Hjemmebarnehage – det virkelige livet

Kunne hjemmebarnehage være et alternativ?
Det er mye snakk om og mange protester angående tredeling av permisjonen, ettåringer i barnehage, amming og alt mulig sånn, så jeg tenkte at det ikke var behov for å si noe mer om det nå, men jeg vil gjerne informere om noe som det ser ut som om mange ikke tenker på som et alternativ:

Hjemmebarnehage! Rett og slett hoppe av hele karusellen og roe ned hjemme.

En kan få inntrykk av at mange tror at alle barn MÅ i barnehage på ett eller annet tidspunkt. «Har du husket å søke barnehageplass?», «Når skal du begynne i jobb igjen da?», «Hvilken barnehage skal du søke på?», «Hvor lenge har du igjen av permisjonen?»…
I spørsmål som dette ligger det en oppfatning om at det normale er at barnet skal i barnehagen og at mor og far skal i jobb. Det er slik det er nå, og sånn skal det være, liksom.

Man må tenke på, irritere seg over, klage på, og ta stilling til fordeling av permisjon, hvordan man løser det med amming og innkjøring i barnehagen og i det hele tatt bringing og henting i barnehagen. Mange synes det er et slit.

Så jeg vil bare reklamere litt for hjemmebarnehage. Jeg vil kalle det det, for det høres kanskje litt morsommere ut og litt mer politisk korrekt ut. Ikke at jeg bryr meg om det men jeg har hørt det er er viktig å være politisk korrekt.

Når man sier at et barn ikke går i barnehage, høres det ut som om barnet går glipp av noe, at det blir holdt utenfor, at det er synd på barnet. Men det er det jo ikke. Barn som er hjemme har det kjempegøy! De går ikke glipp av noe. Barnet får være med på det virkelige livet, og får være i nærheten av personene som elsker det høyest av alle.

Innimellom kommer jeg over blogginnlegg der mammaer fortelller om en dag der de rett og slett tok en dag fri og tok seg tid til å gå en sakte tur med sitt barn. – Studere en maur på bakken, plukke en blosmterbukett, kjøpe en is og sitte på en benk å spise den, ha tid til å se på skyer som ser ut som ting. De nyter dager som dette en sjelden gang. En sjelden gang før det er på`n igjen med tidlig opp og snaut med tid, kjapt i butikken og fort i seng.

Du kan ha god tid

Hvis du har hjemmebarnehage kan du ha dager med god tid hver dag. Tid til å kose, hoppe på trampoline, bake boller, du kan være hjemme når skolebarna (hvis du har noen) kommer hjem fra skolen. Dere kan ha tid til å hilse på en katt, klatre i trær, finne vakre steiner, se på snegler.

Hjemmebarnehage er spesielt å anbefale hvis du har flere barn hjemme. Hvis jeg ikke hadde hatt en baby nå, hadde jeg sterkt vurdert barnehage for min sønn som blir 4 til høsten. Men siden han har en ynger bror, har de to hverandre.Søsken trneger tid til å utvikle gode og sunne vennskap.Det kan de nyte godt av hele livet. Hjemmebarnehage kan man gjerne ha til de begynner på skolen.

 Meld deg av permisjonskarusellen

Så hvis du orker og har lyst, og til dels mulighet, kan du melde deg av hele «permisjonskarusellen» eller hva jeg skal kalle det, og ha din egen hjemmebarnehage. Hvis du tror at du ikke kan det fordi mange andre har utdanning for å jobbe i barnehage, så kan du tro om igjen. Du er helt perfekt egnet til å gi ditt barn en meningsfylt dag. Du har alt som trengs. Ja, faktisk mer enn noen annen person samme hvor mye utdanning de har.

Og selv om jeg vet mange sier det, så trenger du ikke uroe deg for de som sier at du ikke bidrar til samfunnet. De tenker bare helt annerledes. For det å oppfostre barn enten det er dine egne eller andres, ER å bidra til samfunnet. Det er en innvestering for samfunnet på lang sikt. Du kan også ha dagbarn, det hadde jeg i 5 år og det var veldig fint.

