Klokke for småbarn (og store)

Jeg har laget en slags klokke der alle i familien kan følge med på hvordan dagen arter seg. Det er spesielt aktuelt for de yngste her i huset.
Klokken inneholder ikke tider, men kun rekkefølge på de faste tingene som skjer i løpet av dagen.

Spesielt 5-åringen Eskil, er veldig opptatt av denne klokken, og spesielt er han nøye med den bolken som er mellom middag og kveldsmat, nemlig aktivitet.
Jeg har limt på et bilde der med forskjellige former for aktiviteter man kan drive med. Og han er nøye med å få trent. Etter middag løper han gjennomstua til gangen og rundt svingen og inn i kjøkkenet, og så til stua igjen. Rundt og rundt og rundt mange ganger. Og så tar han litt pushups innimellom. Så får vi kjenne på musklene hans og hvor sterk han blir og han viser oss hvor rask han er.

Han følger med på denne klokken gjennom dagen, og ser at dagen har en begynnelse og en avslutning, og til sist skal man legge seg og sove.

Grunnen til at jeg ikke har ført opp klokkeslett er fordi folk her ikke spiser frokost til samme tid, eller legger seg til samme tid.

Men vi har som regel middag sammen og kveldsmat. Og tid for lekser og oppgaver i huset varierer ikke så veldig mye, så jeg tenker at jeg kanskje kan føre opp noen tider. Så blir han sikkert interessert i å lære klokka også.
Men hovedpoenget i første omgang var egentlig å vise barna rekkefølgen vi gjør ting i:

-At man kan ikke utsette leksene til senere, for da er kanskje mamma på en aktivitet med noen, og pappa jobber eller noe. Det smarteste er å følge denne rekkefølgen. Da vil det fungere best for alle sammen. Det er en tid for leketid, og den blir lengre jo mer effektiv man er med lekser og oppgavene i hjemmet.

Jeg har tenkt til å feste på en viser, så kan Eskil selv flytte viseren rundt ettersom dagen går. Eller kanskje jeg kunne sette på en viser for hvert barn? I hver sin farge med navnet sitt på, så kan de selv flytte den rundt!
Det var smart. For jeg tenkte først å kanskje lage en egen klokke til hver av de små barna så de kunne følge planen sin. Men med hver sin viser kan de jo det på den samme klokka.
Da kan de «vise» meg hvor flinke de er. Og det er ikke lov å hoppe over lekser eller oppgaver og rett til leketid. Og de vil nok synes det er gøy å flytte på viseren vil jeg tro, så kanskje det kan motivere dem til å gjøre unna lekser og sånt!?

Jeg får gi en ny rapport om dette når jeg har fått på plass viserne:)

De synes at denne klokken er veldig fin. Det er noe jeg har tenkt på å lage ganske lenge, og plutselig her en natt bare gjorde jeg det.
Neste gang du bestiller pizza, tar du vare på kartongen og klipper ut en stor sirkel. Mal kartongen hvit og lim på bilder som passer for deres dag. Da har dere en fin konkret klokke også:)

Det er vel unødvenig å si at barna nå er i seng. Mamma og pappa har sin egen klokke, haha, og skal snart ha en liten date med «Modern family» på netflix og litt is:)

One Comment:

  1. Helt genial, har ordnet dagsplaner før men det med å lage en klokke var kjempelurt, tror jeg kopierer denne:-)) har foressten fungert som 8barns»mor» fire dager nå å jeg må bare si at jeg beundrer deg sterkt, men selvagt er det forskjell på å ha 8 egne barn og det å låne tre( for med andres barn må man også bli vant til hverandre og tilåasse seg forskjellige vaner:-))ble uansett utrolig stillt i huset når vi bare var sju i går kveld og ikke 10! Takk for fine tips:-)mvh Astrid

Comments are closed