Overlevelesteknikker for en mamma

Det er ikke til å stikke under en stol at det lett blir litt kaotisk innimellom når barna skal hit og dit og lekser og middag og babyen skriker og ja….samtidig, gjerne! Nå har jeg vært mamma i ganske mange år og synes kanskje jeg begynner å få litt dreisen på det, endelig. Siden jeg har 8 barn så tenker du kanskje at jeg må jo være utrolig organisert og strukturert for å få til alt. De som kjenner meg vet at det stemmer overhodet ikke. Men i årenes løp har jeg tilegnet meg litt erfaring og tatt til meg noen gode råd som hjelper meg til å holde hodet og hjertet på riktig sted. Jeg deler gjerne med deg disse råd og erfaringer:

1. Det er viktigere å ankomme (skole, kirke, barnehage, jobb) litt for sent – men glad, enn tidsnok og potte sur! En gang barna skulle kjøres til skolen, var pappa er stresset, den minste skolejenta ble også stresset og lei seg, finner ikke riktige sko. Gråter. Klokka går. Men tro det eller ei; det går fortere å være tålmodig enn utålmodig, for det fører bare med seg vonde følelser som så tar lengre tid å rydde opp i. Mor grep inn, sendte pappa i seng, og fant selvfølgelig de riktige skoene (for mamma vet jo hvor alt er). Ellers er pappa til stor hjelp på morgenen altså:)

2. Noen dager får du ikke gjort stort, sånn er det bare. Da kan du bare slappe av. Vær heller takknemlig de dagene du er full av energi og du får gjort en hel masse!

3. Du kan ikke gjøre alt. Gi barna ansvarsområder, og så må du ikke rydde der!!! Det er ikke ditt ansvar, du har masse annet å gjøre. Hvis du gjør jobben deres også, blir du bare mer sliten. (Dette er veldig vanskelig). Dessuten trenger barna å føle at det er behov for dem, at de er viktige for at familien skal fungere.

4. Rot. Det er ikke så lett å unngå. Men alt som ligger rundt omkring er ikke rot. Noe ligger der fordi det bor barn i huset. Matrester og oppvask som står i stua er rot, post som ligger på kjøkkenbordet er rot, sko som ikke står i gangen der de skal er rot, yttertøy i stua er rot. Leker er ikke rot. Leker går dessuten fort å rydde opp. Jeg mener ikke at det er helt greit at leker ligger strødd overalt. Men akkurat leker tåler jeg mer enn alt det andre. Leker er et tegn på at du er så heldig å ha søte gode unger i huset!

5. Rydd fort! Så frigjør du tid til morsommere ting!

6. Fyll kommodetoppene med for eksempel lys, da legger du antagelig ikke ting på toppen, og det er større sjanse for at den ser ryddig ut!

7. Dra ut og gjør noe moro, du blir aldri ferdig i huset uansett!

8. Lekesortering. Jeg har prøvd mange ganger å sortere leker. Men har funnet ut at det går mye fortere med ryddingen når jeg bare har «leker i lekekassene». Altså alt mulig av leker. I stua har jeg en stor kasse med hjul. Når vi rydder i stua, vet alle at leker skal oppi den. Det går kjempefort. Noen steder i huset har jeg leker sortert, men det er jo sjelden det er veldig orden i det. Dessuten tar det mye ekstra tid. Ikke for alle kanskje, men jeg synes det. Så jeg har senket ambisjonene med sorteringen, og er fornøyd så lenge lekene i det minste ryddes opp. En gang i blant går jeg igjennom lekene og kaster det som er ødelagt og setter bort (gir bort) det som aldri lekes med.

