UKESMENY LAGET AV 17-ÅRINGEN

På søndag spurte jeg om en av barna ville lage en meny for uken. Julian tok fatt på oppdraget og ukemenyen ble som følger:

Mandag: Spaghetti
Tirsdag: Risotto
Onsdag: Pølser
Torsdag: Taco
Fredag: Mammapizza (dette har vi hver fredag)
Lørdag: Tandori

Det var en stor lettelse for meg at noen andre tenkte ut hva vi skulle ha til middag. Dessuten var han flink til å ikke føre opp flere dyre retter. Jeg har sagt til dem at vi kan ikke ha veldig dyr middag hver dag. Med dyr middag mener jeg middager rundt 200 kr. Vi må relativt ofte ha middager for under 100 kr og det er fullt mulig.

Spaghetti blir ca. 40 kr, hvis vi ikke har kjøtt i sausen, og 70 hvis vi har kjøtt i sausen. + en boks rømme da, det er jo veldig godt til. Under 100 kr både med og uten kjøtt.
Risotto blir omtrent det samme.
Pølser blir litt rundt 100 kr.
Taco blir litt mer, rundt 200 kr. Denne gangen kjøpte vi sånne fine tacobeger til å stappe oppi alt vi vil ha og de er litt dyre, men det går fint. 200 er jo fortsatt billig for middag til 10 personer 🙂
Mammapizza blir litt over 200 kr det også, da er det 4 pizzaer, med kebabkjøtt, pepperoni/skinke og diverse grønnsaker og ost så klart.
Tandori blir ca mellom 150 og 200. Vi pleier å lage en variant med kylling og en med kun grønnsaker. Nanbrød og diverse indisk tilbehør, og ris.
Jeg skal jammen fortsette med å la barna lage ukesmenyer der de må tenke litt pris. Og kanskje kan de selv tilberede maten noen av dagene også!

Under 1000 kr for middager på en uke. Da er jo ikke søndagsmiddagen tatt med, så litt mer blir det. Si 1200 for å helgardere. Det blir 4800 kr for bare middager på en hel måned for 10 personer. Jeg synes egentlig det er litt mye. Kanskje jeg kunne laget mange lapper med middager og fargekode dem. Blå middagslapper er billige (rundt 50 kr) og rosa litt dyrere (rundt 100 kr) og så røde middagslapper som er dyrest (200-300 kr).
Da kan jeg be barna lage ukesmenyer der de plukker blant disse lappene og summen må ikke overstige 800 i uka. Sånn kan vi klare å holde utgiftene nede og barna kan få litt innblikk i hva mat koster, samt at de ser en ting vi bruker matte til!

På den ene siden av lappen kan retten stå og på baksiden kan alle ingrediensene stå, sånn at de kan lage en handleliste 🙂

Oj, nå har jeg visst akkurat laget meg et lite prosjekt. Nå m jeg jo lage alle disse lappene og en slags kalender der de kan feste middagslappene de ulike dagene. Det blir gøy! Jeg må skaffe en magnettavle. Biltema tro?

10 Comments:

 1. Det der var en knallbra ide!!!!!

  Og jeg er FOR å inkludere ungene i mat, rengjøring, handling og planlegging!

 2. Helt supert og la barna ta del i matlagingen. Jeg hater å finne på middager! Men hvordan du får det så billig skjønner jeg fortsatt ikke 😉 Jeg tør ikke handle mat for da kommer jeg ut med den lange kassalappen hver gang. Ergo er det Robert som er husholdningssjefen her i gården 🙂

 3. Del gjerne litt hverdagsmat fra de billige kategoriene. Jeg synes alltid at maten blir dyr

 4. Hvordan klarer du å lage så billige middager til så mange? Er dere veldig småspist? Lure tips å dele?

  • Linda C. Hagen

   Er det såååå billig da? Hvor dyre middager pleier folk å ha? Hehe. Ja, skal dele flere billige middager 🙂

 5. Jeg fatter heller ikke hvordan du får maten så billig.
  Hvordan får du til spaghetti middag til 40 kroner?
  Sett gjerne opp menyer altså. Vi er 3-4 stk her i huset som spiser og vi har aldri kommet under 50 kr på en middag. Her ligger det på mellom 50 (som er kun hvis vi har suppe) og 200 kroner pr middag.

