Tips for å bevare roen

Som mor er du familiens motor og familiens hjerte. Hvordan du opptrer er av avgjørende betydning for hvordan hele din familie har det. Derfor der det viktig at du bevarer roen. Jeg har mye erfaring i hvordan du kan gjøre det, for jeg har selv erfart både hvordan familielivet arter seg når du klarer det og når du ikke klarer det. Derfor vet jeg også at det er uhyre viktig å gjøre alt som er nødvendig for å bevare roen! Tipsene kommer i vilkårlig rekkefølge.

Planlegg
Når du planlegger, ligger du et hestehode foran og har allerede da avverget mange situasjoner som kan medføre stress  som igjen gjør at du kan miste roen. Planlegge middager, aktiviteter, handling (mat).
Planlegg også gjøremålene dine gjennom dagen, og ikke stress med det du ikke rekker. Gled deg over alt du har rukket. Du får ikke gjort like mye hver dag.

Hvile
Alle som jobber har pauser. Mødre må også ha pauser. Jeg som hjemmeværende har lett for å få bare holde på og holde på med alt mulig rart. Men du må ta deg pauser, det er ikke å være lat, det er helt nødvendig! Du trenger å puste. Til dette fungerer interiørblader veldig fint for meg.

Tålmodighet
Trekk pusten dypt og vær tålmodig. Snakk sakte. Når du begynner å snakke fortere og høyere, vet du at du er på feil spor. Dette er spesielt vanskelig hvis andre rundt deg gjør det, for man har en tendens til å kopiere andre ubevisst. Men det gjelder heldigvis begge veier. Hvis du klarer å beholde roen, er det større sjanse for at andre rundt deg klarer det også.
Erfaringsmessig tar alt kortere tid når du er tålmodig enn når du tvinger på en unge klær for eksempel. For det fører med seg at ungen blir sur, du blir sur, og så må dere bruke tid på å bli venner igjen og i tillegg så kommer dere kanskje for sent. Hvis du innser at dere kommer til å komme forsent uansett, så sørg iallefall for å bevare roen, vær tålmodig, og kom glade frem iallefall! Akkurat dette er jeg faktisk ganske god på, men det beste er å komme frem glade OG i tide, men nest best er for sent MEN glade, heller det enn seine OG sure.
Av og til MÅ man komme tidsnok, det burde alltid være et mål. Det er smart å begynne i god tid, da får det til nesten alltid!

Tåle
Det er nyttig å tåle litt. I et hus med seks barn er det nyttig for meg at jeg tåler både støy og rot, innen rimelighetens grenser. Det vil nesten aldri være helt strøkent her eller helt rolig, det må jeg bare innfinne meg med. Hvis jeg skulle blitt stresset over det, hadde jeg hatt et stoooort problem.

Snakke rolig
Jeg er høymeldt, det har jeg alltid vært. Når jeg snakker vanlig, snakker jeg litt høyt, så jeg må ha det i bakhodet. Noen mennesker snakker så lavt at man nesten ikke hører hva de sier, og de hever ikke en gang stemmen når  noen klipper gresset i nærheten. For disse personene går jo dette av seg selv. For meg og andre som meg, må vi fokusere på å snakke rolig.

Avlys
Når du merker at det har vært mer enn nok av aktiviteter i det siste, eller den siste dagen, og du egentlig har enda en avtale, så er det lov å avlyse. Hvis du har en mistanke om at det vil være det som får begeret til å renne over, må du avlyse. Hvis du er som meg, så føler du kanskje at du «bør» stille opp, du «bør» møte opp for å vise din støtte. Men vet du hva? Noen ganger er det helt ok å avlyse, noen ganger er det beste du kan gjøre å tenke på deg selv. Du kan ikke alltid tenke på andre. Jeg er dårlig til å avlyse, men jeg gjorde det denne uken, og det gikk helt fint, faktisk. Jeg hadde ikke hatt sjanse til å få gjennomført alt som skulle gjøres om jeg ikke avlyste.

Orden
DU har tatt av for mye stress hvis du har orden hjemme. Men dette må ikke gå helt i den andre retningen så det blir slik at du ikke kan slappe av hvis ikke alt er perfekt. Da blir du jo helt stresset av det.  Finn en balansegang som fungere for deg og din familie.
Men alle ting bør ha sin faste plass.  Du har god orden hvis ting fungere fint hvis du ikke er hjemme. Hvis du for eksempel ikke er der på morgenen, så fungerer alt likevel fordi alle vet hvor de finner det de trenger, og de vet hva de skal gjøre.

Takknemlighet
Når du er takknemlig for det du har slapper du mer av, for da er du ikke på jakt etter mer eller noe annet. Når du er takknemlig, verdsetter det det du har og slipper å bruke energi på å tenke på alt som du ikke synes er perfekt. Det du ikke kan gjøre noe med, er det heller ingen vits i å bruke krefter på å tenke på.

Egentid
Når man trenger egentid variere veldig. Men en liten stund for seg selv av og til, hvor du kan puste og tenke dine egen tanker hjelper deg til å ha perspektivet i orden. det hjelper deg til å lade batteriene. Og som mor lades man ganske fort opp, heldigvis. Iallefall sånn til vanlig under normale omstendigheter.

3 Comments:

  1. Hei Linda!
    For en fin liste!! Her var det mye god hverdagskunnskap og menneskekunnskap samla. Jeg har erfart mange av de samme punktene selv, men det er jo så godt å bli minnet på innimellom:-)
    Klem fra KristinB

  2. Her var det mange gode råd! Skal spesielt huske dette med at å komme for seint, men glad er bedre enn foseint og sur 🙂

Comments are closed