Jeiks!

Det var da som bare! jeg rydda litt i hyllene her om dagen og kom over mappa som jeg fikk på helsestasjonen rett etter at jeg hadde fått sistemann.
I den mappa var det neimen ikke lite informasjon!

Jeg synes det er veldig bra med informasjon som er til det beste for den lille babyen, men er det ikke litt vel mye å få sååå mye på en gang?
Hvis man er en helt fersk mor, så kan man kanskje få litt bakoversveis over alle de «rette tingene» man skal gjøre og alt man ikke skal gjøre!

Masse lesestoff for nybakte foreldre!

Masse lesestoff for nybakte foreldre!

Her er det viktig å ikke glemme at man har morsinnstinkt og at det er veldig sterkt. Og hvis det er noe man er usikker på, noen utfordringer man støter på, så spør man helsestasjonen eller legen om det.

Jeg skal innrømme at for min del nå var det meste her unødvendig informasjon. Jeg har god erfaring nå, men jeg skal også innrømme at jeg ifølge flere av brosjyrene synder på noen punkter!

F.eks når det gjelder brosjyren om tenner. Det står at man ikke skal gi NOE annet ett vann etter tannpuss.
Og det står at nattamming KAN gi hull i tennene.

Ooops, skulle jeg ikke ha nattammet slik jeg alltid har gjort?

Ooops, skulle jeg ikke ha nattammet slik jeg alltid har gjort?

Jeg har nattammet alle barna våre selv etter at de har fått tenner. Akkurat dette rådet strides de lærde om. Jeg ble bedt om å ikke nattamme nr 5. da hun ammet ganske lenge. Det hadde jeg aldri tenkt på at jeg ikke måtte gjøre, det var jo morsmelk liksom!
Så jeg stresset vettet av meg for å ikke amme om natten, med det resultatet at det ble bare styr for meg og henne. Og da søsteren min viste meg en artikkel om nattamming og tenner i bladet «Fødsel i fokus» som tilbakeviste det helsesøster hadde sagt til meg, så fortsatte jeg med nattammingen, og alle fikk igjen sove om natten. Og forresten så har hun ennå ikke hatt ett eneste hull i tennene.

Bare man tar visse forhåndsregler så. Men den babyen, den vil kanskje ligge inntil?

Bare man tar visse forhåndsregler så. Men den babyen, den vil kanskje ligge inntil?

Og når det gjelder samsoving, så gjør jeg det helt feil i følge brosjyren.
Jeg har ikke noe egen dyne til babyen. Babyen sover sammen med meg under min dyne. Da har jeg kontroll, han kommer helt helt helt heeeeeelt inntil meg og vi koser hele tiden. Men jeg har heller dyna ved livet mitt, sånn at det ikke går over hodet på babyen.
Når vi har barn i senge så har jeg en helt automatisk sensor i meg som virker hele tiden. Selv i søvne sjekker jeg hvordan babyen har det, passer på at han ikke er kald, eller for varm, eller at ikke noen ligger over armen hans eller noe sånt.
Det er helt unaturlig for meg at han har egen dyne når han får pupp om natta. Han må jo ligge under min dyne!
Men han har egen dyne også (bruker den bare hvis han ligger i sin egen seng – noe han aldri gjør) men det gir en falsk trygghet å tro at det i seg selv gjør samsoving helt ufarlig, som om man ikke trenger å passe på noe mer så lenge han har egen dyne. Slik er det ikke. En mor vil passe på hele tiden uansett, og det må hun. Og det gjør hun helt automatisk. Det er som om du automatisk girer når du kjører bil. Du tenker jo ikke på det, det er bare i systemet.

Det å ha enda en dyne (babydyne) i senga blir egentlig enda mer å passe på. Før da vi hadde utvidet senga, hadde de minste som regel en egen dyne, men det var fordi vi hadde så stor seng at dyna ikke rakk over alle sammen, og fordi en sparket av seg dyna mens en annen ville ha den på.
Men nå har vi minsket senga igjen og da synes jeg det holder med to vanlige dyner.

Her må man bare prøve seg frem og se hva som fungerer hos hver og en. Jeg har samsovet med barn i 17 år og har min erfaring. Andre får ikke sove med barn i senga, og da vil jeg ikke anbefale samsoving, da søvn er viktig. Noen blir stresset og er redd for at barnet skal få dyna over hodet. I mine 17 år som mamma og konstant samsover har det aldri skjedd at barnet har fått dyna over hodet.

Da jeg fikk førstemann, var det ikke så mye brosjyrer som ble delt ut. Og det at barnet skulle ha sin egen dyne i foreldresengen hadde jeg ikke hørt noe om. Så det tenkte jeg ikke på som nødvendig. Vi tok våre forholdsregler og det var at barnet ikke skulle kunne falle ut av sengen, eller bli liggende uten dyne eller ha det for varmt, eller få dyne over hodet. Har funket hos oss.

Jeg sier ikke at alle disse brosjyrene er bortkastet. Man kan kanskje få de litt pø om pø, og det er jo mange forskjellige mennesker som blir foreldre. Så enkelte ting som er en selvfølge for noen er kanskje ikke like opplagt for andre.
Men for de fleste normalt oppegående tror jeg at ting kommer til å gå helt fint selv om ikke alle disse brosjyrene pugges.
Og så kan man jo bare plukke ut det som er aktuelt og som man lurer på etterhvert.

Jeg ville bare si til nybakte foreldre at de ikke må få helt bakoversveis av så mye informasjon og råd. Det meste vil gå helt av seg selv og de har instinkter som er den viktigste veilederen for foreldre.
Den viktigste informasjonen her, tror jeg kanskje er det å ikke dekke til vognen hvor babyen ligger med tepper, selv ikke helseteppe. Dette er viktig!
Ellers så er jo helsestasjonene flinke til å følge opp og informere og ta opp ting underveis ettersom barnet vokser til.

One Comment:

  1. Jeg har også samsovet med alle mine, og kommer til å gjøre det med lille i magen også. Og jeg gjør som deg at de ligger inntil, den ekstra dyna blir bare mer man må passe på ikke kommer over babyen.

    Jeg har takket nei til disse brosjyrene sist, for det står for mye inni der og som du sier har man litt erfaring fra de andre.

    Storebror var en baby som ville være tett på hele tiden, mens storesøster var en baby som gjerne sov alene på dagen, men ville ha nærhet om natten. Lillesøster var en baby som ville være på på dagen, men som godt kunne sove en time eller to-tre om natten selv. Alle barn er forskjellige og må få lov til å være der. Det er ikke en fasit på alle barn <3

Comments are closed