, to ganger. Det er ikke gøy. Standarden trenger slettes ikke være så himla høy for å ha et godt liv nei. Det er viktig å se verdien i menneskene i familien også, og ikke bare på hvilke ting man har eller ikke har. Men visse behov har man jo og som må dekkes:)
   Ja, jeg er kjempeheldig og priviligert som har fått 7 barn!
   Ha en fin dag videre:D

 2. Hehe, jeg har også gått de siste dagene og tenkt på en nr 4 (halvparten av deg 😛 ) Og når Karoline fyller 2 år, blir det nok å prøve på en nr 4 🙂

  • Hvorfor vente til hun blir 2? hahaha, neida. Så kult, det var morsomt å høre. Lykke til når tiden nærmer seg. Det er liksom så kult med barn tross alt. Og heldigvis for det, ellers hadde jo ikke folk orket å få barn nr 2.3 osv.

 3. Glimrende!!! Og nå blir jo jeg snart pensjonist, så da kan jeg trå til litt mer. Jeg samler på barnebarn.

  • Hehe, ja og du har jo en fin samling allerede også:) Synes da du trår til nesten i overkant nå jeg da. haha, Du har jo besøk av barnebarn nesten hver helg:) De er heldige!

 4. Helena mamma til 8

  Der traff du virkelig spikeren på hodet, og jeg kjenner meg veldig igjen i det du skriver.
  Nå har jo jeg den 8. men hva om jeg en dag hadde lyst på en til… hvor er fornuften og logikken som du sier. Vel hos meg så forsvant den for lenge siden 🙂

  Go for it, om det er det du ønsker.

  • Det er så herlig å se andre som også har mange barn. Jeg vet liksom at dere skjønner hva jeg mener:)

 5. Innlegga dine er helt fantastiske. Eg blir helt rørt !
  Eg skjønner godt att du ønsker deg fler. Eg har sjøl nå tre stk, men skulle gjerne hatt en skokk. Men her har eg desverre ikkje helse til det. Så det, og gubben, stopper meg i å få fler 😉 Så her er det nok helt stopp..
  Eg beundrer deg, deg og mannen din<3

  • Takk skal du ha:D Ja, man er nødt til å ha helsa og mannen på sin side, ellers blir det vanskelig dessverre:) Men tre stk er også herlig!

 6. En familie En inntekt

  For et flott innlegg! Det er så flott med folk som tørr å tenke annerledes. Jeg er enig i at barn er noe helt fantastisk. Ja, det er mye arbeid, men det er så verdt det. Barn er en velsignelse!

 7. Hei 🙂 er oppvåkst i stor familie er jo veldig fint på veldig mange måter , men eg syns og det er noen ikkje så positive sider som tid med foreldrene og at det ofte var babyer som krever sitt (for små barn og baby krever jo mye tid )og mindre mulighet for at foreldra mine kunne være med på ting ! Så eg har valgt å få 3 barn og ha bedre tid med dei ! Er hjemme med dei 🙂 ingen av mine søsken har valgt å få mange barn vi ser nok litt likt på det , eg ser tilbake på min barndom som veldig god og trygg men kanskje litt lei av å ha mamma og pappa som alltid hadde så mykje å gjere ,og så mange å hjelpe osv ! Tror nok 7-8 er nok ikkje så stor forskjell på ! Lykke til uansett valget ! Veldig koselig å sjå dere på tv , herlig gjeng ! Digger bloggen din :))) klem fast leser 🙂

  • Man må helt klart passe seg for den fella der, sånn at de store ikke blir helt overlatt til seg selv. De trenger også foreldrene sine mye, men på en annen måte en småbarn. Kos deg videre med dine 3:D
   Takk for kommentaren din 😀

 8. Så fint skrevet, Linda! Det er så herlig med ditt positive syn på livet!!
  Jeg ønsker meg veldig en nr 6 nå, min yngste er jo på dagen like gammel som din Mika, og jeg synes det hadde passet perfekt med en til før aldersforskjellen blir for stor! Jeg gleder meg daglig intenst over det livet jeg er så heldig å leve her hjemme med de tre som er under skolealder, alt det skjønne, morsomme og tøysete de finner på sammen, og så de store, fine guttene mine, på vei ut i verden – hvorfor i all verden skulle jeg ikke ønske meg mer av det samme? Sånn tenker jeg 😀 Så får vi se om vi blir velsignet med enda et familiemedlem, det hadde vært flott!!
  Stor klem fra KristinB (litt fraværende i kommentarfeltet pga omfattende oppussing i heimen, men jeg er her og leser alt du skriver uansett!)

