Mamma, hvordan vet Eskil at han heter Eskil?

Et av barna mine spurte meg om dette da Eskil var rundt 2 år. Helt fra han var født, ble han kalt for «bæbb», «bæbbalayzer», «bæbbosaurus», eller «bæbbdyret» eller noe i den duren. Haha, det ble mange merkelige navn. Men alikevel visste han at han het Eskil, og det syntes et av barna mine var litt rart ettersom de aller fleste kalte han for alt mulig annet enn navnet hans.

Jeg svarte: «Fordi jeg kaller har kalt han for Eskil, derfor vet han det.»

I lys til dette, tenker jeg på den store innvirkningen foreldre har på barna sine. Både på godt og vondt. Hvis foreldrene bygger opp barna sine til å ha tro på seg selv og være bevisst  sin egen verdi, vil dette sitte i barnet hele livet.

Jeg har vokst opp og fått høre at jeg er den peneste jenta på skolen i hele mitt liv. Men ikke bare det, for det viktigste er ikke at man er pen, jeg har også fått høre mange andre ting som har gitt meg tro på meg selv og som senere har vært en stor styrke for meg uansett hva andre sier og hva slags motstand jeg har møtt i forskjellige sammenhenger.

Foreldrenes ordlyd vil være som et ekko i hodene til barna hele livet. Jeg var veldig heldig og hadde en god start i livet, noe som jeg prøver å gi videre til mine egne barn.

Det er ikke bare det du sier til barna som forteller dem at du er glad i dem. Det er ikke så naturlig for alle å si «jeg er glad i deg». Men handliger du gjør forteller like mye.

En mor og/eller far`s budsskap til sine barn, enten i form av ord eller handling eller begge deler vil alltid huskes, selv om hele verden sier noe annet, derfor bør det være bra, og som foreldre burde vi hele tiden strebe etter å bli bedre på dette.

Det er noe jeg jobber meg hele tiden og som jeg har i bakhodet hele tiden. Jeg er veldig klar over det når jeg ikke er så flink, men jeg har veldig tilgivende barn, som støtter og oppmuntrer meg.

Det slår meg at jeg hele tiden har fått høre hvor flink jeg er og hvor pen jeg er. Først som datter fra mine foreldre, og nå som mor fra barna mine. Det er utrolig flott å kunne være omringet av mennesker som klarer å se det positive i meg på tross av mine begrensninger. Det er slik alle barn også burde ha det.

Akkurat som om Eskil vet at han heter Eskil uansett hva alle andre sier, skulle alle barn/ungdom vite at de er elsket uansett hva hele verden sier.

Min mann er en som prøver å være et godt forbilde for barna våre, og for lenge siden skrev han et innlegg om dette på sin blogg, det er søtt og morsomt og jeg håper at du vil ta et klikk inn å se på det.

2 Comments:

  1. Veldig bra skrevet !! Dette er noe jeg har tenkt en del på nå som jeg er gravid, og det er noe jeg alltid vil ha i bakhodet når han kommer ut i august. Gleder meg til å bli mamma, men ja man har absolutt mye ansvar. og et barn skal alltid vite at det er elsket betingelsesløst <3

    • Det er lett å elske barnet sitt betingelsesløst, det trenger man ikke å anstrenge seg for i det hele tatt. Men etterhvert som de blir eldre må man anstrenge seg noen ganger for å formidle det, eller for å ikke formidle det motsatte. Det er ikke alltid så lett som man ønsker. Men barn er tålmodige og tilgivende så det er bare å gjøre sitt beste og skjærpe seg hvis man trenger det. Lykke til med den lille prinsen!

Comments are closed