Fødsels-fakta om mine 6 fødsler

Dette er nok for spesielt interesserte altså, men det er slike fakta alle kvinner spør om. Ved hver fødsel noterer mannen min alltid hva som skjer med klokkeslett og alt. det er veldig morsom og fint å se på etterpå. jeg har en perm med dokumenter fra alle fødslene, men ser at jeg mangler noen av fødsesjournalene og barnejournalene, derfor er en noen få faktaer jeg mangler nøyaktig.

Fødsel nr 1:

Varighet: ca 10 timer.
Type fødsel: Normal vaginal
Kjønn: Jente
Vekt: 4140
Lengde på barnet: 51
Smertestillende: Pethidin
Rifter: Ble klippet og sydd
Fødestilling:  Stående på kne lent over saccosekk
Fødsel i forhold til termin: Menstermin: 2. november. UL-remin: 5 november. Født 2. november.

Den første fødselen var den lengste, men jeg syntes ikke det var så ille som jeg først trodde etter å ha hørt på mine to eldre søstre fortelle om fødsel. Det værste med denne fødselen var stingene etterpå. Jeg klarte nesten ikke å gå på to uker, og alt var vondt. Klarte såvidt å snu meg på siden i sengen for å amme. Men det var ikke noe betennelse. Det var bare fryktelig vondt. Mannen min måtte gjøre alt. Men han studerte og jobbet. Babyen sov hele tiden, sånn at når han var innom mellom forelesninger og jobb, fikk jeg ammet og han stellte barnet. Det gikk 4 måneder før jeg ikke kjente til stingene.

Fødsel nr 2:

Varighet: ca 8,5 timer
Type fødsel: Normal Vaginal
Kjønn på barnet: Gutt
Vekt: 3600
Lengde:
Rifter: Ingen
Smertestillende: Varmt basseng, ellers ingen ting.
Fødestilling: Stående på kne hengende over en saccosekk.
Fødsel i forhold til termin: Menstermin:07, juni. UL-termin: 14. juni. Født: 31 mars. (2 uker før ul-termin)

Jeg syntes det ble altfor varmt med basseng, og måtte opp derfra igjen. Denne fødselen var værre enn den første. Men siden jeg ikke revnet eller ble klippet var jeg sjeleglad og lettet og i kjempegod form. Etter 4 dager dro jeg på treningssenter. Men fikk litt rare blikk, og de sa jeg kunne gjerne vente litt med å sette igang. Men jeg var i superform og kjørte mitt løp.

Fødsel nr 3:

Varighet: ca 6 timer
Type Fødsel: Pannefødsel, vaginalt.
Kjønn på barnet: Gutt
Vekt: 4150
Lengde: 53
Hodeomkrets: 35, 5
Rifter: Ingen
Smertestillende: Lystgass
Fødestilling: På ryggen
Fødsel i forhold til termin: Menstermin 26. aug. Ul-termin: 05. september. Født 28, aug. ( 8 dager før UL-termin).

Dette var en utmattende fødsel. Babyen kom med panna først, altså en såkalt stjernekikker. Men det visste jo ikke jeg før han hadde kommet ut. Rommet ble fylt med leger og utstyr, men jeg var helt borte vekk i lystgassen og presset og presset. Det tok 1 t og 40 min å presse ut dette barnet. I en time etter fødselen lå jeg og hakket tenner. Jeg klarte ikke å la være det. Kroppen min hadde vært utsatt for den største påkjenningen noen sinne.