  • Fint å høre fra deg igjen, Kristin! Ja, livet er morsomt med småbarn hjemme. Kos deg videre og lykke til videre med oppussing 😀

 9. Fantastisk, fikk en ekstrem indre glede av å lese dette:) spesielt det med at valget/lystene her i livet trenger å ha en logisk forklaring:) er for tiden gravid med nr 5, i en alder av 24..og jeg elsker det!! Hadde et indre ønske om at det skulle bli tvillinger..hihi, har følt meg sinnsyk, som har ønsket meg en til, og grugleder meg til alle sjokkerte fjes som skal komme, da jeg har bestemt meg for å holde det hemmelig til venner og familie selv kan se den gravide magen:) man lever bare en gang, og hva er vel mer deilig en å gi alt du kan tenke deg av kjærlighet og få dobbelt om ikke mer tilbake?? Lykkelig mamma

  • Logikk kan være noe helt annet enn «logisk», hehe. Jeg tror nok man får MER tilbake av all kjærligheten man gir ja:) Lykke til videre i svangerskapet! Morsomt å høre om flere som ønkser seg mange barn. Du som er så tidlig ut og venter nr. 5 allerede nå når du er 24, rekker jo å få 10 barn til om du vil! Hvorfor ikke liksom? Uansett, takk for kommentaren din og lykke til videre:)

 10. For et fint og rørende innlegg. Jeg er innom bloggen din nesten hver dag, og setter stor pris på den:)
  Jeg har de siste dagene gått og vært litt trist. Livet har lært meg at alt har en slutt, og som du skriver vil heller ikke jeg slutte å ha barn rundt meg. Jeg har jo «bare» tre barn, men minsten som nettopp var en baby har blitt så stor så altfor fort! Men alt er mulig, og det ble jeg minnt på av innlegget ditt i dag:) du er en flott mamma, det evt åttende barnet er heldig som får komme til dere! Gleder meg til å følge dere videre:)

  • Takk skal du ha! Det er så lett å bli påvirket av holdninger rundt seg, de som er i samfunnet, og man kan bli lei seg av å merke at man er «utenfor» de vante holdningene, fordi det oppstår motreaksjoner og fordommer. Som regel trives jeg best i min egen boble:) Så bra at dette innlegget kunne oppmuntre deg, kjempehyggelig å høre 😀
   Klem!

 11. Barn er en velsignelse! Jeg har tre levende barn og har mistet ett. Hver dag med barna er en gave, men det er også travelt.
  Jeg, personlig, synes at syv barn er himla mye. Syv eller åtte.. det utgjør vel ikke helt den store forskjellen på mange måter:)

  Jeg synes ikke det er så viktig hvorvidt du skal ut i arbeid igjen. Ikke alle er nødt å jobbe ute. Hjemmejobbing (jeg kaller det ikke hjemmeværende når man har mange barn) er kjempeviktig -og fint!

  Men det som «bekymrer» meg litt ved at noen velger å få så mange barn, er at vi lever i en verden der det krever mye å vokse opp. Jeg forstår at det mulignes er noe annerledes for dere som «lever i» en slik menighet. Men barn trenger foreldre som har tid hver eneste dag til å følge opp lekser, gå på fotballkamper, håndballkamper, kjøre i bursdager, og ta dem med på opplevelser. Det er min mening. Det er viktig å huske at tidene forandrer seg, utdannelse er viktigere enn noen gang!

  Så; jeg kjenner av hele mitt hjerte at jeg vil være synlig for mine barn. Ikke at besteforeldre skal oppdra (de skal bare være barnevakt og kose). Ikke at storesøsken skal oppdra ( de skal også bare være barnevakt en sjelden gang -og gå foran som gode forbilder og være fine kamerater). Jeg vil ta mine barn med ut i verden, vil at de skal få oppleve, vil at de skal få mange inntrykk og vil at vår familie skal ha så pass god økonomi at vi kan hjelpe med sertifikat og høyere utdannelse når den tid kommer. Og at vi kan reise. Reise masse. Det har jeg savnet i min barndom!

  Vi er også troende, ungene har en herlig barnetro og den håper jeg de tar med seg inn i det voksne liv.

  Vi har ulike drømmer. Og ulike behov. Noen drømmer om safari i Afrika med ungene, fire ukers sommerferier i Thailand og Australia. Fjellvandring med overnatting i småhytter, campingturer der all trykker seg inn i en liten campingvogn og storbyferier der alle får plass på ett og samme hotellrom. Andre drømmer om å være hjemme med hagen full av barn.. alltid ha små barn i huset. Det er en slags trygghet i det:)

  Jeg drømmer ofte om en nummer fire. Men jeg vet at det er babytiden som frister. Alt med baby er så koselig.
  Men jeg er usikker på omungene har behov for flere søsken -og jeg tror at en baby i hus nå vil begrense deres oppvekst og oppfølging i noen grad. Det handler ikke om logikk for min del. Men jeg ønsker å være en ressurssterk mamma. Med eget bidrag til familiens økonomi. Med egen fritid. OG jeg ser frem til at min mann og jeg skal ha noen fantastiske år sammen, bare vi to, før vi setter alle kluter inn og har tid til kommende barnabarn!

  Min bestemor fikk 13 barn. Det var mer vanlig før. Jeg gikk på barne -og undomsskole med en som hadde 12 søsken.
  For meg har det aldri virket spesielt rosenrødt. Men jeg heier på deg uansett hva du måtte velge:)

  Digger bloggen din, du virker til å være en fantastisk mamma 🙂

 12. Kjør på! 🙂

  Her har jeg lyst på nr 4, men det ser ikke ut til at det går så raskt denne gangen, så foreløpig er jeg fornøyd med de 3 jeg har. 🙂
  Jeg har liksom ikke noe fast nummer heller på når det er nok… det har ikke mannen heller. hehe
  Så vi får se om det blir en nr 4 som setter seg en gang. 🙂

Comments are closed