 6. Kristine T. Davidsen

  Er jo veldig mye kjøttmat her, noe som gjør maten ekstra dyr!! Med mer fisk og fugl ville matbudsjettet blitt enda lavere for middag. Dere er jo veldig glad i vegetarmat, der burde det og være noe å hente med tanke på å spare!! Og så lurte jeg litt på dette med rømme, at dere liker det er en ting, men er det virkelig nødvendig med rømme til middag?? Nå provoserer jeg sikkert noen og jeg er ikke ute etter å lage bråk, kritisere deg Linda, eller familien din, jeg bare spør siden jeg synes dette innlegget er spennende og interessant!!!
  Ville det vært mer variasjon på middagsmenyen om det hadde vært et av de andre barna som stod for menyen? Og hvorfor er ikke søndagsmiddagen med? Husker jeg leste om søndagsmiddagen deres her på bloggen tidligere en gang og mener å huske at du der skrev at dere pleier å ha tacosuppe om søndagen og at den lages av han far sjøl….. Mulig jeg husker feil der altså!! Jo, også lurer jeg på en ting til, jeg ser ikke snurten av grønnsaker på menyen, bruker dere ikke noen form for grønnsaker som tilbehør til middagen, annet enn i tacoen? Der er det jo helt naturlig med grønnsakrr og jeg tar det bare som en selvfølge at dere også bruker det. Men det hadde vært interessant å høre hvilke grønnsaker dere bruker og hvilken type kjøttdeig dere har til. Kylling kjøttdeig er jo en del billigere enn vanlig kjøttdeig bl.a. Og så har man jo karbonadedeig også. 🙂

  Hadde vært spennende med et innlegg om brød og pålegg også!! Baker dere brød selv? Evt. hvilke brød kjøper dere og tenker dere konsekvent pris på brød eller kjøper dere det som er billigst, f.eks. kneipbrødet til first price som etter min erfaring detter fra hverandre bare du ser på det!!! 😉 Og hva bruker dere som drikke, melk husker jeg du har skrevet om før, men jeg er ikke i stand til å huske hvor mye du sa dere brukte pr uke. Hvordan/hva gjør dere med safr f.eks. Kjøper dere flasker eller store kanner med saft eller bruker dere bare vann utenom melk? Juice er jo også et alternativ som drikke. 🙂
  Jeg synes det er spennende med slike blogginnlegg!!!
  I facebook gruppen Leve godt for lite penger, var det for kort tid siden et innlegg om hvor mye folk bruker på mat pr måned og pr uke og hvordan man handler inn. Noen handler en gang i uken, noen bare annenhver uke. I tråden der var det også med innkjøp av forbruksvarer som vaskemiddel for klær!!! 🙂

  • Linda C. Hagen

   Vi har aldri saft eller brus. Kun til bursdager. Drikke ikke mye juice – som regel bare til smoothies. Hater First prises kneip- den er skikkelig dårlig. Vi spiser mye forskjellig brød og liker brødene fra Rema 1000 best. Gjerne gullspirebrød som er laget av spirer, men som bare fåes her i området. Det er dyrt men verdt det. Stemmer at søndagsmiddagen er tacosuppe og det er det fortsatt selv om vi av og til variere på det. Vi ahr nok av grønnsaker til maten, selv om det kanskje ikke ble så mye denne uken.
   Det er forresten ikke så mye kjøtt i denne ukesmenyen. Bruker karbonadedeig når vi har kjøtt og rømme er bare godt, så det vil vi ha. Og i risotto har vi ikke mye kjøtt, og i tandorien pleier vi å ha bare grønnskaker.
   Ja, kan spare mye ved å bare droppe kjøtt og det gjør vi også, men ikke kun for å spare penger det er også for å redusere kjøttinntaket. Det går endel melk, og dette brukes egentlgi kun hvis man spiser frokostblandinger. Sjelden folk drikker det av glass. Det er mest vann det går i 🙂

Comments are closed