Alle kan ha hjemmeundervisning

For kort tid siden, var mannen og jeg med på et ADHD-kurs for foreldre som gikk over 5 dager. Et fantastisk bra kurs forresten.

En av dagene handlet det om skole og adhd. Det var mye snakk om iop og tilrettelegging og vi snakket med mange foreldre med barn som ikke klarte skolen, som ikke møtte opp på skolen, som hatet lekser osv.

Jeg kikket fort igjennom heftet vi hadde fått utdelt som vi drev å gikk igjennom. Der stod det ingenting om hjemmeundervisning. Det syntes jeg var litt rart og tenkte at det burde jo absolutt disse foreldrene, og alle andre foreldre vite om!

I tillegg til at jeg snakket om det i pausen med andre foreldre, så rakk jeg opp hånda under «timen» og sa at det i Norge er lov å ha hjemmeundervisning og at det kanskje kan være en lettelse og en god løsning for mange barn.

Foredragsholder misforstod hva jeg mente, og sa at «ja det kunne man ha, men da må man få en avtale om hvor mange timer skal barnet ha hjemmeundervisning osv, så det var ikke såååå enkelt.»

Jeg skjønte at han mente en type hjemmeundervisning der en lærer kommer hjem til barnet og underviser. Jeg fikk sagt at det ikke var det jeg mente, men at foreldrene kan ta baret ut av skolen og undervise barnet selv.

Hvis man fikk det til å fungere og hadde muligheten til det, så var jo det kjempefint, sa han.
Jeg følte det var bra jeg fikk sagt ifra. For jeg vet at jeg selv skulle ønske jeg visste om det tidligere.

Det var rett og slett slitsomt å høre om alle denne tilretteleggingen og iop og alt sånt. For det fungerer ikke alltid så optimlat som idealet skulle tilsi.

Da kan det være en bra ting å vite om at man kan rett og slett droppe alt det der og ta sjansen og frigjøre seg selv og barnet fra alt mase om skole og lekser. Gjøre ting på en annen måte, en mer hensiktsmessig måte.

Det passer nok ikke for alle, men det er i allefall viktig at foreldre vet hva som er mulig.
Jeg fikk endel spørsmål. Som hva må til av utdanning for å kunne ha hjemmeundervisning, og må man søke om det?

Heldigvis fikk jeg svart på det også:
– Nei, det er ingen krav til hjemmeunderviserne, og det er ikke noen søknad. Man sender en mail til kommunen om at man starter med hjemmeundervisning den og den datoen.
De viktigste verktøyene er tid og tålmodighet.

Det pensumet barna skal igjennom i grunnskolen, burde de fleste foreldre ha rimelig grei innsikt i. Og uansett, så kan man få låne bøker på skolen slik vi får (ikke aller får det), og det finnes masse bra på internett, dokumentarer på netflix og ikke minst tusenvis av bøker på biblioteket.

Jeg var på seminaret for 3 år siden, og tenker at jeg gjerne vil ta turen igjen nå. Det er så inspirerende og opplysende og så er det hyggelig å møte andre som har hjemmeundervisning og andre som vurderer det.

Jg er så glad for at vi har hjemmeundervisning og for oss fungerer det utmerket! Vi har også en helt fantastisk tilsynsfører som vi gleder oss til å samarbeide med. Hun er så imøtekommende og positiv 🙂

2 Comments:

  1. Jeg er så enig med deg! Det er kjempeviktig at foreldre vet om at dette er en mulighet, og at det bare er å gjøre det dersom ting ikke funker eller man gjerne vil undervise ungene selv. Her har de klaget på en skole som er i direkte helsefarlig forfatning i mange år mens de har latt ungene gå dit hver dag, og jeg tenker bare «jammen…». Jeg tror de tror de er prisgitt kommunen, egentlig. Så kjempebra at du skriver om dette!! 🙂

  2. Jeg føler jeg ikke har kompetansen til å strekke til, jeg får til mye men jeg er redd jeg ikke ville klart å holde mål i 10.klasse…. heldigvis liker jentene seg på skolen, men jeg er glad de har flyttet til mindre skole med kun en klasse per trinn!

Comments are closed