9. Smerteterskel for rot. Vi har alle en viss trivselsterskel når det gjelder rot. Min er ganske høy. Det er alltid tre ting jeg skal gjøre hvis jeg har noe ledig tid. Det er å rydde, å hvile og å trene. Uansett hva jeg velger å bruke den ledige tiden på, så går det på bekostning av det andre. En gang kom min mor på uventet besøk. Da lå jeg på sofaen og slappet av, mens stuen så helt bombet ut. Senere har hun sagt at hun ble så imponert over at jeg valgte å slappe av når stuen så slik ut. Ikke på en kritisk måte, altså, men hun var faktisk imponert og syntes at jeg prioriterte helt riktig. Om jeg ikke hadde hvilt, men heller ryddet, hadde jeg jo ikke fått hvilt! Skjønner??

Hvis det er veldig rotete her hos meg en dag, tyder det på at jeg har fått gjort masse annet enn å rydde. Enten har jeg vært ute i det fine været med de små, eller jeg har vært på trening, eller kanskje jeg har scrappet eller pusset opp! Et ryddig hus er kjempebra, jeg skulle ønske vi klarte å ha det ryddig hele tiden, men det får ikke vi til. Så sånn er det, vi har iallefall mye moro og masse kos! Jeg vet alltid hvor alt er som regel.

10. Ha en vaskemaskin med stor kapasitet! Min har 8 kg. Jeg vet det finnes en maskin med 11 kg`s kapasitet. Det blir nok den neste gang!

11. Kjøp hvitevarer som ikke bråker. Vi har nok støy, og jeg setter veldig pris på at oppvaskmaskinen vår nesten ikke lager lyd. Dessuten har den skjulte knapper. Det anbefaler jeg også, for jeg har stadig mange små nysgjerrige fingre på kjøkkenet.

12. Le av deg selv! Eller bare le! Vi har sport i å telle hvor mange åpene skuffer og skap det er her på morgningen når jeg styrer på kjøkkenet, for jeg lukker ikke skuffer og skapdører. Vi har alle våre ting, dette er en av mine irriterende vaner. Ikke irriterende for meg, da. Men det hadde det vært hvis alle kjeftet på meg hele tiden. Men alle bare ler av det. Like greit. Det hende selvfølgelig at jeg eller noen andre skaller i åpne skapdører. Men vi må jo alle tåle hverandres dårlige vaner. Det er tross alt mest komisk 🙂

13. Ikke forvent at alle skal være like flinke. Alle barna er forskjellige. En av våre er litt distrè. Man kan kanskje forvente at en som er såpass stor skal klare å huske på å ta med seg skolesekken ut i bilen. Er det ikke irriterende at han nesten alltid glemmer det? Jeg kan velge å irritere meg over det og mase på vekommende til det kjedsommelige, eller jeg kan smile for meg selv og være glad for at han tross alt er veldig flink til masse annet, så gi han sekken, eller sende den med en av de andre. Med tiden har han jo vokst og når går dette kjempefint:) Det vil alltid være ett eller annet å pirke på. Men det gjelder å velge og pirke på det som er virkelig vesentlig.

14. Legg deg til lading på sofaen. Det er sjelden jeg har tid til det, men noen ganger har jeg ikke noe valg. Jeg må lades opp. Koble av. Det funker fint sammen med min kjære på sofaen. Og for all del; ikke ha dårlig samvittighet selv om du kanskje ikke har ordnet kjøkkenet. Det står der i morgen også 🙂

15. Ta imot hjelp. Hvis en venninne tilbyr seg å passe barna dine litt, så si «ja» da vel! Vi jenter har vanskelig for å spørre om hjelp. Men hvis noen tilbyr seg å passe ungene dine så si at » ja, jeg skjønner at du vil låne dem litt, de er jo så elskverdige, du kan få låne dem i helgen, men jeg vil ha de tilbake på søndag kl. 1800″. Så bruker du tida på akkurat det du vil!

16. Så de tradisjonelle, da: Telle til ti, (eller kanskje 100 noen ganger)? Og så har vi «trekke pusten dypt»!

2 Comments:

  1. Her var det mange flotte tips og jeg digget plakaten på gulvet!!!!

Comments are closed