Det er koselig med hjemmebarnehage, og det tar også av for stress for hele familien. Barna kan våkne når de selv vil, vi kan ha en rolig frokost, og gjerne ute på terassen om sommeren. Barna blir mer delaktige i det virkelige livet. Det livet som handler om å vaske klær, dra på fyllinga, handle mat, lage mat, støvsuge, vaske i huset…. ja det virkelige livet. Det er utrolig hvor mye du kan lære barnet ditt, og hvor mye påvirkningskraft du har. Det er også utrolig hvor mye du kan lære av barnet ditt.

Vi bor i et godt land med gode ordninger. Vi er priviligerte. Jeg er kjempeglad for at jeg kan velge å ha hjemmebarnehage. Hvis det kommer en dag da jeg vil ha barna i barnehage er jeg også veldig glad for det store fokuset på å gjøre barnehagene bedre. For hvis jeg skal ha barnet mitt i en barnehage en dag, forventer jeg at den er tipp topp, og aller helst vil jeg at besteforeldrene skal jobbe der, det hadde vært flott!

Men enn så lenge koser vi oss videre i hjemmebarnehagen vår!
Tid brukt på de du elsker, vil aldri være bortkastet!

6 Comments:

 1. Hei Linda
  Nå var det lenge siden jeg har fått kommentert her inne hos deg. Har mest lest fra nettbrett, og av en eller annen grunn får jeg ikke lagt inn kommentar fra den – har prøvd et par ganger..
  Er kjempeglad for muligheten til å roe ned hjemme med barna som du skriver om. Vi har hatt barna litt i barnehage siste året før skolestart, og det har vi også satt pris på, men jeg ville absolutt ikke vært foruten tiden med dem hjemme! 🙂 Godt å slippe stresset!

 2. Silje Fresjarå Holm

  Ahhh, så nydelig beskrevet! Jeg har har nettopp fått første barn og har tenkt til å være hjemme med henne til hun er minst 2,5 år. Til tross for at jeg er sterk motstander av barn under 2 år i barnehage, er jeg noe usikker på hvordan det vil bli å gå hjemme med datteren min så lenge og hver eneste dag. Tenk om det f.eks. blir kjedelig for henne og hun blir understimulert…. Dine beskrivelser gjorde at jeg nå bare gleder meg, så takk for den! Kos dere videre hjemme; det skal vi!

 3. Så flott innlegg! Åh ja vi elsker vår hjemmebarnehage, den består av lillebror 1 år, lillesøster snart 4 år og storesøster 6 år. I tillegg er vi jo nesten daglig med ungenes kusiner på 4,5 år og 8 mnd. som også er hjemme med sin mamma. Gjett om vi koser oss!

  Hjemmebarnehage anbefales virkelig!

 4. Yes godt skrevet. Her har vi hjemmebarnehage:) guttaboys på 2,5 og 6 år . vi stor trives, men gjett om det er mye mas fra folk og helsesøster osv om att barnehage er best. Virker som de ikke tror ungene blir sosilisert eller lærer seg noe hjemme.Men der tar de jammen feil gitt…..
  I dag har vi vært ute skikket under steiner etter småkryp og dyr. Å storegutt har omsider knekt koden å klarer nå å sykle uten noe støtte:) Herlig
  Elsker livet som hjemmemamma. Så får heller oppussing av hus og en feit bil vente til den dagen ungene er såpass gamle så mor kan hive seg ut i jobb igjen. Livet som hjemmemamma er mye mere vært en penger på konto:) Heldig er jeg som har en mann som synes dette er greit også, mens han jobber.Fint å ha samme tankegang.

 5. Herlig innlegg! Nyter hver eneste dag med min datter på 6 mnd, og her blir det også hjemmebarnehage. Og så må det jo gjerne komme en søsken innen ett par år også 🙂
  Det å bruke tiden med barnet sitt er så utrolig verdifullt i mine øyne!Det er også veldig godt å lese at det er andre som tenker det samme om å være hjemme med barna sine, for det er alt for mange skeptiske rund som prøver å printe inn at barnehage er det beste for barna….

 6. Lill May Vestly

  Nydelig om livets gullalder! Nært og positivt. Fortsett å skrive!

Comments are closed