Fødsel nr 4:

Varighet: 1, 5 timer
Type fødsel: Normal, vaginal
Kjønn: Jente
Vekt: 4370
Lengde: 54
Hodeomkrets: 36
Rifter: Ingen
Smertestillende: Ingenting
Fødestilling: På ryggen
Fødsel i forhold til termin: ul-termin 6, februar. Født: 2. februar (4 dager før ul-termin)

Med pannefødselen friskt i minne, gruet jeg meg til denne fødselen. Jeg gråt den morgenen jeg merket at ting var på gang, og jeg gråt da jeg ble undersøkt på sykehuset. Det var sent på kvelden og jordmor sa at det nok ikke ville skje så mye de natten. Hun gikk for å hente  noen tabletter jeg kunne sove på. Da hun kom tilbake var fødselen godt i gang. Jeg ønsket epidural, men da anestesilegen kom, hadde jeg pressetrang så jeg rakk ikke å få det. Barnet kom ut på en eller to pressveer. Det gikk veldig fort og intenst. Men jeg var glad for å være ferdig.

Fødsel nr 5: 

Varighet: ca 5-6 timer
Type Fødsel: Normal, vaginal
Kjønn: Jente
Vekt: 4160
Lengde: 51
Hodeomkrets: 35
Rifter: Ingen
Smertelindring: Epidural
Fødestilling: På ryggen
Fødsel i forhold til termin: Menstermin: 18. 11 UL-termin: 24. 11. Født: 21. 11 (3 dager før UL-termin).

Denne gangen rakk jeg å få epidural. Det var som å komme til himmelen. Jeg lå der i senga og så på det apparatet som måler styrken på veene, og kjente at magen strammet seg skikkelig. Men jeg hadde ikke vondt. Det var helt fantastisk. Jeg kunne slappe av! jeg kunne også presse uten at det var for vondt. Dette var fantastisk og jeg tror mannen min var veldig lettet under denne fødselen også.

Fødsel nr 6:

Varighet: ca 4-5 timer
Type fødsel: Normal Vaginal
Kjønn: Gutt
Vekt: 5075
Lengde 53
Hodeomkrets: 35
Rifter: Ingen
Smertelindring: Epidural
Fødestilling: På ryggen
Fødsel i forhold til termin: Menstermin: 19. juni. UL-termin: 06, Juli. Født: 08, juli (2 dager over ul-termin)

Jeg rakk epidural denne gangen også. Men det ble ikke like effektivt som forrige fødsel. Jeg ble litt skuffet over at jeg hadde såpass vondt enda jeg hadde epidural. Jeg husket jo hvor bra det var den forrige fødselen. Mannen min og jeg hadde et veddemål om jeg klarte å presse ungen ut før midnatt. Jeg veddet på at jeg klarte det, og han veddet på at jeg ikke klarte det. Han vant, da. Men vi fikk jo premie begge to. Det var egentlig en grei fødsel, men  vondt såklart. Men alt gikk som det skulle.

Jeg synes det er bedre at en fødsel tar 4-5 timer istedenfor en så intens fødsel som nr 4 var. Kroppen rakk ikke å henge med på smerteøkningen og jeg var skikkelig støl dagen etterpå fordi jeg hadde spent meg så mye under fødselen.

Jeg tar gjerne epidural igjen, og har ikke noe problem med å anbefale det til andre. Jordmoren under den 5. fødselen spurte meg om hvorfor jeg ville ha epidural. Det overrasket meg at hun spurt om det, for er ikke det OPPLAGT kanskje? Selv om jeg har født flere ganger uten noen ting, så er jeg ikke en superfødemaskin heller. Det er vondt for meg også.

Jeg tenkte å prøve å føde på huk denne gangen. Snakket med jordmor om det. Og det er ikke sikkert jeg trenger det. Når fødslene mine går så greit som de gjør, og barn har passert gjennom fødselskananlen før, så går det nok fint igjen. Å sitte på huk er veldig effektivt spesielt hvis det er stillstand i fødselen. Så jeg får se hva jeg gjør.

2 Comments:

  1. Min jordmor ved min første fødsel spurte meg hvorfor jeg IKKE ville ha epidural, men det er jo litt sært å spørre en fødende hvorfor hun ønsker epidural…

    • Ja, ikke sant. Det sier seg jo selv hvorfor man ønsker epidural, liksom! hehe Litt frekt av en jordmor å spørre om det synes jeg.

Comments are closed