Far – en god leder

Alle familier trenger en god leder. Og det er foreldrene som i fellesskap og enhet som skulle lede familien.
Akkurat i dag, på farsdagen, vil jeg ta for meg fars oppgaver.
I de fleste familier jobber far. Og her hos oss er det kun far som jobber, for å tjene penger i allefall. Han jobber mye for at familien skal ha det som trengs.
Men det å jobbe er ikke den eneste viktige oppgaven han har. En oppgave som er like så viktig, om ikke viktigere, er å være en leder i familien. Han leder flokken (sammen med konemor). Og han kan ikke lede flokken hvis han ikke kjenner flokken sin. Han må bruke mye tid til å opparbeide tillit og sterke bånd av kjærlighet.
Det vil si: Han må bruke mye tid på familien sin.

Jeg er så heldig at jeg hadde en far (han er død nå) som var en god leder. Han arbeidet mye for å dekke familiens fysiske behov. Og i tillegg arbeidet han mye for å dekke familiens psykologiske behov i form av at han brukte mye tid på oss. Han spilte kort med oss, tok oss med på fisketur, spilte musikkinstrumenter med oss og lekte mye med oss. På den måten viste han oss at han brydde seg om oss og var glad i oss og kunne dermed gi oss råd som vi ville lytte til, vi visste han kun ville vårt eget beste.

Nå i den travle verden vi lever i er det nesten blitt en trend med individualisme som jeg synes omtrent grenser til egoisme. Man skal bruke mye tid på seg selv og sin hobby. Men i en vellykket familie er det ikke rom for egoisme. Man kan gjerne ha hobbyer, men man må være varsom og vurdere om det går på bekostning av tid med familien. For familien er viktigst, og bør komme i fremste rekke.

I en familie skal man støtte og hjelpe hverandre fremover. Man skal stille opp for hverandre og ta vare på hverandre. Familien skulle være det største og beste støtteaparatet man har. Av og til kan man nok trenge hjelp far andre hold også, men likevel trenger man familien i ryggen.

Jeg er så takknemlig for at jeg hadde en far som levde på den måten at familien stod i sentrum. Dagen etter at han døde, fant moren og søsteren min noen foldere på skrivebordet hans, som handlet om ledelse av familien, og om hvordan forelder kan undervise og veilede sine barn på best mulig måte. Ellers hadde han fullstendig orden i papirer og regninger (han drev eget firma) og det var derfor lett å rydde opp i ting og finne de dokumenter som var nødvendige. Men det som lå fremme var altså inspirasjon om hvordan han som far kunne bli bedre.

Hvordan han var som far har nok ubevisst hjulpet meg til å ønske å finne en mann som lignet ham og som også hadde sterke familieverdier, og det gjorde jeg også.
Jeg er så glad for at jeg tidlig visste hva jeg var ute etter og ikke minst at jeg fant ham så tidlig i livet!

Det høres nok ut som en klisjè, men min mann er rett og slett en god far. Han er spesielt flink med ungdommer, og det får vi jo mange av i huset nå på løpende bånd med såpass mange barn. Det er en fryd å se han med ungdommer generelt (han er lærer i klassen for 14 -18 åringer i kirken hver søndag) og selvfølgelig våre egne ungdommer.

Jeg håper alle fedre tar sitt ansvar på fulle alvor og skjønner hvor viktig det er å prioritere familien og forstår hvilken viktig rolle de har.
Det er så mange flotte pappaer der ute, og jeg vil gratulere alle med farsdagen i dag!

Spesielt gratulerer til han som er far her i huset og til svigerfar og Sigmund, som begge to er bestefedre for våre barn.

Jeg tror at det beste en far kan gjøre for sine barn, er å elske deres mor. Og der er min mann et praktfullt eksempel, om jeg bare kan får skryte litt til av ham. Barna her i huset VET han han digger meg på alle måter 🙂

2 Comments:

  1. Dette innlegget likte jeg godt!! syns det du skriver er så sant. Familien skal være basen, tryggheten hvor alle skal lade batterier og ta vare på hverandre. Veldig bra skrevet!!! 🙂

Comments are closed