Hjemmemamma på 18. året, og slik er dagene

Hei, Jeg vil fortelle litt om «jobben» min som hjemmemamma, siden det er stadig mange nye som følger bloggen, Jobben min er ikke noen vanlig jobb, men mer en livsstil, nemlig det å være hjemmeværende.

Jeg har vært hjemmeværende i snart 18 år, har 8 barn og for tiden to barn under skolealder. Barna er Silje 17, Julian 15, Elias 12, Mia 11, Lilli 9, Eskil 6, Mika 3 og Levi Mathias 1 år.
Det beste med å være hjemme med barna er at jeg kan kose med dem og være sammen med dem. Jeg kan være tilstede og oppleve alt med dem. Vi tar livet med ro og trenger ikke å stresse med noe.

Rutinene går ikke alltid på klokkeslettet. Rutinene går mer på rekkefølgen vi gjør ting i. Vi spiser frokost når vi står opp og noen ganger kler vi ikke på oss før etter frokost. Spiser gjerne i pysjen eller morgenkåpa.

Så rydder jeg, og barna (det vil si 3-åringen) er mer eller mindre med på det. Så er det lunch, og etterhvert middag og kvelds. Måltidene er kanskje de eneste faste rutinene, og det at skolebarna kommer hjem til den samme tiden hver dag. Bortsett fra de to som har hjemmeskole da. De er jo hjemme.

Når 3.åringen våkner først av han og lillebror Levi på 1 år, så sitter han på fanget mitt og vi ser på netflix. Favorittene hans er Dinotrux, Ninjago, Bakgårdsjgengen, Spøkelset Laban, Miffy og Albert Åberg. Det er så koselig å bare sitte sånn å starte dagen i ro og mak med en kosete lite gutt på fanget.

Videre så våkner Levi  også. Av og til tar vi en lang tur på badet der jeg tar en dusj mens Levi og Mika leker på badet. Når jeg er ferdig putter jeg guttene i hver sin lille badebalje og med leker. Da koser de seg skikkelig og de ler av hverandre og plasker værre! Jeg ordner meg, smører på bodylotion, sminker meg, ordner håret, og kanskje får jeg til og med strøket noen plagg som jeg pleier å gjøre på badet.

Når de er blitt skrukkete og vannet begynner å bli kaldt, eller eventuelt Levi bæsjer i vannet, er badetiden over. Da har vi brukt nærmere en time på badet, hvis ikke mer. Da har vi vasket oss, kost, tørket, kost, kledd på, og ordnet oss.

Rullerende arbeidsplan. Det byttes på hver måned hvilket område hver av barna har å holde ordne på.

Rullerende arbeidsplan. Det byttes på hver måned hvilket område hver av barna har å holde ordne på.

Når Levi sover liker Mika å legge puslespill, gjerne Dinotrux (kjent fra Netflix), eller han liker å lage høyt tårn med klosser. Han liker også å spille på pc. Jeg har begynt å innføre bokstaver i lek og jeg er spent på hvor mottakelig han vil være etter å lære.
De to tassene, Mika på 3 og Levi på 1 år er venner og har stor glede av hverandre. De ler av hverandre og Mika er svært glad i lillebror. Han koser ham og liker å holde ham på fanget.

Det som er slitsomt er hvis jeg ikke får nok søvn, og det skjer jo innimellom med småbarn i hus. Dagene er aldri like og det er noe jeg har lært å utnytte fremfor å stresse med. Noen dager får jeg ikke gjort all verdens, annet enn å amme, trille, mate, trøste og bære. Jeg har jo mye husarbeid å gjøre også.

Men jeg er jo ikke først og fremst hjemme for å gnukke og gni på inventaret, men faktisk å være der for barna. Og noen dager blir det kun det og da er har jeg jo faktisk fått gjort det viktigste jeg kunne gjøre. Så får heller huset vente litt.

Det er alltid et mål å få huset ryddig, eller egentlig å få alle som bor her til å ikke rote så veldig.
Når det er sagt så er huset i bruk hele tiden og jeg lar barna leke og utfolde seg veldig mye, som kan medføre endel rot som må ryddes opp i som kanskje ikke blir gjort like fort som jeg skulle ønske alltid.

Det forekommer krangling her hjemme som hos de fleste, men aldri slåsskamp. De store guttene på 15 og 12 år er veldig gode venner og de kan ikke huske å ha vært uvenner noen gang. Det kan heller ikke jeg huske. De har alltid vært usedvanlig gode venner.

Jeg merker at det er mer dramatikk blant jentene, men de leker roligere. Guttene er mer voldsomme i lek, mer actoinfylt.

Alle barna hjelper til i huset og vi har et bra opplegg for hvem som skal gjøre  hva. Vi rullerer hver måned på hvem som har hvilket område å holde orden på. Alle har rommene sine i tillegg til et fellesområde. Vi synes dette er kjempeviktig, både for å holde huset i orden og for at barna skal ha en nyttig funksjon som er bra for selvfølelsen deres.

En dag skal de selv styre en familie og da må de kunne masse saker og ting som de lærer i sin nåværende familie. Satser på å få en fin gjeng med fornøyde svigerdøtre og svigersønner etterhvert 🙂

Aldri en kjedelig dag som hjemmeværende! Eller jo da, det er mange dager som er mindre kule, som f.eks de dagene der det ikke har vært nok søvn natten før. Det er ganske slitsomt 🙂

2 Comments:

  1. Jeg tar av meg alle virtuelle hatter!

Comments are closed